Hvor mye betaler man i sukkeravgift?

Så mye av prisen på sjokolade og brus går rett til staten

Hva du kjøper av det som er søtt og godt, avgjør.

AVGIFTER: Hvor mye man betaler i avgifter, avhenger av hva slags sukkerholdige varer du kjøper. Foto: Berit B. Njarga
AVGIFTER: Hvor mye man betaler i avgifter, avhenger av hva slags sukkerholdige varer du kjøper. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra nyttår gikk avgiftene for såkalte sukkervarer, som godteri og sjokolade, kraftig opp. Det samme gjelder avgiftene man betaler for brus.

Og mange vil nok ha lagt merke til at det er blitt noe dyrere å kjøpe disse varene etter denne avgiftsendringen:

Ifølge Virke gikk matprisene generelt opp med 2,6 prosent fra desember 2017 til januar 2018, noe som er høyere enn ellers på samme tid av året, mye på grunn av avgiftene på sjokolade og brus, hevder Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Har du noen gang lurt på hvor mye det egentlig er som går til statskassa, hver gang du er godtesyk eller har lyst på en halvliter med brus, og ikke minst nå etter avgiftsøkningen?

Det har vi forsøkt å finne ut av for deg.

Hva du kjøper avgjør avgiften

Det er mange faktorer som avgjør hvor mye du betaler i avgift for en sukkerholdig vare. Og i noen tilfeller trenger varen slett ikke å inneholde sukker for å bli tillagt avgifter - dette gjelder eksempelvis brus som er tilsatt søtstoffer.

Dessuten vil du kunne betale toll på varer fra utlandet, men heller ikke dét gjelder alle varer.

I tillegg er avgiften på sjokolade- og sukkervarer langt høyere per kilo, enn avgiften på alkoholfrie drikkevarer er per liter. Det er sistnevnte avgift som blir lagt til prisen når du kjøper brus, både de sukkerholdige og de sukkerfrie variantene.

Og det er dessuten sånn at varer i pulverform ikke har avgiftsplikt etter regelverket. «Produktet skal være formet som (eller i form av) plater, stenger, figurer, kuler og liknende for å utløse avgift», står det svart på hvitt i Skatteetatens avgiftsrundskriv.

Så mye betaler du i avgifter

For å få frem hvordan disse reglene faktisk spiller inn på lommeboka di, har vi bedt Skatteetaten, Tollvesenet og Landbruksdirektoratet om hjelp til å finne ut nøyaktig hvor mye man betaler i avgifter ved kjøp av tre konkrete, sukkerholdige varer:

En stor plate melkesjokolade, en halvliters flaske Solo og en boks med Hockeypulver.

I tabellen under ser du hvilke avgifter man betaler for de enkelte varene.

Produkt Brus (Solo) 0,5 l Freia Melke- sjokolade, 200 g Hockeypulver, 12 g
Pris i butikk (u/pant)21,340,710,2
Avgift på alkoholfrie drikkevarer2,38--
Miljøavgift på drikkevareemballasje0,42--
Avgift på sjokolade- og sukkervarer-7,38Ingen avgift
Merverdiavgift (moms), 15 %2,785,311,33
Avgifter totalt5,5812,691,33
Avgifter, i prosent av salgsprisen26,20 %31,18 %13,04 %

Prisene på Melkesjokolade, Solo og Hockeypulver er reelle priseksempler fra januar 2018. Deretter har Skatteetaten og Landbruksdirektoratet hjulpet oss med å vise hvor mye av denne prisen som er avgifter.

Det er altså ved kjøp av sjokolade at du betaler mest avgifter blant disse tre eksemplene; der utgjør nesten en tredjedel av totalprisen, 31,18 prosent, inntekter til staten.

Ved kjøp av en halvliter med sukkerholdig brus, er 26,20 prosent avgifter, altså litt over en fjerdedel.

KUN MOMS: Det er ingen avgift for sukkerinnholdet i Hockeypulver, hvor innholdet, ironisk nok, består av 84 prosent sukker. Foto: Berit B. Njarga
KUN MOMS: Det er ingen avgift for sukkerinnholdet i Hockeypulver, hvor innholdet, ironisk nok, består av 84 prosent sukker. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

For hockeypulverets del, er det kun moms, eller merverdiavgift som det heter formelt sett, du må betale, nettopp på grunn av pulverunntaket. Og siden produktet heller ikke utløser toll selv om det er importert, kommer heller ikke dét i tillegg til momsen.

Om det skal betales toll for en importert vare, avhenger av tollsatsen, som igjen avhenger av hva produktet inneholder. Du kan lese mer om dette på Toll.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer