Coronaviruset

Så mye betyr «krise­pakkene» for deg og dine

Vi har laget et eksempel på en familie som blir hardt rammet økonomisk på grunn av virusutbruddet, og viser hvordan myndighetenes og bankenes tiltak trer inn for dem.

FULLT HUS: I mange familier er både mor, far og barn hjemme fra jobb og skole i disse dager. De voksnes arbeidssituasjon er én av bekymringene som trolig preger dem, men Stortinget, regjeringen og bankene tilbyr krisehjelp. Se hva det kan bety for deg og dine i saken under. Foto: Shutterstock.
FULLT HUS: I mange familier er både mor, far og barn hjemme fra jobb og skole i disse dager. De voksnes arbeidssituasjon er én av bekymringene som trolig preger dem, men Stortinget, regjeringen og bankene tilbyr krisehjelp. Se hva det kan bety for deg og dine i saken under. Foto: Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget, regjeringen og bankene har lagt fram hver sine tiltak for å gjøre corona-konsekvensene litt mildere for økonomien til folk flest.

Det er nemlig mange som er rammet av virusutbruddet, enten de selv er smittet, eller at permitteringer og andre økonomiske ringvirkninger har lagt sin skygge over husholdningen.

Men hvor mye har egentlig myndighetenes og bankenes «krisepakker» å si for en familie? Vi har laget et eksempel på «en helt vanlig familie», og bedt ekspertene svare på dette.

En eksemplarisk familie

Dette er «familien», la oss kalle dem Coronussen, vi har brukt som utgangspunkt for regnestykket vi har satt opp:

  • Familien Coronussen har fire medlemmer: Mor og far i 40-årene, ett barn i barneskolealder, som også går på SFO, og ett barn i barnehage.
  • Mor jobber som frisør i fast fulltidsstilling, men er nå permittert.
  • Far driver eget snekkerfirma, han er altså selvstendig næringsdrivende, og er i jobb enn så lenge, men merker det er mindre å gjøre om dagen og frykter for framtiden. Han er redd for å gå konkurs.
  • Familien eier et hus til verdi av fem millioner kroner, og har boliglån på tre millioner. De har fått tilbud om 0,5 prosentpoeng lavere rente fra banken og kan søke om avdragsfrihet i seks måneder hvis de vil.
  • De har cirka 150.000 kroner på sparekonto med én prosent rente, og rundt i 100.000 kroner i et globalt indeksfond.
16. MARS: Alle partiene på stortinget er nå enige om de første tiltakene for å redde norsk økonomi. Her er de viktigste tiltakene. Vis mer

Tallenes tale

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB og Elisabeth Realfsen i Finansportalen har tatt på seg oppdraget med å regne ut hvordan familien Coronussens nye hverdag blir.

Her er en oppsummering av det de har kommet fram til:

  • Familien bør belage seg på nærmere én måned med inntektsbortfall fra faren, som tilsvarer rundt 50.000 kroner før skatt. Deretter vil de til sammen ha en inntektsreduksjon på nærmere 25.000 kroner i måneden hvis dette vedvarer.
  • På den andre siden kan de spare 1250 kroner månedlig før skatt (975 kroner etter skatt) på lavere boliglånsrente, og redusere utgiftene ytterligere 9600 kroner på avdragsfrihet hver måned.
  • Når det gjelder sparingen, kan nedsatt styringsrente også føre til at innskuddsrentene settes ned. Hva du bør gjøre med fondssparing, kan du lese mer om i denne saken (krever abonnement).
  • Til sist er det slik at foreldre slipper å betale for barnehage og SFO i corona-perioden. Dermed kan familien Coronussen spare om lag 3135 kroner på barnehageavgiften til det ene barnet, samt 3174 kroner på SFO-regningen til det andre barnet hvis de bor i Oslo.

Så, for å oppsummere, er det mulig for familien Coronussen å spare totalt om lag 17.160 kroner før skatt, samtidig som de må belage seg på en inntektsreduksjon rundt 25.000 kroner så lenge de blir preget av virus-utbruddet. Dermed må de leve på litt mindre enn de vanligvis gjør i en periode, og planlegge deretter.

Du finner en oppsummering av Sandmæls generelle råd til alle som er rammet økonomisk av virusutbruddet nederst i saken.

Silje Sandmæl, forbrukerøkononom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Silje Sandmæl, forbrukerøkononom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Permisjon og personlig konkurs

La oss se nærmere på detaljene i regnestykket til familien Coronussen.

Først og fremst, når det gjelder frisør-moren som er permittert, vil hun få full lønn i 20 dager hvis hun tjener seks ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) eller mindre. Grunnbeløpet (G) er i skrivende stund 99 858 kroner.

Deretter vil hun gå over på dagpenger. Tjener hun under 3G får hun 80 prosent utbetalt. Av det overskytende og opp til 6G får hun 62,4 prosent.

Inntektsgrensen for å ha rett på dagpenger er blitt redusert til 0,75G. Det vil si at flere kan nå ha rett på dagpenger, påpeker Sandmæl overfor Dinside.

Så, hvis frisør-moren tjener 6G, altså 599.148 kroner årlig, vil hun ikke ha en inntektsreduksjon før etter 20 dager. Når hun går over på dagpenger, vil årslønnen gå ned med 172.555 kroner. Det tilsvarer cirka 14.400 kroner mindre å rutte med før skatt i måneden.

La oss så se på situasjonen til snekker-faren som driver eget firma. Hvis han mister hele eller deler av inntektsgrunnlaget sitt som en følge av corona-pandemien, kan han få en kompensasjon der dekningsgraden er omlag 80 prosent av sin gjennomsnittsinntekt de siste tre årene, dog begrenset oppad til 6G. Kompensasjonen dekkes fra og med 17. dag etter at inntektsbortfallet inntreffer.

Dersom snekker-faren tjener 6G i dag, vil han få en reduksjon på 80 prosent som tilsvarer omtrent 120.000 kroner mindre i året, eller 10.000 kroner før skatt i måneden. De første 17 dagene kan familien risikere ingen inntekt fra faren.

- Denne familien bør altså belage seg på nærmere én måned med inntektsbortfall fra faren, som tilsvarer rundt 50.000 kroner før skatt. Deretter vil de til sammen ha en inntektsreduksjon på nærmere 25.000 kroner i måneden hvis dette vedvarer, oppsummerer forbrukerøkonomen.

Tallene ovenfor er altså basert på de tiltakene Stortinget og regjeringen har satt i verk.

Lavere rente, både på lån og sparing

Bankene har også tatt sine grep: Flere banker har kuttet boliglånsrentene sine etter at sentralbanken satte ned styringsrenta. I tillegg tilbyr bankene avdragsfrihet en periode til kundene som trenger det.

Ved et avdragsfritt lån kan du kun nedbetale renter og gebyr, uten å måtte nedbetale selve lånet en begrenset periode.

- Det er usikre tider i vente, og lavere renteutgifter vil du ha glede av, uansett hva som måtte komme, sier Realfsen i Finansportalen til Dinside.

- Men du bør fortsette å betale avdrag som før. Avdragsfrihet bør du bare vurdere hvis du virkelig trenger det, understreker hun.

Familien Coronussen kan altså spare en god del på å takke ja til tilbudet de har fått fra banken om 0,5 prosentpoeng lavere rente. Dette kan utgjøre 1250 kroner i måneden før skatt, 975 kroner etter skatt*.

Om de i tillegg søker om avdragsfrihet i et halvt år, kan de redusere kostnadene med 9600 kroner måneden på toppen av det hele, men som Realfsen påpeker, bør de prøve å betale avdrag med mindre de virkelig trenger en friperiode*.

*Lånet er beregnet av Realfsen i Finansportalen ut fra gjennomsnittlig boliglånsrente og -avdrag for kunder i 40-årene.

Ingen barnehage- eller SFO-regning

Tirsdag kom nyheten om at foreldre slipper å betale for barnehage og SFO i corona-perioden. Regjeringen tar regningen, og barnehagene får full kompensasjon for tapet ved å holde stengt.

Dermed kan familien Coronussen spare om lag 3135 kroner på barnehageavgiften til det ene barnet, samt 3174 kroner på SFO-regningen til det andre barnet hvis de bor i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer