Priser på overforbruk:

Så mye koster det å gå over datakvota

Her kan det fort bli 400 kroner ekstra på mobilregninga.

BLIR FORT DYRT: Dersom operatøren din fakturerer videre for hver brukte megabyte over kvota, blir det fort noen ekstra hundrelapper på regninga. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BLIR FORT DYRT: Dersom operatøren din fakturerer videre for hver brukte megabyte over kvota, blir det fort noen ekstra hundrelapper på regninga. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert kvartal sjekker vi i Dinside prisene på mobilabonnement, og da med fokus på hvor mange gigabyte med data du får for pengene.

Men, som mange har erfart: Det kan påløpe flere kostnader enn månedsprisen når man bruker telefonen, enten man ferierer i et land utenfor EU eller bare bruker mer data enn det som er inkludert i kvota.

I en serie artikler fremover skal vi ta et nærmere dypdykk i prisene som ikke står med like stor skrift på mobiloperatørenes forsider, og først ut er hva det koster å gå over den inkluderte datakvota.

Vi har sett på operatørenes «vanlige» abonnementer som er tilgjengelig for alle (ikke egne ung-abonnementer og den slags), og da med utgangspunkt i et 5 GB-abonnement, eller det nærmeste vi kom dersom operatøren ikke tilbyr 5 GB. Priser og informasjon er hentet inn fra operatørenes nettsider 20. januar 2020.

Struping eller ikke?

For deg som liker forutsigbarhet på mobilregninga, er kanskje dette punktet det viktigste – hva som skjer om du bruker opp datakvota på abonnementet ditt.

Med struping mener vi at farten begrenses når du har brukt opp kvota, der du kun kan utføre helt elementære ting på nett, men der du ikke blir fakturert for videre bruk. Dermed kan du selv avgjøre om du vil betale for ekstra data og dermed full fart igjen, eller om du klarer deg de siste dagene av måneden til kvota nullstilles. Selv om ordet struping høres dramatisk ut, er det altså noe vi anser som positivt. Operatørene kaller det gjerne «datakontroll» eller lignende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer