Styringsrenten øker mars 2019

Så lenge bør du vente før du binder renten

Ekspertene kommer med sine beste råd.

BINDE RENTA: Nå som styringsrenten øker, og bankene kanskje følger etter og setter opp sine utlånsrente, lurer du kanskje på om du bør går for fastrente på hele eller deler av boliglånet ditt. Foto: Eilin Lindvoll.
BINDE RENTA: Nå som styringsrenten øker, og bankene kanskje følger etter og setter opp sine utlånsrente, lurer du kanskje på om du bør går for fastrente på hele eller deler av boliglånet ditt. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanken har økt styringsrenten både i september 2018 og mars 2019, begge gangene med 0,25 prosentpoeng.

I kjølvannet av renteøkningene er det alltid spennende å se hvordan bankene reagerer og hva de gjør med boliglånsrentene sine. Ofte har vi sett at flere banker setter opp rentene sine allerede dagen og uka etter Norges Banks renteøkning.

Hva kan du gjøre hvis du får varsel om at banken din øker rentene som følge av oppgangen i styringsrenten?

Prøv å forhandle med banken først

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim råder deg til å først og fremst ringe banken din hvis du får varsel om at de setter opp rentene sine. Da kan du høre om dette gjelder alle kundene, eller om det er mulighet for deg å slippe unna med ditt boliglån.

Ved å sjekke boliglånsrente hos Finansportalen, kan du finne ut om andre banker har bedre renter enn din nåværende, og dette kan du bruke til å forhandle med banken før du eventuelt bytter.

- Mange vet ikke at fagorganiserte og medlemmer i enkelte organisasjoner får bedre vilkår i noen banker, som også er et godt forhandlingskort, sier Kvadsheim til Dinside.no.

Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund tror de aller fleste vil kunne prute eller bytte seg til bedre boliglånsbetingelser, slik at de omtrent kan oppheve effekten av renteøkningen.

To grunner til å binde boliglånsrenten

Vinner du ikke fram i forhandlingsprosessen med banken, eller finner bedre betingelser for boliglånet ditt i en annen bank, tenker du kanskje at fastrente er eneste løsning.

Ifølge Wenche Martinussen i Storebrand er fastrente på boliglånet en forsikring mot økte renter, og kan være fornuftig dersom du ønsker forutsigbarhet, eller allerede nå vet at lommeboken ikke vil tåle flere renteoppganger.

Likevel minner hun om at fastrente historisk sett ikke er billigere enn flytende rente.

Skal du binde rentene, anbefaler Storebrand at du gjør det for en lenger periode og bare for en del av lånet. Det er først over en viss tid at denne sikkerheten vil betale seg, og det å binde bare deler av lånet gir deg en fleksibilitet i økonomien fremover.

Bankene ser økt fastrenteinteresse

Siden sist sentralbanken økte styringsrente, har DNB sett litt økende interesse for fastrentelån, noe som i hovedsak skyldes signalene fra Norges Bank om høyere rente og mer fokus på dette i media. Antallet er likevel lavt sammenlignet med de som flytende rente.

- Flere av våre kunder, og særlig de med stram økonomi, bør vurdere fastrente. Det fordeler seg ganske jevnt hvor lenge folk binder: Tradisjonelt er det fem års bindingstid som er vanligst, men for nysalg i det siste har tre år vært mest vanlig, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø til Dinside.no.

Også Nordea ser at interessen rundt fastrente øker når det er rentemøte og media omtaler temaet. Totalt sett er det likevel et fåtall kunder som velger å faktisk binde renten: Om lag fem prosent av boliglån i ders portefølje er med fastrente, og det er binding med en periode på tre år som er mest populært.

Lånekassen, derimot, ser svakere fastrenteinteresse

Lånekassen rapporterer at 845 kunder har valgt å binde renten siden september, noe som faktisk er en nedgang i forhold til de siste årene. Av Lånekassens vel 687.000 tilbakebetalere, har cirka 52.000 fastrente, som betyr at de aller fleste av kundene deres, over 90 prosent, har flytende rente.

- Det er opp til hver enkelt om de ønsker å binde renten, basert på om de trenger den forutsigbarheten som fastrente gir, eller om de vil spekulere i om det lønner seg å beholde flytende rente, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark til Dinside.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer