Så lenge holder frossenmat

Selv ikke frysevarer varer evig. Her er guiden du trenger.

Iskrystaller sprenger cellene i kjøtt, fisk og grønnsaker, som forverrer kvaliteten.  Foto: Colourbox.com
Iskrystaller sprenger cellene i kjøtt, fisk og grønnsaker, som forverrer kvaliteten. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du graver deg gjennom fryseren, i håp om å finne noe du kan spise til middag. Det ser dårlig ut, men vent litt, jo da, bakerst i den nederste hyllen ligger deg jaggu meg en kyllingfilet.

Du aner ikke når den ble lagt i fryseren, men du har grunn til å tro at den har ligget der en stund.

Da er spørsmålet: Kan du spise den? Hvor lenge holder mat seg i fryseren?

Og hva med: Hva skal temperaturen være for at frysevarene skal få optimale forhold i fryseren? Kan man gjenfryse kjøtt som allerede har vært nedfryst og så tint opp?

Her får du svarene.

Les også:Frossen mat er sunnestUnngå matforgiftningEr matbutikken helsefarlig?

Iskrystaller ødelegger

Innfrysing kaller vi prosessen fra en vare er kjølt til den kommer under minus 18 grader, ifølge Tryggmat.no.

Ved innfrysing at matvarer som ikke har vært fryst ned før, oppnås best kvalitet ved en innfrysingstemperatur på minus 25 grader, ifølge det danske magasinet Samvirke.dk. Ved denne temperaturen dannes færre iskrystaller i matvaren enn ved innfrysing ved høyere temperatur. Sen innfrysing vil også gi et unødvendig stort væsketap ved tining. Iskrystaller sprenger cellene i kjøtt, fisk og grønnsaker, som forverrer kvaliteten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer