Så lett sparer du 8.454 kr

DinSides journalist trengte kun et par museklikk.

Publisert
Sist oppdatert
Skulle banken ikke snu på flisa, så bytt. Der er både Kristin Halvorsen og DinSide enige.- Når du går inn her og ser hvor mye du har betalt på lånet ditt og ser hvor mye du kunne ha spart, kommer du til å skjerpe deg, sa finansminister Kristin Halvorsen da Finansportalen.no ble lansert mandag..

DinSides agenda er å vise hvordan leserne kan spare penger på å shoppe finansprodukter.

Med våre kalkulatorer har leserne i flere år hatt gode verktøy som viser nøyaktig hvor og hvordan de kan få mer penger å rutte med gjennom å bruke mindre penger på å fø på forsikringsselskaper og banker.

Finansportalen gjør det samme - men har finansministeren, barne- og likestillingsministeren og Forbrukerrådet - i ryggen. Rapporterer ikke finansnæringen inn som de ønsker, vil det kunne komme en forskrift som pålegger dem dette, har Finansportalens ledelse signalisert. DinSide vil samarbeide med Finansportalen om henting av data og priser.

Banktjenester

Det er tusenvis av kroner på å bytte bank. DinSides journalist brukte Finansportalen.no og plottet inn egne data, for å se hvor mye som kan spares hvert år.

Så mye sparte DinSides journalist på bytte av bank
Har nå:Månedlig kostnad:*Billigste alternativ ifølge FinansportalenMånedlig kostnad:Vi sparer per måned: 
Boliglån i DnB Nor
Effektiv rente: 7,886
4 114Rindal Sparebanks lån innenfor
60 prosent à 6,037 prosent
effektiv rente
3590524,00 
Brukskonto, DnB221,33Ya bank og forsikring40,83180,50 
   Sparer per måned:704,50 
   Sparer per år:8454,00 
* Forutsetning: Journalistens gjennomsnittlige bruksmønster.


Forsikring

Finansportalens ambisjon er å kunne tilby forsikringsnæringens vilkår og priser. Dette er komplekst materiale, både hva innhenting av priser og presentasjon angår.

FINANSPORTALEN.NO

Med bakgrunn i et initiativ fra Kredittilsynet, Forbrukerombudet og Forbrukerrådet, besluttet Finansdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet å utvikle en informasjonsløsning som samler og sammenlikner informasjon om ulike produkter og tjenester i det norske finans- og forsikringsmarkedet.

Finansportalen ble lansert 14. januar, 2008. Sammenligningsverktøy for forsikringsproduktene vil bli implementert i løpet av 2008.

Prislistene på Finansportalen.no blir oppdatert daglig og gjelder for nye kunder.

DinSide vil samarbeide med Finansportalen om henting av data og priser.


- I løpet av 2008 vil dette være på plass, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen.no

Sparing

Banken er gjerrige, er DinSides konklusjon etter å ha sjekket hva vi får for vårt innskudd i brukskontobanken. Med et innskudd på 30.000 kroner får vi 1.650 kroner per år hos vår bankforbindelse, DnB Nor ASA. Hos Sparebank 1 får derimot 190 kroner mindre.

Finansportalen har samlet alle spareprodukter på en egen site. Her kan brukerne velge å se oversikt over avkastningen av deres sparealternativ, enten det er pengemarkedfond, regulær banksparing eller kombinasjons-, pengemarkeds-, obligasjons-, eller aksjefond.

Dette markedet er uoversiktelig og bankene har vært gode på å selge sine egne spareprodukter.

Gratis råd blir dyrest

Men en spareavtale i aksjefond går det klart frem hvilke institusjoner som har gitt best avkastning over tid. For eksempel viser oversikten over norske aksjefond en differanse på over fem prosentpoeng på avkastningen de siste sju år (sju år er anbefalt horisont på denne typen sparing). Av Finansportalen.nos oversikt fremgår det at ingen av de vanligste norske bankene er på topp 10-lista.

På globale fond er det cirka 20 prosent forskjell på avkastningen innen topp 20-rankingen.

Bytte og økt konkurranse

Konklusjonen, etter å ha prøvekjørt den nye portalen, er at dette er en tjeneste som kommer forbrukerne til gode. En rekke av tjenestene finner du også her på DinSide, men Finansportalen er overlegen dersom du er vil spare eller investere penger. Portalens profil er rendyrket, den er brukervennlig, og det er enkelt å finne frem.

Finner man, slik som DinSide, at din eksisterende bank tilbyr dårligere kår enn andre, ja, så bør en ta kontakt med banken og be om bedre vilkår. For det er faktisk mulig å prute i banken.

- For DnB Nor gjelder de eksisterende priser, sier Nicolai Brusgaard, informasjonssjef i DnB Nor til DinSide. - Vi vil imidlertid lytte til kunden. Samtidig informerer vi om at kunden bør få ny takst på boligen sin slik at sikkerheten blir bedre. Slik vil vi kunne tilby bedre kår.

Skulle banken ikke snu på flisa, så bytt. Der er både Kristin Halvorsen og DinSide enige.

Klikk her og se hvor mye boligen din er verdt

AKTUELT:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer