Pris på strøm

Så mye kan du spare på strøm til timepris

Flere strømselskaper har begynt å tilby timepriser til kundene sine.

PÅ- OG AV-TID: Snart vil alle spotpriskunder få avregnet strømforbruket sitt time for time. Da kan de spare mye på å lade elbiler og bruke strøm på rett tidspunkt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PÅ- OG AV-TID: Snart vil alle spotpriskunder få avregnet strømforbruket sitt time for time. Da kan de spare mye på å lade elbiler og bruke strøm på rett tidspunkt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fra starten av det nye året hadde de fleste boligene i landet fått smarte strømmålere installert, og disse måler automatisk strømforbruket ditt time for time, som videre meldes inn til strømleverandøren din.

Flere strømselskaper har allerede begynt å tilby timeprising til sine kunder, og flere er ventet i tiden som kommer.

- Det betyr at du som kunde får mulighet til å betale det strømmen koster den enkelte time. I tillegg kan du tilpasse forbruket ditt til svingende priser, slik at du bruker mest strøm når den koster minst, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge til Dinside.no.

Daglige variasjoner

Ser vi på den nordiske strømbørsens timepriser tirsdag 15. januar skiller det på det over 12 øre forskjell på innkjøpsprisen den billigste og dyreste timen, cirka 57,1 øre kilowattimen om morgenen mot 44,7 øre om natten.

Onsdag 16. januar skiller det rundt 9,7 øre mellom topp- og bunnpris for kilowattimene, og torsdag 17. januar litt over ti øre.

EN DAG BESTÅR AV MANGE TIMER: Her ser du hvor mye timeprisen på strøm varierer i løpet av et døgn de fire første dagene i uke tre. Den liggende aksen viser klokkeslett, mens den stående viser pris per megawattime (deler du denne på ti, får du pris i øre per kilowattime). Foto: skjermdump/Nordpool.
EN DAG BESTÅR AV MANGE TIMER: Her ser du hvor mye timeprisen på strøm varierer i løpet av et døgn de fire første dagene i uke tre. Den liggende aksen viser klokkeslett, mens den stående viser pris per megawattime (deler du denne på ti, får du pris i øre per kilowattime). Foto: skjermdump/Nordpool. Vis mer

Merk at i tillegg til kilowattprisene over kommer strømleverandørens påslag, nettleie og avgifter til staten. Det betyr at prisen til strømselskapene, er noe høyere.

- Disse prisforskjellene betyr at du, for eksempel, kan spare penger på å lade elbilen om natten. Du kan også programmere styringssystemer for oppvariming i boligen til å senke temperaturen når prisene er høyest, sier Øverås.

Han illustrerer med følgende eksempel:

  • En kraftig hjemmelader på 7.400 watt til elbil som lader i én time, bruker 7,4 kilowattimer. Sparer du 15 øre per kilowattime ved å lade på riktig tidspunkt, blir besparelsen i overkant av én krone per time.
  • Trenger du seks timer for å lade en Nissan Leaf, for eksempel, sparer du sju kroner dagen, eller et par hundre kroner i måneden såfremt du lader hver dag og det er tilstrekkelig prisvariasjon gjennom døgnet.

I løpet av de nærmeste årene vil det også komme prisforskjeller på nettleien, for å fordele belastningen i nettet gjennom døgnet og slik holde nettleien lavere over tid. Da vil gevinsten av å velge de rimeligste timene bli betydelig større, legger Øverås til.

Tilbyr timepris

Spotpriskunder betaler gjennomsnittet av prisen for alle timene i måneden på sin strømregning. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler alle strømleverandører å tilby timeprising i sine spotprisprodukter nå som det er mulig å lese av strømmen time for time.

- Spotprisen kan variere betydelig innenfor et døgn. Dersom kunden velger en avtale med timeprising av strøm, kan kunden spare penger ved å bruke mindre strøm når strømprisen er høy, sier seniorrådgiver Runa Haave Andersson i NVE til Dinside.no.

Gudbrandsdal Energi er ett av strømselskapene som allerede har satt i gang med timeprising. Alle deres spotpriskunder sitt forbruk blir avregnet time for time mot pris time for time. En slik prising gir kundene mulighet til å benytte strøm i de delene av døgnet hvor prisene er lavest, mener daglig leder Jan Jansrud.

SMARTE STRØMMÅLERE: Nå har de fleste av Norges boliger fått smart strømmåler som leser av forbruket til den enkelte husholdning time for time. Dette gjør det lettere for strømselskapene å også ta betalt på timebasis, som anbefales av NVE. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix.
SMARTE STRØMMÅLERE: Nå har de fleste av Norges boliger fått smart strømmåler som leser av forbruket til den enkelte husholdning time for time. Dette gjør det lettere for strømselskapene å også ta betalt på timebasis, som anbefales av NVE. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix. Vis mer

For 2018, med hele året som grunnlag, ga snittet en forskjell mellom natt- og dagpriser på 12 øre pr kilowattime inkludert merverdiavgift, ifølge Jansrud. Spotprisene for 10. januar 2019 har en forskjell på hele 37,2 øre kilowattimen.

- Nå skal det sies at prisene for øyeblikket er spesielt høye historisk sett, og da får vi litt effektprising på dagtid. Kundene kan jo ikke flyttet alt forbruket sitt til døgnets rimeligste time, men prisforskjellen gir allikevel et godt bilde av situasjonen, sier Jansrud til Dinside.no.

- Timepriser er til gode for fellesskapet

Også Lyse, en dominerende aktør innen salg av kraft til sluttbrukermarkedet i Sør-Rogaland, har begynt å rulle ut timepriser til sine kunder. Timeprisene for kommende døgn blir tilgjengelig på kundesidene deres hver ettermiddag.

- For oss som strømleverandør, betyr det at ved å hjelpe kundene å bruke strøm på riktig tid, reduserer vi effekttoppene, altså de tidspunktene hvor vi presser strømnettet mest, som igjen kommer fellesskapet til gode, sier kommunikasjonssjef Peter Schwarz til Dinside.no.

I dag har 60 prosent av Lyses strømkunder timespris, og den andelen vil sannsynligvis øke til mellom 90 og 95 prosent i løpet av 2019s første halvår, på grunn av automatiske strømmålere og dermed muligheten for å gi timespris.

- Dette vil også kunne påvirke timesprismodellen, men det er for tidlig å si noe om hvordan det vil kunne slå ut, sier Schwarz.

Til slutt nevner vi de norske selskapene Tibber og Ewave som tilbyr smartteknologi som skal hjelpe deg å utnytte de laveste strømprisene og slik redusere regningen din. Dette er teknologi vi i Dinside har forventninger til i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer