Så mye ekstra betaler du for varene fra utlandet

Sjekk når du betaler toll og moms, og hvilke varer du ikke betaler ekstra for.

UTENLANDSKJØP: Å handle på nett fra utlandet kan i mange tilfeller være dyrere enn du kanskje tror, når du legger til evt toll, moms og fortolling.  Foto: COLOURBOX.COM
UTENLANDSKJØP: Å handle på nett fra utlandet kan i mange tilfeller være dyrere enn du kanskje tror, når du legger til evt toll, moms og fortolling. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye det koster deg å netthandle fra utlandet, avhenger slett ikke bare av prisen og fraktkostnaden på det du kjøper.

Hvilken vare du bestiller avgjør også om du må betale merverdiavgift og toll, og hvor mye. Holder du deg under 200 kroner, er du som kjent sikker på å være innenfor - med ett unntak.

Er joggesko billigere i utenlandske nettbutikker? Se vår pristest

200-kronersgrensen gjelder ikke alt

Holder du deg under 200 kroner ved bestilling av varer fra utlandet, slipper du unna både toll og merverdiavgift. Også om fraktprisen gjør at totalbeløpet overstiger 200 kroner; det er varens verdi som teller.

Det kan være at regjeringen justerer på denne verdigrensen når de legger frem statsbudsjettet for 2015 i oktober. I august i år ble det hevdet at Siv Jensen ønsker å heve grensen for momsfrie kjøp fra 200 til 400 kroner, ifølge VG.

Husk at det er ett unntak fra 200-kronersregelen, nemlig ved bestilling av alkohol og tobakk fra utlandet, hvor du betaler avgifter uansett verdi på varen.

Bøker er toll- og momsfri

Bestiller du bøker fra utlandet, betaler du verken toll eller merverdiavgift. Men da er det greit å vite hva som går inn under definisjonen bøker. Eksempelvis er notehefter og fotobøker ikke definert som bøker, men det er derimot lydbøker og tegneserier utgitt i bokform.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer