Renteøkning:

Så mye dyrere blir boliglånet

Norges bank setter opp renta igjen. Sjekk hva det betyr for boliglånet ditt.

Norges Bank gjør rede for komiteens rentebeslutning. Vi har med oss forbrukerøkonom i DNB, Silje San... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På rentebeslutningen i dag kom det ikke som noen overraskelse at sentralbanksjef Ida Wolden Bache nok en gang knepper opp styringsrenta. Også denne gangen med 0,5 prosentpoeng.

Dermed stiger den fra 1,75 til 2,25 prosent. For nøyaktig ett år siden lå den samme styringsrenta på 0 prosent og har da steget 2,25 prosentpoeng på ett år. Bare de tre siste månedene har den steget med 1,5 prosentpoeng.

Fortsatt høy prisvekst

Det er først og fremst den høye inflasjonen Norges bank vil få bukt med ved å heve renta. Tall fra SSB viser at konsumprisindeksen har økt med 6,5 prosent fra august 2021 til august 2022. Det er ønskelig å ha en inflasjon på rundt 2 prosent i året.

– Prisveksten er klart over målet vårt på 2 prosent, og det er utsikter til at den holder seg høy lenger enn tidligere anslått. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

I prognosene er det lagt til grunn at styringsrenten øker til rundt 3 prosent i løpet av vinteren, men Norges bank legger til at prognosene er mer usikre enn normalt.

I pengepolitisk rapport vurderer Norges banks komité for pengepolitikk at styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i november.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer