Statsbudsjett 2019

Så mye kan lavere eiendomsskatte-sats påvirke kommunen din

Regjeringen bekrefter at de vil redusere makssatsen på eiendomsskatt fra sju til fem promille. Sjekk hva det betyr for din kommune.

SKATTEKUTT: Trondheim er kommunen som kan få merke den foreslåtte lavere makssatsen for eiendomsskatt best. Hvis forslag til statsbudsjett for 2019 går gjennom, får de et kutt i utgiftene sine på til sammen 72,8 millioner kroner innen 2020 . Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKATTEKUTT: Trondheim er kommunen som kan få merke den foreslåtte lavere makssatsen for eiendomsskatt best. Hvis forslag til statsbudsjett for 2019 går gjennom, får de et kutt i utgiftene sine på til sammen 72,8 millioner kroner innen 2020 . Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere kommuner krever eiendomsskatt fra sine innbyggere: I 2018 har til sammen 290 kommuner eiendomsskatt på bolig, som tilsvarer 69 prosent av landets kommuner. Hundre av disse kommunene er lagt til etter 2010.

I forslag til statsbudsjett for 2019, som ble lagt fram i dag klokken 10:00, ønsker regjeringen å redusere den maksimale skattesatsen på eiendomsskatt fra sju til fem promille.

Dette betyr at ingen kommuner vil få lov til å ta mer enn fem promille i skatt på boliger og hytter innenfor grensene sine. De som har høyere skattesats enn dette, må kuttesatsen.

- Vi ønsker at flest mulig skal få lavere eiendomsskatt i årene som kommer. Med endringene vi foreslår, vil mange kommuner måtte sette ned eiendomsskatten. Det håper vi bolig- og hytteeiere vil merke, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

- Eiendomsskattegrunnlaget skal ikke overstige 70 prosent av boligens verdi, legger finansministeren til.

Selv om regjeringen legger fram dette forslaget nå i høst, vil ikke de eventuelle nye reglene tre i kraft før 2020.

Lenger ned i saken finner du liste over kommunene som krever mer enn fem promille i eiendomsskattesats per i dag, samt hvor mye kommunen kan få i kutt hvis de foreslåtte endringene blir endelige.

Kan redusere og øke eiendomsskatten

Huseiernes Landsforbund har tidligere markert sin motstand mot eiendomsskatt, blant annet da de hevdet overfor Dinside at denne skatten er en sovepute for kommunene, og at kommuner uten eiendomsskatt driver økonomien sin mer effektivt enn de med.

- Dette er et skritt i riktig retning, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer om regjeringens forslag til endringer i eiendomsskattesatsen.

Huseierne hadde, imidlertid, håpet at regjeringen gikk lenger. Reduksjonen fører til at 67 kommuner får kutt i eiendomsskatt, men det hindrer ikke at flere kommuner kan øke eiendomsskatten.

- Hvis alle kommunene som i dag har eiendomsskatt justerer satsen opp til fem promille, innebærer dette en økning på tre milliarder kroner for folks hjem, sier Meyer.

Han mener likevel at det er positivt at kommunene blir nødt til å bruke SSBs anslåtte boligverdier i beregningen av eiendomsskatt, som sikrer likebehandling og sparer kommunene for unødvendinge takseringskostnader.

Mener konsekvensene blir betydelige

Kommunesektorens organisasjon (KS) skriver på nettsiden sin om forslaget at eiendomsskatten kommunene krever inngår i det samlede kommunebudsjettet sammen med andre inntekter kommunene får fra person- og formuesskatt og rammeoverføringer fra staten.

- Eiendomsskatten kan bidra til flere ansatte i skoler, helse og omsorgstjenesten eller barnehage. Faller den retten bort, må de kommunene som har eiendomsskatt kutte budsjettene sine tilsvarende, sier styreleder Gunn Marit Helgesen.

KS mener altså at forslaget vil bety betydelige kutt for enkelte kommuner, samt et administrativt merarbeid for å komme rundt kuttet, dersom det ikke er ønske om å kutte i tjenestetilbudet til innbyggerne lokalt.

Eiendomsskatt utgjør lite, men likevel milliarder

I Bokostnadsindeksen Samfunnsøkonomisk Analyse og Huseiernes Landsforbund la fram tidligere i høst, ser vi at eiendomsskatt utgjør klart minst av de samlede boutgiftene i kommunene som har denne skatten: Kommunene hadde samlede inntekter på 449 milliarder kroner i 2017, og eiendomsskatt på bolig utgjorde 7,1 milliarder kroner, altså skarve 1,5 prosent av kommunenes inntekter.

- Eiendomsskatt er en av mange potensielle inntektskilder for kommunene. Inntektsmidlene er ikke øremerket og går inn i budsjettet på samme måte som andre inntekter, sa Andreas Benedictow, samfunnsøkonom og prosjektansvarlig i Samfunnsøkonomisk analyse, til Dinside i september.

Selv om eiendomsskatten utgjør en liten prosentandel av kommunenes inntekter, er syv milliarder et betydelig beløp, og et bortfall ville merkes godt i mange kommuner, la Benedictow til.

Opp til 72,8 millioner kroner i kommunekutt

Her kan du se hvor mye ulike kommuner kan måtte kutte på grunn av redusert maksimal eiendomsskattesats fra sju til fem promille, basert på hvor mye eiendomsskatt de krever inn i 2018. Lista viser kommuner som har en sats over fem promille i eiendomsskatt per i dag:

Kommune Kutt i millioner kroner
Trondheim72,8
Kristiansand28,6
Arendal26,7
Porsgrunn23,2
Kragerø10,5
Vefsn9,8
Notodden9,4
Hadsel8,4
Halden8,3
Brønnøy7,8
Trysil7,2
Averøy5,8
Risør5,6
Sortland5,4
Sør-Odal5
Balsfjord4,6
Hamar4,5
Vestvågøy4,5
Nome4,1
Årdal4,1
Grue4
Nordreisa3,9
Andøy3,7
Rauma3,3
Nord-Odal2,9
Sauherad2,8
Gjerstad2,5
Vik2,4
Tynset2,3
Gausdal2,2
Røros2,2
Skjervøy2
Høyanger1,9
Surnadal1,8
Karlsøy1,8
Drangedal1,7
Steigen1,7
Sør-Fron1,6
Alvdal1,6
Verran1,4
Bjerkreim1,4
Meråker1,3
Flakstad1,3
Tysfjord1,3
Moskenes1,3
Herøy1,1
Hyllestad1,1
Dønna1,1
Salangen1
Vaksdal1
Namdalseid0,9
Tolga0,7
Fosnes0,6
Grong0,6
Hattfjelldal0,6
Roan0,6
Snåsa0,5
Gjemnes0,4
Åmot0,4
Lierne0,3
Berg0,3
Vardø0,3
Folldal0,3
Sømna0,2
Gamvik0,2
Lebesby0,2
Torsken0,2

Kildene er SSB, Finansdepartementet og VG.

Her finner du alle sakene våre om statsbudsjettet 2019

Dette er forslag til statsbudsjett!

Budsjettet som legges frem nå, er et forslag til statsbudsjett, som legges frem for Stortinget. Det legges alltid frem i begynnelsen av oktober året før budsjettåret, og derfor omtales det som Statsbudsjettet 2019. Statsbudsjettet legges frem sammen med nasjonalbudsjettet som redegjør for de samfunnsøkonomiske betraktningene som ligger til grunn for budsjettet. Forslaget til statsbudsjett skal deretter behandles av Stortinget, og kommer med endringer. Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som da blir bindende for regjeringen og dermed for statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer