Så lett kuttet vi matbudsjettet med 5.600 kroner i året

Kjøper du også brød i butikken? Da kan du spare store beløp om du heller baker selv!

MYE Å SPARE: Baker du brød selv, kan du slippe unna med en stykkpris på drøye 3 kroner, mot butikk-brød som lett koster 30 kroner. Foto: KRISTIN SØRDAL
MYE Å SPARE: Baker du brød selv, kan du slippe unna med en stykkpris på drøye 3 kroner, mot butikk-brød som lett koster 30 kroner. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du brød til 30 kroner i butikken, kan du spare mange tusen kroner på å bake selv. Og det krever nesten ingen innsats!

Akkurat hvor mye penger du potensielt kan spare på å bake brød selv, vil selvsagt avhenge av størrelsen på husholdningen, brødforbruket og hva slags brød (til hvilken pris) du vanligvis kjøper i butikken.

Familien i vårt regnestykke spiser cirka fire brød per uke, og når du slipper unna med drøye 3 kroner per brød i stedet for 30, sier det seg selv at det er mye å spare på å bake selv.

Les også: Vi kaster 190.000 brød hvert år

Dette koster det å bake selv

Hva det koster å bake brød selv, vil selvsagt avhenge av hva du har i brøddeigen. Nedenfor har vi satt opp to forskjellige eksempler:

En type med en ganske enkel oppskrift som kommer på 3,34 kroner per brød. Og en annen type med solsikkekjerner og kesam, som kommer på en kostnad på 9,35 kroner per brød.

Begge brødene bakes med vann som væske, dette kommer i tillgg til kesam på det mer avanserte brødet.

Så lett kuttet vi matbudsjettet med 5.600 kroner i året
Det kan lønne seg å veie i stedet for å måle opp ingredienser, når du baker, da blir det mer nøyaktig. Møllerens har en smart omregningskalkulator for vanlige bakeingredienser: Omregning av måleenheter.
1 liter hvetemel eller sammalt hvete fin = 600 gram
1 kilo hvetemel eller sammalt hvete fin = 1,67 liter
1 dl solsikkekjerner = 60 gram
Det kan lønne seg å veie i stedet for å måle opp ingredienser, når du baker, da blir det mer nøyaktig. Møllerens har en smart omregningskalkulator for vanlige bakeingredienser: Omregning av måleenheter.
1 liter hvetemel eller sammalt hvete fin = 600 gram
1 kilo hvetemel eller sammalt hvete fin = 1,67 liter
1 dl solsikkekjerner = 60 gram Vis mer
Husk også at du ikke bør oppbevare brødet ditt i plastpose - og dette gjelder i aller høyeste grad også for hjemmebakte brød. Pakk det heller inn i et kjøkkenhåndkle, så beholder det den ferske konsistensen lenger.

Les også: Slik bør du oppbevare brødet ditt

Bruk restene i brøddeigen!

Ellers er det også en gylden anledning til å bli kvitt rester. Har du for eksempel en skvett rømme stående i kjøleskapet som du ikke får brukt, eller kanskje kulturmelk, kefir eller yoghurt?

Ha det i brøddeigen, så får du ekstra saftige brød!

Rester av gurotrasp eller poteter etter middagen? Hiv det i deigen, dette gir også saftige brød - og restene kommer til nytte!

Les også: Den beste maten lager du med gammelt brød

DYRT: Butikkbrød er dyrt, om du ikke kjøper på tilbud. Vi så oss lei på å kjøpe dyre brød til 30 kroner eller mer - og begynte å bake selv. Foto: TUVA MOFLAG
DYRT: Butikkbrød er dyrt, om du ikke kjøper på tilbud. Vi så oss lei på å kjøpe dyre brød til 30 kroner eller mer - og begynte å bake selv. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer


Hvor mye brød spiser vi?

Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) Forbruksundersøkelse, spiser hver nordmann i gjennomsnitt 40,3 kilo brød hvert år (tall for 2012). Dette tilsvarer 54 brød per person, dersom brødet veier 750 gram.

For en familie på fire, blir dette 216 brød i løpet av året, eller cirka fire brød i uka.

Hvor mye brød vi spiser, er selvsagt individuelt, og du kan selv gjøre regnestykket ut i fra hvor mye brød du eller dere spiser i din husholdning.

I vårt regnestykke tar vi utgangspunkt SSBs forbruk av brød og en pris på 30 kroner per brød.

Med 216 brød i året og en pris på 30 kroner, blir dette en årlig utgift på 6.480 kroner. Det tilsvarer 125 kroner i uka eller 540 kroner i måneden.

Du kan lage så små eller store hjemmebakte brød du vil. Våre hjemmebakte brød er litt midre enn butikbakte, og vi spiser dermed ett eller to flere hjemmebakte brød, enn vi ville spist i antall butikkbrød.

  Likevel er gevinsten stor:

  Med fem hjemmebakte brød i uka (260 per år), koster familiens brødforbruk 864 kroner per år.

  Med seks hjemmebakte brød i uka (312 per år), blir det 1.042 kroner per år.

  Dette er noe helt annet enn en utgiftspost på 6.480 kroner per år, som det koster med butikkbrød!

  Vi sparer altså opptil 5.616 kroner per år, på å bake selv fremfor å kjøpe ferdigbakte brød i butikken.

Slik kan du bake brød med minimal innsats

Det trenger ikke å ta så mye tid å bake brød. Men du trenger en skikkelig kjøkkenmaskin som kan gjøre eltejobben for deg. Dersom du ikke allerede har dette, kan det være verdt å investere i en, for som du kan se av regnestykket, tjener du raskt inn det en kjøkkenmaskin koster.

Du trenger også brødformer, og gjerne en bakematte til utbaking - for å minimere arbeidet med vask av kjøkkenbenk etter bakingen.

Slik går vi fram for å bake brød med minimal innsats:

 1. Heller ingrediensene i bakebollen (kald væske) og lar kjøkkenmaskinen elte 10-15 minutter, mens vi gjør noe annet.

 2. Setter deigen i kjøleskapet natten over.

 3. Tar deigen ut av kjøleskapet, deler den i tre og vipper deigen opp i formene.

 4. Lar alt stå og heve til vi har tid til å sette brødene inn i ovnen.

 5. Steker: 30 minutter, og vips, ferdig!
Baker du selv, kan du også ta noe av deigen og trille rundtstykker, som en spennende variasjon i matpakken.

Les også våre baketips:

Bruk kaldt vann når du baker
Justér deigen med vann, ikke med mel
Lag din egen gjær av epleskrell
Dette bør du vite for å lykkes med gjærbakst

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer