Coronaviruset

Så mye betyr «krise­pakkene» for deg og dine

Vi har laget et eksempel på en familie som blir hardt rammet økonomisk på grunn av virusutbruddet, og viser hvordan myndighetenes og bankenes tiltak trer inn for dem.

FULLT HUS: I mange familier er både mor, far og barn hjemme fra jobb og skole i disse dager. De voksnes arbeidssituasjon er én av bekymringene som trolig preger dem, men Stortinget, regjeringen og bankene tilbyr krisehjelp. Se hva det kan bety for deg og dine i saken under. Foto: Shutterstock.
FULLT HUS: I mange familier er både mor, far og barn hjemme fra jobb og skole i disse dager. De voksnes arbeidssituasjon er én av bekymringene som trolig preger dem, men Stortinget, regjeringen og bankene tilbyr krisehjelp. Se hva det kan bety for deg og dine i saken under. Foto: Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget, regjeringen og bankene har lagt fram hver sine tiltak for å gjøre corona-konsekvensene litt mildere for økonomien til folk flest.

Det er nemlig mange som er rammet av virusutbruddet, enten de selv er smittet, eller at permitteringer og andre økonomiske ringvirkninger har lagt sin skygge over husholdningen.

Men hvor mye har egentlig myndighetenes og bankenes «krisepakker» å si for en familie? Vi har laget et eksempel på «en helt vanlig familie», og bedt ekspertene svare på dette.

En eksemplarisk familie

Dette er «familien», la oss kalle dem Coronussen, vi har brukt som utgangspunkt for regnestykket vi har satt opp:

  • Familien Coronussen har fire medlemmer: Mor og far i 40-årene, ett barn i barneskolealder, som også går på SFO, og ett barn i barnehage.
  • Mor jobber som frisør i fast fulltidsstilling, men er nå permittert.
  • Far driver eget snekkerfirma, han er altså selvstendig næringsdrivende, og er i jobb enn så lenge, men merker det er mindre å gjøre om dagen og frykter for framtiden. Han er redd for å gå konkurs.
  • Familien eier et hus til verdi av fem millioner kroner, og har boliglån på tre millioner. De har fått tilbud om 0,5 prosentpoeng lavere rente fra banken og kan søke om avdragsfrihet i seks måneder hvis de vil.
  • De har cirka 150.000 kroner på sparekonto med én prosent rente, og rundt i 100.000 kroner i et globalt indeksfond.

Tallenes tale

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB og Elisabeth Realfsen i Finansportalen har tatt på seg oppdraget med å regne ut hvordan familien Coronussens nye hverdag blir.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.