Drivstoffavgifter 2016

Så mye betaler du faktisk i avgifter for drivstoff

Avgifter utgjør over halvparten av litersprisen på bensin og diesel. 

60 PROSENT: Med en bensinpris på 14,50 kroner per liter, utgjør avgiftene i overkant av 60 prosent av litersprisen. Foto: Scanpix
60 PROSENT: Med en bensinpris på 14,50 kroner per liter, utgjør avgiftene i overkant av 60 prosent av litersprisen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag skal Frps fylkesledere diskutere om partiet kan godta økte drivstoffavgifter, melder NTB. Bakgrunnen er at kilde i Høyre tidligere har sagt til Aftenposten at partiet bør kunne gå med på å øke avgiften med 50 øre, mens Venstre har snakket om å øke med rundt 1 krone.

FrP er partiet som har gått hardest ut mot drivstoffavgiftene tidligere, og sist i 2010, før de var i regjering, ville Siv Jensen sette ned både bensin- og dieselavgiften med 1 krone, ifølge VG. Allerede i 2001 uttalte Siv Jensen i FrPs at de ønsket en fast makspris på bensin og diesel på 7 kroner, skriver Ap.no.

Hva regjeringen blir enige om, gjenstår å se. Men vet du hvor mye drivstoffutgiftene faktisk utgjør i dag?

16,3 milliarder i inntekt

I statsbudsjettet for 2016 er det anslått inntekter av veibruksavgiften for bensin på 5,5 milliarder, og for diesel på 10,8 milliarder kroner.

Ifølge regjeringens nettsider skal veibruksavgiftene skaffe staten inntekter, i tillegg til at brukeren skal betale for noe av kostnadene som kjøring på vei medfører. De nevner ulykker, kø, støy, veislitasje og helse- og miljøskadelige utslipp som eksempler, og viser også til at utslipp av CO2 prises gjennom den såkalte CO2 avgiften.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer