Gjeldsordning

Så mange sliter med å bli kvitt gjelda si

Konsekvensene av betalingsanmerkninger og det å bli satt i en gjeldsordning er slett ikke kjekke, men ytterst nødvendige når betalingsproblemene har gått for langt. Gjeldsordningen kan gi deg en ny sjanse.

«SENSKADER»: Deltaker Oliver Magnussen i Luksusfellen lekte storkar for noen år siden, og dét må han betale for nå. I saken under kan du lese om hva som skjer hvis du absolutt ikke klarer å betale gjelda di. Video: Viaplay. Vis mer
Publisert

Tall fra Barne- og familiedepartementet (BFD) viser at antallet gjeldsordninger blant norske husholdninger har ligget ganske stabilt på rundt 2000 ordninger årlig. I fjor ble det innvilget 2004 gjeldsordninger, mot 1894 året før.

I løpet av de siste tre månedene i fjor ble det åpnet 828 offentlige gjeldsordningssaker - en økning på 38 prosent sammenlignet med samme periode året før, opplyser daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner overfor Dinside.

Flere gjeldsordning-søknader

For å se utviklingen i gjeldsordningssaker er det antall søknader som er mest relevant, ifølge BFD.

Statistikken deres viser at det i 2020 ble sendt 5314 søknader om gjeldsordning, mens tilsvarende tall for 2019 og 2018 var henholdsvis 5248 og 4635. For 2017 er tallet på søknader 4561.

- Fra 2017 til 2020 er det altså økning på om lag 16 prosent, påpeker Grindland i Inkassopartner.

Avviket mellom antall søknader og innvilgede gjeldsordninger skyldes først og fremst at kriteriene for å få gjeldsordning ikke alltid er oppfylt.

Departementet framholder at tallet på søknader om og innvilgede gjeldsordninger har holdt seg relativt stabilt de siste tre årene, og de ser ingen markant økning det siste året. Tallene fra første halvår i år, viser også stabil utvikling. Årsakene til dette er nok mange, men sterke tiltak fra myndighetene, «snillere» kreditorer og rentekuttene har sannsynligvis bidratt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer