Så mye dyrere har svenskehandelen blitt

Grensehandelen er blitt vesentlig dyrere etter kronekollapsen.

SVENSKEHANDEL: Styrkeforholdet mellom den norske og svenske krona har snudd, og nå er den svenske mer verdt enn den norske. Det betyr at det er mindre å spare på svenskehandelen. Foto: NTB scanpix
SVENSKEHANDEL: Styrkeforholdet mellom den norske og svenske krona har snudd, og nå er den svenske mer verdt enn den norske. Det betyr at det er mindre å spare på svenskehandelen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kollapsen til den norske krona som vi nå er vitne til, kan gjøre dagligvarer her hjemme dyrere - spesielt importvarer.

Den norske krona er også veldig svekket mot den svenske: Nå koster 100 svenske kroner cirka 107 norske kroner.

Dette vil merkes av nordmenn på harryhandel, noe som kanskje er mindre aktuelt akkurat nå ettersom alle som har vært i Sverige må i karantene i 14 dager. Sverige er også omfattet av Utenriksdepartementets offisielle reiseråd, som altså fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Men det kan straks bli mer aktuelt for flere når reiserådet og karantenebestemmelsene for Sverige oppheves.

- Grensehandelen betydelig dyrere

- Det er helt uvanlig det som skjedde i går. Den norske krona er svakere enn vi har sett på veldig lenge. Ikke siden tidlig 70-tallet og i 1992 har vi sett så svak norsk krone mot den svenske. Men denne endringen har kommet raskt og kan endres like raskt igjen, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom og finansiell rådgiver i Danske Bank til Dinside.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, påpeker at det nå vil være mindre lønnsomt med svenskehandel fremover.

- 100 svenske kroner koster nå 107,46 norske kroner (per 20. mars 2020), mot 93,97 kroner 2. januar. Nå som den norske kronen har svekket seg kraftig mot den svenske, er det mindre lønnsomt å ta turen til grensen fremover, sier Incedursun til Dinside, og gir følgende eksempel:

Hadde du reist på harryhandel 2. januar og kjøpt varer til 3000 svenske kroner, ville dette kostet deg 2819,1 kroner.

De samme varene vil nå koste deg 3223,8 kroner.

- Det er en betydelig stor forskjell, grensehandelen er blitt dyrere, sier hun videre.

Totalt vil det for mange være mindre å spare om du skal over grensa nå.

- Hvis den norske krona ikke styrker seg eller at noe skjer med den svenske krona, så vil nok harryhandelen miste litt av effekten den har hatt på lommeboka, sier Tvetenstrand.

Noe vil fremdeles være billigere

Tvetenstrand sier til Dinside at nordmenn har vært godt vant med en svenskekrone som er svakere enn den norske - som i går endret seg, fort og mye.

- Den fordelen vi har hatt av en sterkere krone når vi handler i Sverige er nå borte. Nå har forholdet snudd, så fordelen ved at mange matvarer i utgangspunktet har vært rimeligere kan også fort bli spist opp av en sterkere svensk krone, sier hun.

- Men du har fremdeles flere varer som blant annet helsekost, apotekvarer, barneutstyr, møbler, en del matvarer, tobakk og alkohol, som det fremdeles kan være litt å spare på, sier Tvetenstrand videre.

- Handle smart

Både Incedursun og Tvetenstrand påpeker at det nå blir enda viktigere enn før å være bevisst på at ikke alt er billig i Sverige. Og ta en prissammenligning på varene du tenker å kjøpe - og å handle smart.

- Unngå å handle varer som er like dyre som her hjemme. Før du eventuelt reiser, kan du sammenligne priser på forhånd ved å gå inn på butikkenes nettsider, tipser Incedursun.

- Sett opp et grundig regnestykke. Kanskje viser det seg at det ikke er mye penger å spare på harryturen likevel, legger hun til.

Begge forbrukerøkonomene påpeker at det er viktig å ta med kostnader til drivstoff og bompenger, når man regner på om det vil lønne seg å ta turen.

- Benytt deg av for eksempel bompengekalkulator på bompengekalkulator.no for beregning av bompenger og ferjepriser. Du kan også bruke NAF reiseplanlegger for å regne ut bompenger og drivstoff, tipser Incedursun, og minner på tollkvotene:

- Du må også tenke på de ulike kvotene. Overstiger du kvoten, kan det bli en ekstra dyr handletur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer