Inntekt ved studielån

Så mye kan du tjene før du mister stipendet

Har du tjent for mye på sommer- eller deltidsjobben, går det utover stipendet fra Lånekassen.

STUDIER OG JOBB? Sjekk når du kan få kutt i stipendet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
STUDIER OG JOBB? Sjekk når du kan få kutt i stipendet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange studenter velger å jobbe ved siden av studiene, og kanskje har de en sommerjobb i tillegg for å spe på studiestøtten - til tross for at studentenen faktisk har fått mer å rutte med sammenlignet med prisutviklingen de siste årene.

Da er det greit å være klar over hvor grensa går for inntekter i 2017 - jobber du mer enn dette, får du nemlig kutt i stipendet.

Slik er inntektsgrensene

Var du student i vår og fortsetter studiene i høst?

I 2017 er inntektsgrensen på 172.597 kroner for de som mottar studiestøtte for hele kalenderåret.

Har du jobbet mye deltid i vår og hatt sommerjobb, lønner det seg altså å sjekke hvor mye mer du kan jobbe før et eventuelt trekk i stipendet.

Det er også greit å være klar over at du ikke mister hele stipendet hvis du tjener litt over grensene, men stipendet blir redusert gradvis ut fra hvor mye du tjener.

Ble du ferdig som student i vår og har mottatt studiestøtte i sju måneder eller mindre, er derimot beløpsgrensen på 431.492 kroner for 2017. Her finner du mer info om inntektsgrensene til Lånekassen.

Så mye blir du trukket i stipend

Skulle du faktisk gå over inntektsgrensene til Lånekassen, finner du ut hvor mye som trekkes i stipend på følgende måte:

  • Finn ut hvor mye du har tjent i løpet av året, før skatt.
  • Trekk fra inntektsgrensen til Lånekassen
  • Differansen, som er det du har tjent for mye, ganger du med fem prosent, og med antallet måneder du har fått støtte.

Dette er summen som trekkes fra stipendet.

Tjener du eksempelvis 190.000 kroner i løpet av 2017 og har fått studiestøtte i ti måneder, utgjør dette:

190.000 - 172.597 kroner = 17.403 x 5 prosent(0,05) x 10 måneder =

8.701,5 kroner

11,1 prosent fikk stipendkutt

Men hvor mange studenter får faktisk trekk i stipendet fordi de tjener for mye? Lånekassens ferskeste tall er fra 2015, da 29.000 studenter fikk redusert utdanningsstipend for 2015 på grunn av inntekt over beløpsgrensene. Dette er en andel på 11,1 prosent, ifølge kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen til Dinside.

Mats Johansen Beldo, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), sier til Dinside at de jobber for at studiestøtten skal være på et nivå som gjør det mulig å studere på heltid, noe de mener den ikke er i dag.

- Når studentene går mange tusen i minus hver måned er man avhengig av å jobbe mye. Vi mener studentene først og fremst skal bruke tiden sin på studiene, ikke på deltidsjobben, understreker han.

Derfor jobber de for en studiestøtte på rundt 1,5 G, som er folketrygdens grunnbeløp, som skal fordeles over 11 måneder, det siste innføres gradvis fra og med i år.

NSO ønsker også at det skal være en inntektsgrense, men at denne skal reguleres i takt med lønnsutviklingen hvert år.

Nokuts studiebarometer for 2016, hvor 29.000 studenter fra de aller fleste studiestedene, viser at norske studenter brukte 7,2 timer på betalt arbeid i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer