Strømpriser

Så mye dyrere blir det nå

Den nye kabelen mellom Danmark og Storbritannia vil gi høyere strømpriser.

DYRERE: Den nye strømkabelen kan gi dyrere strøm i Sør-Norge, akkurat i tid for at sprengkulden setter inn. Foto: Terje Bendiksby / NTB
DYRERE: Den nye strømkabelen kan gi dyrere strøm i Sør-Norge, akkurat i tid for at sprengkulden setter inn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag åpner den nye strømkabelen Viking Link mellom Danmark og Storbritannia. Dette vil knytte det britiske kraftmarkedet tettere sammen med det nordiske, melder Europower.

- Vi får en priseffekt fra Danmark som får en sterkere kobling til Storbritannia. Men virkningen er relativt liten, sier Katinka Bogaard, daglig leder i Volt Power Analytics til nettavisa.

Effekten vil bli størst på Sørlandet, i prisområde NO2. Der er prisen ventet å øke med 1 øre i 2024, og 1,5 øre i 2025. Her har det lenge vært høyere priser enn i resten av landet.

Også Sør-Øst Norge og Vestlandet vil merke kabelen. Priseffekten vil her være på 0,6 øre i 2024 og 1 øre i 2025.

Så mye koster det deg

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå brukte en norsk husholdning rundt 15 000 kWt i snitt, per november i år.

En økning på en øre per kWt vil da bety en ekstra årlig utgift på 150 kroner i 2024. Øker strømprisene med 1,5 øre, vil det bety 225 kroner mer i året.

For prisområder NO5 og NO1, vil tilsvarende summer bli 90 og 150 kroner i året.

Dagens strømpriser varierer fra 18,85 øre per kWt i NO4 mellom klokka tre og fire i natt til 67,52 i NO1, NO2 og NO5 - mellom klokka fem og seks i ettermiddag, ifølge kraftbørsen NordPool.

Gjennomsnittlige strømpriser i dag er NO1 56,83 øre, NO2 56,83 øre, NO3 51,42 øre, NO4 27,66 øre og NO5: 61,30 øre.

Alle priser er oppgitt eksklusiv moms.

Bedre på sikt

Den nye strømkabelen har god utvekslingskapasitet, og når Storbritannia bygger ut sol- og vindkraft, vil effekten bli mindre. Dette er likevel ikke ventet før ute i 2030.

DYRT Å VASKE KLÆR: Særlig for barnefamilier blir det dyrt å vaske flere maskiner med klær hver uke, men det finnes metoder du kan benytte for å gjøre det litt billigere. Tipsene får du her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

På kort sikt er det mindre lystig: Blir det 10 GW mindre havvind enn antatt i Storbritannia, vil det øke nordiske strømpriser med rundt 4,5 øre per kilowattime (kWt) ifølge en analyse, melder Europower.

Slår dette inn, vil strømprisene kunne øke med 675 kroner per år.