Feriepenger 2019

Så mye får du i feriepenger

Fjorårets inntekt avgjør hvor mye du får utbetalt i sommer.

FERIEPENGEGRUNNLAGET: Dette tallet på lønnslippen din for desember i fjor, avgjør hvor mye du får utbetalt i feriepenger i år. Foto: Berit B. Njarga
FERIEPENGEGRUNNLAGET: Dette tallet på lønnslippen din for desember i fjor, avgjør hvor mye du får utbetalt i feriepenger i år. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Mens ferie er en lovpålagt rettighet for arbeidstakere, er feriepenger avhengig av at du faktisk hadde inntekt i fjor.

Feriepengene regnes ut fra feriepengegrunnlaget ditt for 2018, som du finner på lønnslippen for desember samme år.

Så fort du har fått desemberlønna på konto, kan du med andre ord regne ut hvor mye du får i feriepenger den påfølgende sommeren.

Sjekk feriepengegrunnlaget

Dette inngår i feriepengegrunnlaget

Feriepengegrunnlaget inkluderer lønn for vanlig arbeidstid, overtid, ulempetillegg, lønn under reiser og akkord. Også bonusordninger og variable ytelser som gratiale og andre former for provisjon regnes inn i feriepengegrunnlaget, mens fjorårets feriepenger, sluttvederlag, reise og diettgodtgjørelse, bilgodtgjørelse, andel av nettoutbytte (aksjer) og naturalytelser ikke regnes med.

Kilde: Finans Norge

Feriepengegrunnlaget består av alt arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret, skriver Finans Norge.

På årets siste lønnsslipp finner du det totale feriepengegrunnlaget i et eget felt. Med dette tallet som utgangspunkt kan du regne ut hva feriepengene blir i 2019.

Feriepengegrunnlaget vil normalt være lavere enn den totale lønnen for 2018, fordi det ikke er alle utbetalinger man får beregnet feriepenger av.

Hva er prosentsatsen for feriepengene?

Feriepengene skal ifølge ferieloven være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, men for arbeidstakere over 60 år skal satsen være minimum 12,5 prosent.

Har du en tariffavtale gjennom jobben som sikrer deg fem ferieuker, er satsen 12 prosent, og 14,3 prosent for de over 60 år.

Virkedager i ferieloven

Ferieloven teller med lørdag som virkedag, dette gir gjennomsnittlig 26 virkedager per måned. Arbeidstakere med 5 ukers ferie har imidlertid på 30 virkedagers ferie. Arbeidstaker må derfor trekkes 4 virkedagers ordinær lønn ved utbetaling av feriepenger.

Hvor mye feriepenger får jeg utbetalt?

Men, de som har en femte ferieuke og får utbetalt feriepengene i juni, vil bli trukket det som tilsvarer lønn i fire dager.

Får man utbetalt feriepengene i juni, for eksempel, holder det ikke at arbeidsgiver holder igjen lønn for juni måned. Arbeidsgiver må trekke det beløpet som tilsvarer fem ukers lønn, slik at man kan få utbetalt vanlig lønn i alle fem ferieukene.

Har du fem uker ferie, og feriepengegrunnlaget ditt for 2018 er eksempelvis 475.000 kroner, og bruttolønna di hver måned er 40.000 (og vi satser på at den er det i år også) gir dette følgende regnestykke, ifølge Visma.no:

Brutto månedslønn 2018 + (Feriepengegrunnlag x 12 prosent) - (Brutto månedslønn / 26 virkedager) x 30 virkedager =

40.000 + (475.000 x 0,12) - (40.000/26) x 30 =

50.846 kroner i feriepenger i 2019, med vårt eksempel.

Syns du dette ble komplisert, kan du prøve Dinsides feriepengekalkulator.

Les også hvorfor du bør be arbeidsgiver vente med feriepengene om du slutter i jobben.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer