Så mye ekstra betaler du for rosiner og mandler til gløggen

Å kjøpe rosiner og mandler, som du hakker opp selv, koster under en sjuendedel av prisen.

DYRT: Å ha rosiner og mandler i gløggen smaker godt, men kjøper du de to ingrediensene for seg, blir det også langt rimeligere. Foto: BERIT B. NJARGA
DYRT: Å ha rosiner og mandler i gløggen smaker godt, men kjøper du de to ingrediensene for seg, blir det også langt rimeligere. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det koster deg ekstra å kjøpe mat ferdig hakket, kuttet og blandet, er en kjent sak. Hvor mye ekstra du faktisk må ut med, er det ikke alltid man tenker like nøye over.

Slik er også tilfellet for et produkt som dukker opp hvert år før jul i dagligvarebutikkene: Tomtegløgg mix, bestående av rosiner og hakkede mandler, som man slik navnet indikerer har i gløggen.

Selv om dette antakelig ikke er varen du kommer til å ruinere deg på i løpet av førjulsukene, kan det likevel være greit å merke seg hvor mye mindre det koster deg å kjøpe rosiner og mandler for seg, og hakke sistnevnte selv.

Hvilken gløgg bør du velge? Les vår ferske gløgg-test

Sju ganger dyrere

En pose Tomtegløgg mix, som inneholder totalt 175 gram rosiner og mandler, henholdsvis 70 og 30 prosent av hver, koster nemlig den nette sum av 36,30 kroner. Posen inneholder 122,5 gram rosiner og 52,5 gram mandler.

TIL GLØGGEN: Du sparer mye på å kjøpe rosiner og mandler, og hakke selv. Foto: BERIT B. NJARGA
TIL GLØGGEN: Du sparer mye på å kjøpe rosiner og mandler, og hakke selv. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Kjøper du derimot en boks med rosiner, og mandler, som i disse dager selges i løsvekt, får du helt andre priser på en tilsvarende mengde egenmekka gløggblanding.

Kiloprisen på mandler i løsvekt på 45 kroner, gir en pris på 2,3625 kroner for den mengden du finner i ferdigblandingen. En boks Sun Maid Rosiner har en kilopris på 20,80 kroner, som gir en pris på 2,548 kroner for 122,5 gram.

Din egen gløggmix kommer dermed på 4,9105, altså 5 kroner totalt. Det er mer enn sju ganger billigere enn ferdigvarianten.

Ja, det tar deg noen minutter å hakke mandlene, og du må kjøpe en hel rosinboks, men likevel. Går det unna mye gløgg i adventstida, har du fort spart inn en julegave på bare rosiner og mandler.

Billigere å gjøre jobben selv

At det er dyrere å kjøpe produkter som produsenten har bearbeidet på en eller annen måte, er en kjent sak. Som alle vet, er for eksempel kiloprisen på hel kylling langt lavere enn på kyllingfilet.

Og har de dessuten delt opp kyllingfileten, koster dette enda mer, slik Dinside har omtalt tidligere.

Også en del andre bearbeidede matvarer er dyrere, som ferdigrevet ost og ferdig potetstappe. Har du behov for å kutte i madbudsjettet, er dette en enkel måte å starte på - ved å velge matvarene som krever at du selv gjør noe av jobben.

Priser på rosiner, mandler og Tomtegløgg mix er innhentet uke 47 på Rema 1000 og Prix.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer