Rentebeslutning desember 2021

Så mye dyrere blir boliglånet

Norges Bank øker styringsrenta på tampen av året, og det vil nok påvirke boliglånet ditt ut i 2022.

SISTE GANG: Sentralbanksjef Øystein Olsen går av i februar 2022, så da blir det ikke flere renteøkninger med ham i bresjen. Foto: NTB
SISTE GANG: Sentralbanksjef Øystein Olsen går av i februar 2022, så da blir det ikke flere renteøkninger med ham i bresjen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanken setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, tilsvarende som de gjorde i september. Dermed er styringsrenta per nå på 0,50 prosent.

Sentralbankskomiteen vedtok enstemmig å sette styringsrenta, og slik komiteen vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta mest sannsynlig bli satt videre opp i mars 2022.

Prognosen for styringsrenta er lite endret. Den indikerer ei styringsrente som øker til om lag 1,75 prosent i løpet av de nærmeste årene. Dette innebærer at boliglånsrenta vil øke til litt over tre prosent de neste årene.

LÅNESØKNAD: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. Vis mer

Påvirker boliglånet

Styringsrenta påvirker ikke boliglånsrenta direkte, men bankene pleier som regel å øke rentene sine med like mange prosentpoeng som sentralbanken, og du bør derfor belage deg på å betale enda litt mer på boliglånet ditt etter hvert.

- En renteøkning på boliglånet er i utgangspunktet noe alle bør tåle uten problem. Men økte renter i kombinasjon med høye strømpriser og drivstoffpriser, samt økte priser på varer og tjenester, gjør at det er mange som nå bekymrer seg for økonomien, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til DinSide.

- Nå er det lurt å gå inn på en boliglånskalkulator og se hvor mye lånet ditt vil koste deg med rente på tre prosent, så vet du hva du vil ha å forholde deg til når rentene kommer opp på mer normalt nivå igjen, råder hun.

Renteøkningen kan altså sammen med flere andre prishopp treffe deg som en «tretrinnsrakett» på nyåret:

Blir dyrere hver måned

Forbrukerøkonom Tvetenstrand har satt opp noen regneeksempler for hvor mye dyrere boliglånet ditt kan bli dersom banken din varsler en renteøkning tilsvarende den sentralbanken nettopp har annonsert.

Det er snakk om en renteøkning på 0,25 prosentpoeng i denne omgang.

Annuitetslån

Boliglån Økning i månedlige kostnader før/etter skatt
2 millioner kroner233 kroner / 182 kroner
4 millioner kroner483 kroner / 420 kroner
6 millioner kroner733 kroner / 572 kroner

I eksempelet er den effektive renta på et annuitetslån økt fra 1,70 til 1,95 prosent, og lånene har 25 års løpetid. Annuitetslån er det de aller flest nordmenn har i dag, og det er bygd opp på en måte som «skyver» noe av kostnaden foran deg, slik at du ikke vil merke like stor økning med én gang.

For et rammelån, også kalt boligkreditt, vil renteøkningen se annerledes ut.

Rammelån/boligkreditt

Boliglån Økning i månedlig betaling før/etter skatt
2 millioner kroner416 kroner / 325 kroner
4 millioner kroner833 kroner / 650 kroner
6 millioner kroner1250 kroner / 975 kroner

Eksemplene over er med samme renteøkning som grunnlag, altså opp fra 1,70 til 1,95 prosent effektivt, i tillegg til samme nedbetalingstid på 25 år.

Har du rammelån/boligkreditt, kan du selv velge om og når du vil betale avdrag. Du får ei ramme på, for eksempel to millioner, og hvis du kun bruker én million av denne ramma, betaler du kun renter på den millionen. Siden du kan velge å ikke betale avdrag, er det samme regler som gjelder for å få dette som for å få avdragsfrihet. Du kan ikke ha høyere enn 60 prosent av boligverdi i rammelån.

Blir dyrere i februar

Dersom banken du har boliglån i varsler renteøkning de neste dagene, er det viktig å huske at du ikke vil få høyere rente i morgen.

- Bankene er pålagt å varsle kundene seks uker før de endrer renta på lånet, og rentevarselet skal være skriftlig. Så, i løpet av februar kan det være at boliglånene våre blir litt dyrere, sier Tvetenstrand.

ØKT VERDI: Skal du selge boligen eller refinansiere lånet, kan «riktig» oppussing lønne seg. Video/klipp: Eilin Lindvoll / Ingebjørg Iversen Vis mer

Enten du får rentevarsel eller ei, kan du med fordel bruke tida framover smart til å unngå en kostnadssmell på boliglånet:

  • Sjekk at du har den beste renta du kan få via Finansportalen.no. Har du rom for å prute, gjør det - hvis ikke bør du vurdere å flytte boliglånet til en billigere bank.
  • Se om du kan betale mer på lånet, enten ved å justere ned løpetida på lånet eller betale ekstraordinært.
  • Dersom renteøkning vil påvirke lommeboka di mer enn du ønsker, kan du skaffe deg forutsigbarhet ved å binde renta på deler av eller hele boliglånet. Eventuelt kan du lage di egen «fastrente», der du konskvent betaler ekstra på lånet hver måned, eller setter pengene som tilsvarer kostnadene for økt rente inn på bufferkontoen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer