Betale i norske eller svenske?

Så mye koster feil svar

Rådet er aldri å svare «norske», men hva betyr det i kroner og øre?

VELG RIKTIG: Du bør aldri be om å betale i norske kroner – det er nesten alltid dyrere. Foto: Fredrik Hagen / NTB
VELG RIKTIG: Du bør aldri be om å betale i norske kroner – det er nesten alltid dyrere. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Ofte når du er i utlandet og skal betale for varer, blir du spurt om du vil betale i lokal eller hjemlig valuta, altså for eksempel svenske eller norske kroner når du handler i Sverige.

Spørsmålet kan enten komme fra den som står i kassa, eller vises på kortterminalen der du må velge valuta.

Velger du å betale i norske kroner, får du kursen som settes av butikken du handler i – eller minibanken du vil ta ut penger fra. Velger du lokal valuta, får du kursen som settes av Visa/MasterCard når du bruker kortet. Kursen varierer altså ikke ut fra hvilken bank som har utstedt kortet ditt, ifølge Dinero.no.

Dyrere å betale i norske

Ekspertene har i alle år rådet til å betale i lokal valuta når du er på tur i utlandet, men hvor mye dyrere blir det å betale i norske kroner?

Da vi forleden dag besøkte Maxi Mat på Nordby Shoppingcenter lød sluttsummen på kassalappen 1929,90 svenske kroner.

Dersom vi hadde betalt i norske kroner, ville det ha kostet 1875 kroner (97,16 i kurs), men vi ba som vanlig om å betale i svenske, og vi kunne dagen etter konstatere at det lønte seg – her viste kontoutskriften at vi hadde betalt 1852,60 kroner (95,99 i kurs).

Altså sparte vi 22,40 kroner på å velge riktig i kassa, eller da cirka 1,2 prosent av summen.

SVENSKEHANDEL: Disse triksene er gode å ha i bakhånd når du skal på «harryhandel». Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Vis mer

«Norske eller svenske?»

Akkurat denne gangen ble vi ikke spurt (vi så det norske beløpet på skjermen i kassa), men mange nordmenn på tur i utlandet opplever det klassiske «norske eller svenske?»-spørsmålet når de skal betale i kassa.

Da er rådet altså å svare «svenske». Men hvorfor stilles spørsmålet?

– Når det gjelder betalingsmidler hos oss har vi gjennom mange år valgt å legge til rette for flere valg, sier Ole Lind, butikksjef for Maxi Mat på Nordby Shoppingcenter, til DinSide, og fortsetter:

– Vi tar imot norske og svenske kontanter, norsk Bank Axept, svenske bankkort samt MasterCard og Visa. Når kasserer skal slå inn betalingsmiddel må det gjøres riktig, og det ligger til grunn for å spørre hvordan kunden vil betale. Om man i kassa for eksempel antar at kunden vil betale med kredittkort og det viser seg at kunden vil benytte annen betalingsform, må transaksjonen avbrytes og kasserer må gjøre operasjonen på nytt. Ikke veldig tidkrevende, men nok til at man ikke vil gjøre dette for mange ganger på en hektisk dag med mange kunder i kassa. Noen kunder vil også irritere seg over et slikt avbrekk. Det er selvfølgelig kunden som velger selv hvilket alternativt som blir valgt når det kommer til betaling, sier Lind.

Ole Jørgen Lind er butikksjef på Maxi Mat ved Nordby Shoppingcenter .Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/NTB
Ole Jørgen Lind er butikksjef på Maxi Mat ved Nordby Shoppingcenter .Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/NTB Vis mer

Han forteller at samtlige butikker på det svenske kjøpesenteret forholder seg til den samme kursen, som de får av banken hver dag.

– Den norske krona har til tider endret seg én prosent eller mer i løpet av en dag. Jeg vil tro at det prises inn en viss risiko når banken kommer med sin anbefalte kurs til oss. Uansett er det betydelig mer lønnsomt for dem som eventuelt ikke har kredittkort å benytte seg av vår anbefalte kurs enn å ta ut svenske kroner i minibank eller fysisk bank til bankens salgskurs pluss eventuelle gebyrer, avslutter Lind.

Verre andre steder

Ekstrakostnaden på 1,2 prosent ved å betale med norske kroner i Sverige utgjør kanskje ingen dramatisk forskjell på regninga, men påslaget kan være langt høyere andre steder.

Noen salgssteder og minibanker i utlandet kan ha et valutapåslag som overstiger ti prosent – da er det enda viktigere å sørge for å velge lokal valuta når du skal betale. I denne YouTube-videoen fra Honest Guide har minibanken et påslag på 12,86 prosent, i tillegg til et transaksjonsgebyr.

Denne minibanken i Praha tar et påslag på 12,86 prosent om du tar ut tsjekkiske koruna og velger å betale med hjemlig valuta. Foto: Honest Guide/YouTube
Denne minibanken i Praha tar et påslag på 12,86 prosent om du tar ut tsjekkiske koruna og velger å betale med hjemlig valuta. Foto: Honest Guide/YouTube Vis mer

Ifølge Bank Norwegian er betalingsløsningene mange steder laget slik at du som kunde oppmuntres til å velge det norske alternativet.

– Hellas, Kroatia og Portugal er typiske ferieland hvor vi ser en høyere andel kunder som tar ut penger i norske kroner, skriver banken på eget nettsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer