Så mange er corona-anmeldt

Å bryte smittevernreglene som er innført i forbindelse med coronapandemien, har straffet seg for en del nordmenn.

ANMELDES: Bryter du eksempelvis karantereglene, kan du bli bøtelagt med opptil 20.000 kroner. Foto: NTB Scanpix
ANMELDES: Bryter du eksempelvis karantereglene, kan du bli bøtelagt med opptil 20.000 kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da corona-panemien slo inn over Norge for fullt i mars, ble det også laget egne retningslinjer for hvordan man skal straffes om man bryter med smittevernreglene.

Og til tross for stadige påminnelser om smittevern og dugnadsånd, er det en del som har brutt reglene, viser tall fra politiet.

85 brudd på smittevernreglene

Statistikk fra Politiet for perioden januar til april i år, viser at det var registrert 183 straffesaker i forbindelse med Covid-19.

Politiet skriver i sin rapport at 85 av disse, eller 46 prosent, er saker som er opprettet i forbindelse med de nye spesiallovene/forskriftene.

Bruddene gjelder blant annet brudd på karantene, isolering og opphold på fritidseiendom - altså det såkalte hytteforbudet.

«De øvrige sakene dreier seg hovedsakelig om hensynsløs atferd (22 saker), trusler (20 saker) og smitteoverføring (13 saker)», skriver politiet.

Politiet skriver i rapporten at de til og med uke 18 hadde påtaleavgjort 113 saker, hvorav 51 var avgjort med forelegg, tiltalebeslutning eller siktelse med tilståelsesdom.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Så mye kan corona-brudd koste

Da Dinside skrev om hvilke straffemessige konsekvenser det å bryte smittevernreglene kan gi tidligere i år, kunne riksadvokaten fortelle at det i verste fall gis bøter på 20.000 kroner - eller mer, for brudd på reglene.

Bryter man reglene om karantene og isolasjon, skal botens størrelse normalt være kroner 20.000, subsidiært fengsel i 15 dager, ifølge riksadvokaten.

Riksadvokaten skriver videre at dersom det foreligger skjerpende omstendigheter må bøtenivået økes.

Et eksempel fra Oslo viser at dette er blitt etterfulgt: En 22 år gammel mann fikk i slutten av mars 40.000 kroner i bot etter å ha brutt sine karantenebestemmelser tre ganger etter å ha vært i utlandet, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer