Så mye kan du handle for den nye 500-kronersgrensa

I noen tilfeller blir 500-kronersgrensa faktisk lavere enn 200-kronersgrensa.

MER FRA UTLANDET: Norske nettbutikker skjelver i buksene over forslaget om en 500-kronersgrense. Men det er ikke sikkert den er fullt så dramatisk som mange tror.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MER FRA UTLANDET: Norske nettbutikker skjelver i buksene over forslaget om en 500-kronersgrense. Men det er ikke sikkert den er fullt så dramatisk som mange tror. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange jublet da regjeringa denne uka gikk inn for en ny grense for avgiftsfri netthandel fra utlandet. Mens du nå må holde deg under 200 kroner for å slippe moms og eventuell toll, foreslås det i statsbudsjettet å øke grensa til 500 kroner.

Men: Nå er det bare varens verdi som bestemmer om du er over eller under grensa, og du trenger derfor ikke bekymre deg for fraktprisen. I det nye forslaget er det varens verdi pluss frakt som må være under 500-lappen.

Derfor kan den nye grensa faktisk føre til at du må handle for mindre enn før.

OPPDATERING: Fra 1. januar 2015 er det 350 kroner inkludert frakt som er den nye momsgrensa. Denne artikkelen tar utgangspunkt i forslaget om 500 kroner, men er like reell bare med 350 i stedet for 500 kroner.

Les også: Så mye sparer du på å handle fra Amazon.co.uk

Litt høyere grense

Dinside har sjekket hvor kostbare varer man faktisk kan kjøpe med den foreslåtte 500-kronersgrensa. Ganske enkelt ved å ta 500 kroner minus fraktprisen fra et utvalg utenlandske nettbutikker.

ButikkFraktprisNy reell grense
amazon.co.uk, vanlig67 + 22 kr/kgfra 433 kr
amazon.co.uk, ekspress145 kr355 kr
net-a-porter.com, vanlig123 kr377 kr
net-a-porter.com, ekspress205 kr295 kr
urbanoutfitters.com131 kr369 kr
thinkgeek.com, vanlig*62 kr438 kr
thinkgeek.com, ekspress*226 kr274 kr
shoesbuy.com**282 kr218 kr
nest.co.uk, vanlig ***114 kr386 kr
nest.co.uk, ekspress ***197 kr303 kr
* eske Lego, ** par Converse-sko, *** veggklokke, hvor ikke annet er angitt ble fraktprisene hentet fra butikkenes egne tabeller

Her er resultatet:

I alle våre eksempler blir grensa for avgiftsfri netthandel høyere enn med dagens 200-kronersgrense. Men den blir langt fra 500 kroner, og i ett tilfelle bare 18 kroner høyere enn i dag.

Det koster nemlig dyrt for internasjonal frakt, spesielt ekspressfrakt. Før kunne du koste på deg så dyr frakt du bare ville, så lenge vareverdien var under grensa. Den tida kan snart være over.

På jakt etter røverkjøp? Slik avslører du de falske nettbutikkene!

BLØFF: Pokervennlige FrP vil neppe like det de raskt finner ut på Ebay. At varer som dette pokersettet nå kan handles avgiftsfritt, men ikke med den nye grensa, da frakten gir varen en verdi på over 500 kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BLØFF: Pokervennlige FrP vil neppe like det de raskt finner ut på Ebay. At varer som dette pokersettet nå kan handles avgiftsfritt, men ikke med den nye grensa, da frakten gir varen en verdi på over 500 kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Mye lavere grense

I mange tilfeller må du gå langt i bestillingen for å se hva frakten faktisk blir. Andre ganger blir det opplyst god tid i forveien. Spesielt på nettsider uten faste fraktkostnader, som Ebay, kan overraskelsen bli stor.

Dinside finner flere eksempler på varer som før hadde vært under 200-kronersgrensen, men ironisk nok havner over 500-kronersgrensen. For kommer frakten på over 300 kroner, blir den foreslåtte grensa i praksis lavere enn dagens.

MÅ SJEKKES: Ofte må du gå langt i prosessen for å se hva frakten havner på. Og da kan du raskt se at selv om varen koster under 500 kroner, kommer kjøpet over 500-kronersgrensa. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MÅ SJEKKES: Ofte må du gå langt i prosessen for å se hva frakten havner på. Og da kan du raskt se at selv om varen koster under 500 kroner, kommer kjøpet over 500-kronersgrensa. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Et eksempel er et pokersett til 98 kroner på Ebay. Frakt: 549 kroner. Med dagens 200-kronersgrense går dette fint. Men med den nye 500-kronersgrensa vil den bli stoppet i tollen, da totalprisen havner godt over grensa.

I framtida kan derfor gratis frakt få enda større verdi for nordmenn. Og det er det flere internasjonale nettbutikker som har, for eksempel DealExtreme. Da, og bare da, vil 500-kronersgrensa være det samme i gavnet som i navnet.

Her kan du enkelt regne ut hvor mye du må betale i moms og toll ved netthandel

Er du skuffet, eller er det like greit at grensa ikke blir så mye høyere? Si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer