Så mange sykedager har du krav på

Syke barn eller syk selv? Dette er reglene for egenmeldinger når du er syk og må være hjemme fra jobben.

HVOR MANGE SYKEDAGER? Du har rett på sykedager både når du selv er syk og når barna er syke. Når barna er syke, har du 10 omsorgsdager for et eller to barn - og 15 dersom du har tre eller flere barn. Hvor mange dager du har dersom du selv er syk, vil avhenge av hvilken ordning dere har på jobben din. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HVOR MANGE SYKEDAGER? Du har rett på sykedager både når du selv er syk og når barna er syke. Når barna er syke, har du 10 omsorgsdager for et eller to barn - og 15 dersom du har tre eller flere barn. Hvor mange dager du har dersom du selv er syk, vil avhenge av hvilken ordning dere har på jobben din. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Influensa har slått ut nesten hele skoler og det er mange som er rammet av omgangssjuke og andre sesongavhengige sykdommer.

Dersom du ikke har sykemelding fra legen, vil du måtte bruke egenmeldingsdager på jobben - og må du være hjemme med syke barn har du et visst antall omsorgsdager i løpet av året.

Her er reglene for sykedager for deg selv og for barna dine:

1: Hvor mange sykedager har du på jobben?

Dersom du ikke har sykemelding fra legen, har du et visst antall egenmeldingsdager.

Hvor mange egenmeldingsdager du har, vil avhenge av hvor du jobber.

Ifølge NAV er det bestemt i folketrygdloven at egenmelding kan brukes for opptil tre kalenderdager om gangen og opptil fire ganger i løpet av ett år.

Dette betyr at du har 12 egenmeldingsdager i løpet av ett år.

Dersom du jobber i en bedrift som tidligere har hatt en samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtale), har disse forpliktet seg til å ha en utvidet egenmeldingsordning. Den innebærer rett til å bruke egenmelding i opptil åtte kalenderdager om gangen og opptil 24 kalenderdager i løpet av en 12-måneders periode.

Til forskjell fra ordningen med maks fire egenmeldingsperioder i løpet av ett år, er det her ikke begrensning i antall ganger retten til egenmelding kan benyttes.

Regjeringen oppfordrer i IA-avtalen for 2019-2022 om at den utvidete retten til egenmeldingsdager skal videreføres, så sjekk med arbeidsgiveren din hvilken ordning det er der du jobber dersom du er usikker på hvor mange sykedager du har tilgjengelig i hvilken periode.

Merk at sykedager ikke telles fra 1. januar til 31. desember, men at det telles dager i løpet av året: Du må bare holde deg innenfor maksantallet dager innenfor et år (eksempelvis fra 6. oktober 2019 til 5. oktober 2020).

2: Har alle krav på sykedager?

Nei, det er ikke alle som kan ta ut egenmeldingsdager. Det er et krav om at du må ha jobbet hos arbeidsgiveren i minst to måneder for å få rett til å bruke egenmelding.

Du kan heller ikke kombinere egenmelding med gradert sykemelding. Dersom du får behov for dette, må du kontakte legen for å høre om du kan få utvidet sykemelding.

3: Hva om du trenger flere sykedager enn jobben tillater?

Dersom du fremdeles er syk etter at du har brukt opp sykedagene dine, må du kontakte legen for en sykemelding. Husk at du ikke vil «få igjen» det du allerede har brukt i forkant av en eventuell sykemelding: Dette telles ifølge NAV som brukte egenmeldingsdager.

Dersom sykemelding ikke er aktuelt, kan du spørre arbeidsgiver om å bruke feriedager eller be om velferdspermisjon.

4: Syke barn-dager

Dersom du må være borte fra jobben på grunn av syke barn, kan du ha rett på «sykt barn»-dager, som NAV kaller omsorgsdager. Dette kommer i tillegg til dine egenmeldingsdager.

Du har automatisk rett til:

 • 10 omsorgsdager per kalenderår når du har ett eller to barn under 12 år
 • 15 omsorgsdager per kalenderår når du har mer enn to barn under 12 år

Retten gjelder ut det kalenderåret barna fyller 12 år.

Og antall dager gjelder for hver av omsorgspersonene, slik at dere totalt har 20 eller 30 dager.

5: Flere syke barn-dager

Ifølge NAV, kan du ha rett til flere omsorgsdager ved ulike forhold:

 • Når du er alene om omsorgen, har du automatisk rett til dobbelt antall dager hjemme med sykt barn.
 • Når du har et kronisk sykt eller funksjonshemmet barn under 18 år, har du rett til 10 ekstra dager for hvert barn. Du må søke for hvert av barna. Her finner du en liste over hvilke sykdommer som gir utvidet rett til omsorgspenger, hvor astma er en av dem.
 • Dersom den andre forelderen ikke er i stand til å ta seg av barnet i en periode på seks måneder eller mer.

Du må søke NAV om utvidet rett til flere omsorgsdager.

6: Når kan du være hjemme med syke barn?

NAV lister disse tilfellene hvor du har rett til å være hjemme med sykt barn:

 • Når du ikke kan gå på jobb fordi barnet er sykt
 • den som passer barnet er syk, for eksempel en dagmamma eller en forelder som ikke er i jobb
 • den som passer barnet må følge et annet barn til utredning eller innleggelse
 • barnet må til lege eller liknende, selv om barnet ikke er sykt den aktuelle dagen.

7: Når kan du ikke bruke «syke barn»-dager?

Omsorgsdagene er for bruk ved sykdom, og ifølge NAV kan du ikke bruke dagene ved «akutte» tilfeller som planleggingsdager og skoleferier.

NAV lister disse grunnene som ikke godkjente for bruk av omsorgsdager:

 • ordinære møter med skolen, som foreldremøter eller tilretteleggingsmøter
 • planlagt fravær, som skoleferier og planleggingsdager
 • rutinekontroller på helsestasjonen
 • normale tannlegebesøk og tannlegekontroller som ikke skyldes sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer