Drivstoffavgifter 2016

Så mye betaler du faktisk i avgifter for drivstoff

Avgifter utgjør over halvparten av litersprisen på bensin og diesel. 

60 PROSENT: Med en bensinpris på 14,50 kroner per liter, utgjør avgiftene i overkant av 60 prosent av litersprisen. Foto: Scanpix
60 PROSENT: Med en bensinpris på 14,50 kroner per liter, utgjør avgiftene i overkant av 60 prosent av litersprisen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag skal Frps fylkesledere diskutere om partiet kan godta økte drivstoffavgifter, melder NTB. Bakgrunnen er at kilde i Høyre tidligere har sagt til Aftenposten at partiet bør kunne gå med på å øke avgiften med 50 øre, mens Venstre har snakket om å øke med rundt 1 krone.

FrP er partiet som har gått hardest ut mot drivstoffavgiftene tidligere, og sist i 2010, før de var i regjering, ville Siv Jensen sette ned både bensin- og dieselavgiften med 1 krone, ifølge VG. Allerede i 2001 uttalte Siv Jensen i FrPs at de ønsket en fast makspris på bensin og diesel på 7 kroner, skriver Ap.no.

Hva regjeringen blir enige om, gjenstår å se. Men vet du hvor mye drivstoffutgiftene faktisk utgjør i dag?

16,3 milliarder i inntekt

I statsbudsjettet for 2016 er det anslått inntekter av veibruksavgiften for bensin på 5,5 milliarder, og for diesel på 10,8 milliarder kroner.

Ifølge regjeringens nettsider skal veibruksavgiftene skaffe staten inntekter, i tillegg til at brukeren skal betale for noe av kostnadene som kjøring på vei medfører. De nevner ulykker, kø, støy, veislitasje og helse- og miljøskadelige utslipp som eksempler, og viser også til at utslipp av CO2 prises gjennom den såkalte CO2 avgiften.

Høyest avgift på bensin

Her ser du en detaljert oversikt over hvor mye man betaler i avgift på drivstoff i 2016:

Bensin:

  • Veibruksavgift, per liter: 4,99 kroner
  • CO2-avgift: 0,97 kroner per liter
  • Merverdiavgift: 25 prosent av utsalgsprisen

Koster bensinen for eksempel 14,50 kroner, betaler du totalt 8,86 kroner i avgifter. Andelen avgifter vil variere med utsalgsprisen på bensin, siden merverdiavgiften er en prosent av denne. I dette eksempelet utgjør avgiftene 61,1 prosent.

AVGIFTER: Drivstoffavgiftene utgjør i overkant av halvparten av den totale literprisen på bensin- og diesel.
AVGIFTER: Drivstoffavgiftene utgjør i overkant av halvparten av den totale literprisen på bensin- og diesel. Vis mer

Diesel:

  • Veibruksavgift, per liter: 3,44 kroner
  • CO2-avgift: 1,12 kroner per liter
  • Merverdiavgift: 25 prosent av utsalgsprisen

Koster dieselen for eksempel 13 kroner, betaler du totalt 7,16 kroner i avgifter. Andelen avgifter vil variere med utsalgsprisen på diesel, siden merverdiavgiften er en prosent av denne. I dette eksempelet utgjør avgiftene 55,08 prosent.

Hvorfor er veibruksavgiften høyest på bensin?

At det er en høyere avgift på bensin enn det er på diesel, går tilbake til 1993, da den erstattet den tidligere kilometeravgiften, skriver Finansdepartementet til Dinside.

På den tiden ble autodiesel først og fremst brukt i tyngre næringskjøretøy, mens personbiler gikk på bensin.

Satsen i veibruksavgiften ble satt vesentlig lavere enn satsen i veibruksavgiften på bensin fordi omleggingen fra kilometeravgift til veibruksavgift skulle være provenynøytral (at de ikke skulle gå opp). Denne avgiftsmessige forskjellsbehandlingen mellom bensin og autodiesel har siden blitt videreført, skriver de videre.

Diesel har ifølge Finansdepartementet et høyere energiinnhold enn bensin, og ilegges en betydelig lavere veibruksavgift per energienhet enn bensin.

Avgift etter energiinnhold

Ifølge Finansdepartementet er det i henhold til gjennomgangen av bilavgiftene som ble presentert i revidert nasjonalbudsjett i 2015, en politisk målsetting på sikt at alle fossile drivstoff ilegges veibruksavgift gradert etter energiinnholdet i drivstoffet. Dette bekreftes av statssekretær Jørgen Næsje (FrP).

- Denne enigheten sier imidlertid ikke noe om bensinavgiften skal ned eller dieselavgiften skal opp. Den sier bare at fossile drivstoff bør ilegges veibruksavgift etter energiinnholdet i drivstoffet, sier Næsje.

I praksis vil det ifølge Næsje innebære at avgiften på diesel, som har et høyere energiinnhold enn bensin, vil være høyere i kroner per liter enn bensin, for å gjenspeile høyere energiinnhold.

- Men den blir ikke høyere per kjørt kilometer.

LES OGSÅ:

Så mye betaler du i avgifter på alkohol

Store avgiftsforskjeller på disse populære bilene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer