Rentebeslutning desember 2021

Så mye dyrere blir boliglånet

Norges Bank øker styringsrenta på tampen av året, og det vil nok påvirke boliglånet ditt ut i 2022.

SISTE GANG: Sentralbanksjef Øystein Olsen går av i februar 2022, så da blir det ikke flere renteøkninger med ham i bresjen. Foto: NTB
SISTE GANG: Sentralbanksjef Øystein Olsen går av i februar 2022, så da blir det ikke flere renteøkninger med ham i bresjen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanken setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, tilsvarende som de gjorde i september. Dermed er styringsrenta per nå på 0,50 prosent.

Sentralbankskomiteen vedtok enstemmig å sette styringsrenta, og slik komiteen vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta mest sannsynlig bli satt videre opp i mars 2022.

Prognosen for styringsrenta er lite endret. Den indikerer ei styringsrente som øker til om lag 1,75 prosent i løpet av de nærmeste årene. Dette innebærer at boliglånsrenta vil øke til litt over tre prosent de neste årene.

Påvirker boliglånet

Styringsrenta påvirker ikke boliglånsrenta direkte, men bankene pleier som regel å øke rentene sine med like mange prosentpoeng som sentralbanken, og du bør derfor belage deg på å betale enda litt mer på boliglånet ditt etter hvert.

- En renteøkning på boliglånet er i utgangspunktet noe alle bør tåle uten problem. Men økte renter i kombinasjon med høye strømpriser og drivstoffpriser, samt økte priser på varer og tjenester, gjør at det er mange som nå bekymrer seg for økonomien, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.