Rentebeslutning og pengepolitisk rapport september 2020

Så lenge forblir renta uendret

Styringsrenta står på stedet hvil - enn så lenge.

Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres

Torsdag offentliggjorde Norges Bank høstens første rentebeslutning, og nok en gang står styringsrenta helt i ro på rekordlave null prosent.

«Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har enstemmig besluttet å holde styringsrenten uendret på null prosent. Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover,» skriver Norges Bank i pressemeldingen i dag.

Lav styringsrente fremover

I vurderingene for rentebeslutningen har komiteen lagt vekt på at norsk økonomi er inne i et kraftig tilbakeslag. De kommenterer at aktiviteten har tatt seg opp gjennom sommeren – men at dette fortsatt er lavere enn ved inngangen til året.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy og det hersker stor usikkerhet om den videre gjeninnhentingen i norsk økonomi.

– Det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen tilsier at renten holdes i ro til vi ser klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Komiteen har også vektlagt den økte spredningen av koronaviruset og gjeninnføringen av enkelte smitteverntiltak – som de vurderer kan bremse oppgangen den nærmeste tiden.

«Komiteens vurdering er at utsiktene og risikobildet samlet sett tilsier en svært ekspansiv pengepolitikk. Styringsrenten ble i vår redusert med til sammen 1,50 prosentenheter til null prosent. Det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen tilsier at renten holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres. Komiteen ser ikke for seg at styringsrenten vil bli satt ytterligere ned», skriver de i den pengepolitiske vurderingen.

Norges Bank poengterer at prognosen for styringsrenten er lite endret fra forrige pengepolitiske rapport og innebærer en rente på dagens nivå de neste par årene.

De anser at renten vil økes gradvis etter hvert som aktiviteten nærmer seg et mer normalt nivå.

«Lave renter bidrar til å bringe produksjon og sysselsetting raskere tilbake mot mer normale nivåer. Det reduserer faren for at arbeidsledigheten fester seg på et høyt nivå. På den annen side kan en lang periode med lave renter øke faren for at finansielle ubalanser bygger seg opp», skriver Norges Bank i pressemeldingen.

SSB: Renteøkning neste år

Senest to dager før september-møtet i sentralbanken, uttrykte Statistisk Sentralbyrå (SSB) at de venter første renteheving allerede neste år:

Gitt at det ikke kommer en ny smittebølge, viser prognosene at styringsrenta vil heves gradvis fra midten av 2021, før den ender på 0,75 prosent i slutten av 2023.

Boligprisene «får skylda»

Ved sist rentemøte, i august, var «alle» ekspertene var enige om at Norges Bank er langt fra å ta fatt på klatringen tilbake fra dagens historiske nullrentenivå denne uka.

Renteprognosen fra forrige juni tilsier at det først kommer til å bli økning mot slutten av 2022 og starten av 2023.

Men, flere økonomer har tatt til orde for at første renteøkning kan komme tidligere enn skissert, blant annet seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB og makroøkonom Marius Gonsolt Hov i Handelsbanken.

Det at boligprisene nå stiger raskere enn inntektene til folk flest, som betyr at de da må låne mer for å være med på markedet, er ett av argumentene som taler for raskere renteøkning, ifølge flere eksperter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer