Så lett dumper du fastlegen

Over 300.000 nordmenn bytter fastlege årlig. Vi viser deg hvor enkelt det er.

Så lett dumper du fastlegen
Publisert
Sist oppdatert
Vi har sett en betydelig økning i antall bytter av fastlege de siste par åreneHilde Olsen i NAV


Er du lei av å aldri få time eller bli sittende i venterommet i en evighet hos fastlegen? Eller vil du kanskje gå til en annen fastlege?

85.900 nordmenn byttet fastlege i 3. kvartal 2007. Summert for alle kvartalene var det omlag 250.000 fastlegebytter etter eget ønske frem til 30. september 2007. De endelige tallene for 2007 kommer i slutten av januar, ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV).

- Det er meget enkelt å bytte fastlege på internett, så ved behov vil jeg anbefale flere å benytte seg av denne tjenesten på Nav.no, Hilde Olsen, direktør for pensjon og ytelser i NAV.

Svært enkelt
For å bytte fra en lege til en annen, kan du gå inn på nettsidene til NAV, gå til Helsetjenester MinFastlege og registrer byttet. Du kan også kontakte NAV Helsetjenesteforvaltning på telefon 810 59 500. Ha fødselsnummer og postnummer klart.

Dersom du ringer fra et annet fylke enn det du bor i, må du huske å oppgi postnummer i den kommunen du er registrert.

Arbeids- og velferdsdirektoratet har sett en vesentlig økning i antall bytter den siste tiden.

- Vi har sett en betydelig økning i antall bytter av fastlege de siste par årene. Økningen henger trolig blant annet sammen med at det fra september 2005 ble mulig å bytte fastlege på internett via løsningen MinFastlege på Nav.no, sier Olsen.

Olsen legger til at meningen med denne nettjenesten er at det skal være enkelt å bytte hvis man ønsker det selv.

- Derfor synes vi det er positivt at mange benytter nettløsningen når de skal bytte fastlege, sier hun.

Les også: Flere får ikke fastlege

Bytter på nettet
I dag foretas om lag 74 prosent av de selvvalgte byttene på Nav.no. Denne andelen har steget fra rundt 54 prosent da den selvbetjente løsningen ble etablert i 2005. Årsakene til at folk bytter er forskjellige, ifølge Olsen.

- Det er de som bytter på eget initiativ, som flytter til en annen kommune eller som får tildelt en ny fastlege fordi legen avslutter eller reduserer sin praksis. Hvorfor folk velger å bytte lege selv kan ha mange årsaker. Dette sier ikke våre tall noe om, sier Olsen.

Hvem skal du velge?

Listen over fastlegene på Nav.no gir deg ikke noe mer informasjon utover navn på legen og hvilket legekontor han eller hun jobber på.
Noen nærmere beskrivelse av legen finner du ikke. Den enkleste måten å få anbefalinger om en fastlege på, er fra venner og bekjente.

To bytter i året
Du kan bytte fastlege to ganger per kalenderår, og byttet gjelder fra den første dagen i måneden etter at du har byttet. Du vil få et brev fra NAV som bekrefter byttet.

Husk at alle kan bytte fastlege, forutsatt at legen du vil bytte til har ledig plass på sin liste.

Åpne lister
Ved utgangen av 3. kvartal 2007 var det 117 kommuner hvor færre enn to fastleger som hadde åpne lister, det vi si ledig kapasitet, mot 146 like etter at fastlegeordningen trådte i kraft. Av de var det 94 kommuner som hadde én fastlege med åpen liste, mot 23 som ikke hadde noen, viser tall fra NAV.
Enkelte oppsøker isteden private legesentre, og må betale opp til 500-600 kroner for en legekonsultasjon.

I fjor var det flest fastlegebytter i Oslo, Nordland og Finnmark, opplyser NAV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer