Renteøkning:

Så mye dyrere blir boliglånet

Norges bank setter opp renta igjen. Sjekk hva det betyr for boliglånet ditt.

Norges Bank gjør rede for komiteens rentebeslutning. Vi har med oss forbrukerøkonom i DNB, Silje San... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På rentebeslutningen i dag kom det ikke som noen overraskelse at sentralbanksjef Ida Wolden Bache nok en gang knepper opp styringsrenta. Også denne gangen med 0,5 prosentpoeng.

Dermed stiger den fra 1,75 til 2,25 prosent. For nøyaktig ett år siden lå den samme styringsrenta på 0 prosent og har da steget 2,25 prosentpoeng på ett år. Bare de tre siste månedene har den steget med 1,5 prosentpoeng.

Fortsatt høy prisvekst

Det er først og fremst den høye inflasjonen Norges bank vil få bukt med ved å heve renta. Tall fra SSB viser at konsumprisindeksen har økt med 6,5 prosent fra august 2021 til august 2022. Det er ønskelig å ha en inflasjon på rundt 2 prosent i året.

– Prisveksten er klart over målet vårt på 2 prosent, og det er utsikter til at den holder seg høy lenger enn tidligere anslått. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

I prognosene er det lagt til grunn at styringsrenten øker til rundt 3 prosent i løpet av vinteren, men Norges bank legger til at prognosene er mer usikre enn normalt.

I pengepolitisk rapport vurderer Norges banks komité for pengepolitikk at styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i november.

Norges bank er på ingen måte alene om å heve rentene i disse dager. Tirsdag klinket Sveriges Riksbank til med et rentehopp på et helt prosentpoeng (0,75 => 1,75), og i går hevet den amerikanske sentralbanken styringsrenta med 0,75 prosentpoeng – for tredje gang på rad. Der opplever landet sin høyeste inflasjon på 40 år.

Seks ukers varsel

Når Norges bank hever styringsrenta følger som regel de fleste banker etter med tilsvarende renteheving på boliglånet. Fra banken varsler renteøkning, skal det gå seks uker før den gjør seg gjeldende, men for nye kunder skjer det som regel allerede samme eller neste dag.

Siden det er mindre enn seks uker siden forrige renteheving, kan altså de fleste med boliglån forvente at renta går opp et helt prosentpoeng i løpet av de neste ukene.

Hvor mye dyrere blir lånet?

I kalkulatoren under kan du legge inn detaljene om ditt boliglån og se hva renteøkninga betyr i kroner og øre, både før og etter skatt.

I Norge får man nemlig fratrekk på skatten for renteutgifter, nærmeste bestemt på 22 prosent av renteutgiftene, som tilsvarer satsen på skatt på allminnelig inntekt i statsbudsjettet. Dette er også tatt med i kalkulatoren.

Du kan selv eksperimentere med ulike scenarier ved å dra i spakene – denne gangen har vi som standard satt verdiene tilsvarende renteøkningen fra Norges bank det siste året, altså med +2,25% rente:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer