Så mye får barna i lommepenger

Lommepengene er likelig fordelt mellom fattig og rik i Norge. Men norske barn får mest lommepenger i verden.

Publisert
Sist oppdatert

- Men alle de andre får mye mer lommepenger enn jeg, sutrer podene rundt middagsbordet. – Det er ikke rettferdig, altså.

Men det er antagelig ikke slik at alle får mye mer dine barn. Ifølge en rapport fra SIFO – Statens institutt for forbruksforskning er ikke lommepengeforskjellene store.

Lommepengefakta

I rapporten Lommepenger, ekstrapenger og lærepenger fra 1998 deltok 395 foreldre til elever i 6. til 9. klasse bosatt på Østlandet. Foreldrene kom fra både by- og primærnæringskommuner.

Guttene får 230 kroner per måned, jentene får 269 kroner per måned.Enebarn får mer enn barn som har flere søsken.Foreldrenes inntekt har lite å si i forhold til lommepengebeløpet. Derimot er størrelsen på ekstrapengene - penger til sport, transport, telefon – klart relatert til foreldrenes inntekt.Foreldre avgjør størrelsen på ekstrapenger etter hva de anser som nødvendig, men såkalte sunne aktiviteter som sport har høy prioritet.I familier hvor mor har høyere utdannelser får barna mer penger til kino, konserter og kulturelle aktiviteter, mens familier med høy inntekt gis det mer penger til sport og sportsrelaterte utgifter.Barna må hjelpe til hjemme, men kun 10 prosent av de spurte oppgir at oppgavene alltid blir utført. 25 prosent av foreldrene sier at unnasluntring får konsekvenser for lommepengeutbetalingen. I familier hvor mor har høyere utdannelse, må barna i større grad utføre oppgaver. Foreldre lar seg i svært liten grad påvirke av argumenter som alle de andre får mer...Oskar på ni år får femti kroner i uka. Han går i butikken, i søpla, rydder opp etter seg, og vasker opp. Han får fratrekk for dårlige manerer og klær han roter bort, men får også bonus hvis han gjør noe veldig bra. Enslig mor, Oslo øst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer