Gjeldsordning

Så mange sliter med å bli kvitt gjelda si

Konsekvensene av betalingsanmerkninger og det å bli satt i en gjeldsordning er slett ikke kjekke, men ytterst nødvendige når betalingsproblemene har gått for langt. Gjeldsordningen kan gi deg en ny sjanse.

«SENSKADER»: Deltaker Oliver Magnussen i Luksusfellen lekte storkar for noen år siden, og dét må han betale for nå. I saken under kan du lese om hva som skjer hvis du absolutt ikke klarer å betale gjelda di. Video: Viaplay. Vis mer
Publisert

Tall fra Barne- og familiedepartementet (BFD) viser at antallet gjeldsordninger blant norske husholdninger har ligget ganske stabilt på rundt 2000 ordninger årlig. I fjor ble det innvilget 2004 gjeldsordninger, mot 1894 året før.

I løpet av de siste tre månedene i fjor ble det åpnet 828 offentlige gjeldsordningssaker - en økning på 38 prosent sammenlignet med samme periode året før, opplyser daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner overfor Dinside.

Flere gjeldsordning-søknader

For å se utviklingen i gjeldsordningssaker er det antall søknader som er mest relevant, ifølge BFD.

Statistikken deres viser at det i 2020 ble sendt 5314 søknader om gjeldsordning, mens tilsvarende tall for 2019 og 2018 var henholdsvis 5248 og 4635. For 2017 er tallet på søknader 4561.

- Fra 2017 til 2020 er det altså økning på om lag 16 prosent, påpeker Grindland i Inkassopartner.

Avviket mellom antall søknader og innvilgede gjeldsordninger skyldes først og fremst at kriteriene for å få gjeldsordning ikke alltid er oppfylt.

Departementet framholder at tallet på søknader om og innvilgede gjeldsordninger har holdt seg relativt stabilt de siste tre årene, og de ser ingen markant økning det siste året. Tallene fra første halvår i år, viser også stabil utvikling. Årsakene til dette er nok mange, men sterke tiltak fra myndighetene, «snillere» kreditorer og rentekuttene har sannsynligvis bidratt.

- De verste sakene

Samtidig viser tall fra Expedian at 270 000 nordmenn har én eller flere betalingsanmerkninger. Dette er anmerkninger som registreres når en sak har kommet såpass langt i inkassoprosessen at det er blitt varslet rettslige skritt.

- Ubetalte inkassosaker, dommer fra forliksrådet, utleggsforretninger gjennomført av namsmann, konkurser, gjeldsordninger og avdragsordninger som blir misligholdt, er eksempler på saker som fører til betalingsanmerkninger, forklarer Grindland.

- Betalingsanmerkning er de verste sakene, understreker han videre.

SPØR EN VENN: Har du ikke nok penger og vurderer kreditt- eller forbrukslån, kan et privat lån være en bedre løsning. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer

Fem år på å betale gjelda

Hva er så en gjeldsordning?

- Jo, det er en avtale som kun innvilges personer som er varig ute av stand til å betjene egen gjeld. Gjeldsordningen innebærer at de betaler tilbake gjeld etter økonomisk evne i fem år, og etter at disse årene er gått, blir resten av gjelda slettet dersom vilkårene er oppfylt, svarer gjeldsøkonom Morten Trasti i Lindorff overfor Dinside.

- Det er imidlertid en rekke forutsetninger som må være innfridd før en gjeldsordning innvilges, noe som forklarer hvorfor antall personer med en eller flere betalingsanmerkninger er mye høyere enn antall gjeldsordninger, fortsetter han.

Du kan kun få gjeldsordning én gang.

Lånenekt, lønnstrekk og tvangssalg

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storbrand forteller at hvis du får en betalingsanmerkning eller gjeldsordning, vil du ikke ha mulighet til å ta opp nye lån eller kreditter før du har fått slettet gjelda.

Det er kredittopplysningsbyråene som registrer dette, slik at alle banker får opp disse opplysningene om du prøver å søke lån eller kreditt hos dem.

- Dersom du ikke har råd til å betale det som kreves, kan det føre til trekk i lønn eller tvangssalg av bolig og eiendeler, for at kreditor skal få pengene du skylder, sier Tvetenstrand til Dinside, og fortsetter:

- Det kan være tøft å få trekk i lønn hver måned i mange år, og måtte leve med lavere inntekt enn du har vært vant til.

Hva så etterpå?

Som nevnt over, varer en offentlig gjeldsordning normalt i fem år. Deretter blir gjelda di slettet om du oppfyller visse vilkår.

- En betalingsanmerkning vil henge over deg til du har betalt det du skylder. Straks du har betalt, vil anmerkningen i de fleste tilfeller være slettet i løpet av én til tre dager, sier Tvetenstrand.

Hvis det er noe som tar lenger tid, kan du ta kontakt med dem anmerkningen er registrert hos og be om å få den slettet.

- Når gjelda er nedbetalt, er den borte for godt, og du får mulighet til å starte på ny. En gjeldsordning er med på å kunne gi deg en ny sjanse dersom du har tatt opp mer gjeld enn du har klarer å betale tilbake, sier forbrukerøkonomen videre.

- Samtidig er det viktig å huske at en offentlig gjeldsordning er noe du bare kan få én gang. Du kan ikke søke gjeldsordning flere ganger, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer