350-kronersgrensa fjernes:

Så mye dyrere blir det å bestille fra utlandet

Ikke bare moms og fortollingsgebyr - husk at du også må betale toll for mange varegrupper.

BILLIG BLIR DYRT: Spesielt rimelige varer blir veldig mye dyrere når 350-kronersgrensa forsvinner i 2020. Foto: Pål Joakim Pollen
BILLIG BLIR DYRT: Spesielt rimelige varer blir veldig mye dyrere når 350-kronersgrensa forsvinner i 2020. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har bestemt seg: Fra 1. januar 2020 fjernes den omstridte 350-kronersgrensa, og derfor må du i fremtiden belage deg på å betale ekstra for alle pakker du bestiller fra utlandet.

Det betyr at du er nødt til å betale norsk moms (25 prosent) i tillegg til summen du har betalt, som omfatter både varens verdi, fraktkostnader og eventuelle forsikringer.

I tillegg kommer et fortollingsgebyr til speditøren – Posten, som står for mesteparten av denne håndteringen her til lands, tar i skrivende stund 158 kroner for jobben.

Men en tredje ting ikke mange tenker på, er at mange varegrupper også er tollbelagte, som betyr at du er nødt til å betale mer. Tollavgiften legges på før momsen beregnes. La oss vise med noen regneeksempler:

Så mye dyrere blir det å bestille fra utlandet

Kina-dingsen til 20 kroner

Mange nordmenn handler småting fra Aliexpress, eBay, Wish og lignende for en slikk og ingenting. Det være seg mobildeksler, USB-kabler og den slags.

Så la oss se på et konkret produkt – et tilfeldig valgt mobildeksel på Aliexpress som koster 1,45 dollar – inklusive frakt.

Med 350-kronersgrense, altså slik vi har det i dag, blir regnestykket enkelt – 1,45 dollar tilsvarer 12,38 norske kroner. Siden det er mindre enn 350 kroner, er det også hele summen du betaler.

Uten 350-kronersgrensa får vi følgende regnestykke:
12,38 kroner for varen/frakt
+ 3,10 kroner i moms
+ 158 kroner i fortollingsgebyr
= 173,48 kroner

Brått ble produktet fjorten ganger så dyrt.

Bestiller du fem av dem, vil du i dag betale drøye 77 kroner, mens du lander på 235 kroner når 350-kronersgrensa fjernes. Det er over tre ganger så dyrt, men marginalprisen for fire av produktene blir da bare drøye 15 kroner, siden fortollingsgebyret blir det samme om du bestiller én eller fem.

For øvrig viser en rapport fra Oslo Economics at gjennomsnittsprisen er nettopp 77 kroner for alle varer som har vært beskyttet av 350-kronersgrensa. Gjennomsnittspakken blir altså tre ganger så dyr med de kommende reglene.

Så mye dyrere blir det å bestille fra utlandet

Baby-body til 95 kroner

Nok et tilfeldig søk på Aliexpress – denne gangen landet vi på en trepakning med bodyer (til babyer) som koster 11,14 dollar, eller 95 kroner (med gratis frakt).

95 kroner er det du ville ha betalt i dag. Her er regnestykket uten 350-kronergrense:

95 kroner for varen/frakt
+ 5,32 kroner i toll (5,6% på babyklær)
+ 25,08 kroner i moms
+ 158 kroner i fortollingsgebyr
= 283 kroner

Altså en tredobling av prisen.

Så mye dyrere blir det å bestille fra utlandet

Buksa til 30 pund

Bestiller du ei bukse fra England til 30 pund inklusive frakt, lander den i dag på 327 kroner – komfortabelt under 350-kronersgrensa, men ikke så langt unna.

Her er regnestykket uten:
327 kroner for varen
+ 35 kroner i toll (10,7% på bukser)
+ 88 kroner i moms
+ 158 kroner i fortollingsgebyr
= 610 kroner

Her blir buksa altså 87 prosent dyrere.

Så mye dyrere blir det å bestille fra utlandet

Michelle Obama-boka fra Amazon

Tidligere førstekvinne Michelle Obama har nettopp lansert bok, og den kan man bestille fra Amazon.com for totalt 243 kroner inklusiv frakt; en god hundrelapp under det den koster hos norske bokhandlere (men da selvsagt skrevet på engelsk).

Her har ikke 350-kronersgrensen noen betydning – bøker er nemlig fritatt for toll og moms. Det samme gjelder aviser og tidsskrifter, tegneserier i bokformat, sangbøker og lydbøker (med samme innhold som en trykket bok). Altså vil boka koste deg de samme 243 kronene, uavhengig av 350-kronersgrensen.

Merk dog at dette ikke gjelder eksempelvis fotobøker eller notehefter.

Moms- og tollsatser

Som nevnt er bøker og tilhørende produkter fritatt for moms, mens du må betale moms (25%) på alle øvrige produkter som bestilles fra utlandet.

Som du har sett over, er det i tillegg noen varegrupper som har tollsatser, og disse har igjen to nivåer.

I tabellen under ser du tollsatsene på ulike varekategorier. Som nevnt er denne også med i momsgrunnlaget, så en bukse til 100 kroner kommer da på 138 kroner pluss fortollingsgebyr:

Vare Toll
Bukser10,7 %
Drakt og dress10,7 %
Gardiner10,7 %
Genser/t-skjorte10,7 %
Jakker10,7 %
Skjorter og bluser10,7 %
Skjørt10,7 %
Tepper, pledd og sengetøy10,7 %
Babyklær5,6 %
Badetøy5,6 %
Bh og hofteholder5,6 %
Hansker og votter5,6 %
Skjerf, sjal og slips5,6 %
Treningsdrakter og skidresser5,6 %
Barnevogn0 %
Bil- og motorsykkeldeler0 %
Briller, linser og solbriller0 %
Byggevarer0 %
Bøker0 %
Cd, dvd og vinyl0 %
Elektriske og elektroniske produkter0 %
Foto- og videokamera0 %
Hodeplagg0 %
Kalendere, visittkort og plakater0 %
Kjøkkenutstyr0 %
Klokker0 %
Kosmetikk0 %
Leker, trehjuls- og sparkesykler0 %
Mobil, pc og nettbrett0 %
Musikkinstrumenter0 %
Møbler og lamper0 %
Peis og ovn0 %
Skinnklær0 %
Sko og støvler0 %
Smykker0 %
Sportsutstyr og sykler0 %
Truser og underbukser0 %
Vesker, bager og kofferter0 %

Billigere i fremtiden?

I 2021 planlegger EU å innføre et elektronisk system for håndtering av merverdiavgift på tvers av landegrenser.

Dersom Norge blir med på dette systemet, og internasjonale nettaktører omfavner det, kan fortollingsgebyret reduseres ganske markant.

I den nevnte rapporten fra Oslo Economics, opererer analytikerne med et gebyr i størrelsesorden 30 kroner, som da vil gjøre det langt rimeligere å importere varer, og da spesielt de billigste varene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer