Statsbudsjettet 2019

Så mye dyrere blir alkohol og tobakk fra nyttår

Se hvor mye avgiftene justeres opp.

DYRERE: Så mye skal tobakksavgiftene opp fra nyttår. Foto: NTB Scanpix
DYRERE: Så mye skal tobakksavgiftene opp fra nyttår. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som regjeringen foreslår å reversere den mye omtalte sukkeravgiften fra nyttår, justeres avgiftene for alkohol og tobakk opp.

Jevnt over blir avgiftene prisjustert opp mellom 1,4 til 1,9 prosent. Her kan du se hvor mye det er snakk om for hver type alkohol og tobakk:

Alkohol:
Avgiften på samtlige typer alkohol justeres opp med 1,5 prosent, med ett unntak: Alkoholholdig drikke over 4,7 til og med 22 volumprosent, altså produkter som sterkøl, vin og likør, justeres opp med 1,4 prosent.

Ifølge NTB er økningen betydelig lavere enn det som ble foreslått i fjor. Da ville regjeringen øke snusavgiften med hele 10 prosent og øke tobakksavgiften med 5 prosent.

Tobakk:
Avgiftene på tobakk foreslås justert opp mellom 1,5 og 1,9 prosent, og her er det snus og skrå som får den høyeste prisøkningen på 1,9 prosent i mer avgifter.

Sigarer, sigaretter, røyketobakk og sigarettpapir blir justert opp med 1,5 prosent.

- Skuffet over at regjeringen ikke øker avgiftene mer

Kreftforeningen sier til Dinside at de er utrolig skuffet over at regjeringen ikke øker tobakk- og alkoholavgiftene mer, og at økte avgifter - og dermed høyere priser - er helt nødvendig for virkelig å få folk til å slutte å røyke.

- Tobakksbruk er den viktigste enkeltårsaken til kreft, og i Norge dør nesten 6.000 personer hvert år av tobakksrelaterte sykdommer, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til Dinside.

De mener avigftsøkningen er altfor defensiv og knapt nok dekker prisstigningen.

- Avgiftsøkninger er en av de viktigste og best dokumenterte strategiene som reduserer tobakksbruk, mener Ryel, og viser til deres innspill til statsbudsjettet, der de foreslo å øke avgiftene på tobakk med 10 prosent.

- En gavepakke til Systembolaget

Vin- og Brennevinleverandørenes Forening er blant skeptikerne til en oppjustering av avgiftene på alkohol.

De hevder i en pressemelding at alkoholavgiftene har økt med 12 prosent siden Siv jensen tok over som finansminister.

- Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland. Konsekvensene av denne politikken er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker, sier generalsekretær Ingunn Jordheim.

Her finner du alle sakene våre om statsbudsjettet 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer