Så mange trenger du

Ett hjemme i skuffen og ett eget til jobbreiser? Hvor mange kort bør du egentlig ha?

Trenger vi alle kortene vi har i lommeboka? Foto: Per Ervland
Trenger vi alle kortene vi har i lommeboka? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kredittkort er sikrere fordi det ikke er koblet direkte opp mot kundens private konto.Hilde F. Høgberg, Europay Norge


- De aller fleste privatpersoner kommer langt med ett debetkort og ett - eller maks - to kredittkort, slik at du har et i reserve om det skulle skje noe med det første, mener Agnes Bergo, daglig leder i rådgivningsfirmaet Pengedoktoren.

Bergo mener at ett av kortene bør være uten årsgebyr slik at du ikke behøver å betale unødvendig mye. Det andre kredittkortet bør være et som er innarbeidet og kjent og dermed uproblematisk å bruke i de fleste land. American Express, Eurocard Gold, Diners og MasterCard er eksempler på slike kredittkort, men her varierer årsgebyret fra 100-800 kroner i året.

Et eget til jobb

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren. Foto: Per Ervland
Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren. Foto: Per Ervland Vis mer

- Hvis man har utgifter i jobben, råder jeg folk til å ha et eget kort til dette. Her er det greiest å bruke kredittkort slik at utleggene kommer på en spesifisert faktura. Dette kortet bør i utgangspunktet arbeidsgiver skaffe til veie for deg.

Bergo mener at fordelen med kredittkort er at det kan gå noen uker fra kortet er i bruk til du får faktura med krav om betaling. Du får altså en rentefri kreditt på 30 - 50 dager.

Mange kredittkort har også en automatisk innebygget reiseforsikring som gjelder dersom kortet brukes til å betale for minimum 50 prosent av reisen.


- Det kan være god økonomi å bruke kredittkort til å betale for reiser eller dyre varer, men sørge for å sette av penger slik at man kan betale hele beløpet når fakturaen kommer. Da får man en rentefri periode, samtidig som man unngår å trekke på den dyre kreditten, sier Bergo.

Les også: Her er de billigste kredittkortene

Sikkert med kreditt

De fleste banker DinSide har vært i kontakt med anbefaler at du alltid har med deg i hvert fall to kort når du er ute og reiser, og disse to kortene bør du ikke oppbevare samme sted. Det kan også være en fordel om kortene er fra forskjellige utstedere hvis det skulle oppstå problemer med banken. Har du derimot for mange kort, vil du miste oversikten fordi det blir mange kontoutskrifter og fakturaer å holde øye med. Dermed er du et lettere offer for kortsvindlerne.

- Kredittkort er sikrere fordi det ikke er koblet direkte opp mot kundens private konto, slik som det er med vanlige debetkort. Når du bruker kredittkort, får du en regning hvor du kan godkjenne transaksjonene før du betaler, sier informasjonskonsulent i Europay Norge, Hilde F. Høgberg.

Hun forteller at en tredjedel av all svindel med kredittkort foregår ved "skimming", det vil si at magnetstripen på kortet kopieres til et nytt kort, som så misbrukes, men ifølge Høgberg klarer kortselskapet å stoppe hele 90 prosent av svindelen gjort ved "skimming" før regningen blir sendt til kunden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer