Rentebeslutning september 2021

Så mye dyrere blir boliglånet

De fleste må regne med økte rentekostnader nå som sentralbanken har begynt å heve styringsrenta igjen.

ULIKT UTSLAG: Noen må kun ut med et par ekstra hundrelapper i måneden for økte boliglånskostnader etter renteøkningen, mens andre må bla opp betydelig mer. Sjekk selv i saken under. Foto: NTB
ULIKT UTSLAG: Noen må kun ut med et par ekstra hundrelapper i måneden for økte boliglånskostnader etter renteøkningen, mens andre må bla opp betydelig mer. Sjekk selv i saken under. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke uventet kom den første renteøkningen siden pandemien traff oss under Norges Banks rentemøte torsdag 23. september.

Styringsrenta er nå hevet fra rekordlave 0 til 0,25 prosent.

Bankene vil etter all sannsynlighet følge opp med å øke boliglånsrentene sine de neste dagene - kanskje i løpet av de kommende timene til og med - og dette betyr at lånet ditt blir dyrere.

Hvor mye dyrere blir lånet ditt? Sjekk Dinsides renteendringskalkulator:

Dyrere boliglån

For å vise hvordan de økte rentekostnadene slår ut for ulike boliglån, har vi satt opp noen eksempler:

Så mye dyrere blir lånet i måneden

Boliglån med effektiv rente på 1,5 % Månedsbetaling før økning Månedsbetaling etter økning på 0,25 %-poeng Prisforskjell
2 000 000 kroner7989 kroner8226 kroner237 kroner
4 000 000 kroner15 979 kroner16 452 kroner473 kroner
6 000 000 kroner23 968 kroner24 679 kroner711 kroner

...og så mye dyrere blir lånet totalt

Boliglån med effektiv rente på 1,5 % Rentekostnader før økning Rentekostnader etter økning på 0,25 %-poeng Prisforskjell
2 000 000 kroner396 800 kroner467 866 kroner71 066 kroner
4 000 000 kroner793 600 kroner935 731 kroner142 131 kroner
6 000 000 kroner1 190 400 kroner1 403 597 kroner213 197 kroner

I eksemplene over har vi tatt utgangspunkt i nedbetalingstid på 25 år. Ytterligere renteendringer vil påvirke både månedsbetalingene og totalsummen på lånet.

De fleste tåler det godt

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand er ganske sikker på at de aller fleste vil tåle denne første renteøkningen godt, selv om de med høye lån merker økte månedskostnader mer enn de med lite lån på boligen.

Du kan også trøste deg med at da banken ga deg boliglån, skal de ha lagt til grunn at du vil tåle en renteøkning på hele fem prosentpoeng.

Ønsker du likevel større forutsigbarhet for hva lånet koster deg hver måned i renter og avdrag, kan det være verdt å vurdere fastrente på hele eller deler av lånet, ifølge forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank.

- Det er imidlertid viktig at du ikke binder boliglånsrenta for å «slå markedet», men for å få en mer forutsigbar økonomi, understreker Olsen overfor Dinside.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvordan inflasjon påvirker sparepengene dine. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

Start sparingen i dag

Hvis Norges Bank sin plan blir gjennomført, kan vi regne med ei styringsrente ett prosentpoeng høyere i løpet av juni 2022, og følger bankene etter, er det nok flere som vil merke dette på lommeboka ved at de månedlige utgiftene øker.

- Jeg anbefaler deg å bruke en boliglånskalkulator og se hva dette vil gi i ekstra kostnader for deg, og begynn å sette av disse pengene allerede i dag, sier Tvetenstrand til Dinside.

- Fyll pengene du sparer på bufferkontoen, eller betal ned ekstra på lånet dersom du har et høyt boliglån, fortsetter hun, og legger til:

- Husk også at du får skattefradrag på 22 prosent for det du betaler i gjeldsrenter, så regnestykket ditt blir ikke fullt så ille som det kan se ut.

Fortsatt lave renter

Og selv om renteøkningen ganske snart vil tre i kraft (det er seks ukers varslingfrist fra bankens side), er boliglånsrentene fortsatt ganske lave og du kan med fordel kvitte deg med gjeld via ekstraordinære innbetalinger.

I tillegg byr renteøkning på høyere sparerenter, noe som er til glede for de med penger på sparekonto.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer