350-kronersgrensa fjernes:

Så mye dyrere blir det å bestille fra utlandet

Ikke bare moms og fortollingsgebyr - husk at du også må betale toll for mange varegrupper.

BILLIG BLIR DYRT: Spesielt rimelige varer blir veldig mye dyrere når 350-kronersgrensa forsvinner i 2020. Foto: Pål Joakim Pollen
BILLIG BLIR DYRT: Spesielt rimelige varer blir veldig mye dyrere når 350-kronersgrensa forsvinner i 2020. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har bestemt seg: Fra 1. januar 2020 fjernes den omstridte 350-kronersgrensa, og derfor må du i fremtiden belage deg på å betale ekstra for alle pakker du bestiller fra utlandet.

Det betyr at du er nødt til å betale norsk moms (25 prosent) i tillegg til summen du har betalt, som omfatter både varens verdi, fraktkostnader og eventuelle forsikringer.

I tillegg kommer et fortollingsgebyr til speditøren – Posten, som står for mesteparten av denne håndteringen her til lands, tar i skrivende stund 158 kroner for jobben.

Men en tredje ting ikke mange tenker på, er at mange varegrupper også er tollbelagte, som betyr at du er nødt til å betale mer. Tollavgiften legges på før momsen beregnes. La oss vise med noen regneeksempler:

Kina-dingsen til 20 kroner

Mange nordmenn handler småting fra Aliexpress, eBay, Wish og lignende for en slikk og ingenting. Det være seg mobildeksler, USB-kabler og den slags.

Så la oss se på et konkret produkt – et tilfeldig valgt mobildeksel på Aliexpress som koster 1,45 dollar – inklusive frakt.

Med 350-kronersgrense, altså slik vi har det i dag, blir regnestykket enkelt – 1,45 dollar tilsvarer 12,38 norske kroner. Siden det er mindre enn 350 kroner, er det også hele summen du betaler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer