Betale i norske eller svenske?

Så mye koster feil svar

Rådet er aldri å svare «norske», men hva betyr det i kroner og øre?

VELG RIKTIG: Du bør aldri be om å betale i norske kroner – det er nesten alltid dyrere. Foto: Fredrik Hagen / NTB
VELG RIKTIG: Du bør aldri be om å betale i norske kroner – det er nesten alltid dyrere. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Ofte når du er i utlandet og skal betale for varer, blir du spurt om du vil betale i lokal eller hjemlig valuta, altså for eksempel svenske eller norske kroner når du handler i Sverige.

Spørsmålet kan enten komme fra den som står i kassa, eller vises på kortterminalen der du må velge valuta.

Velger du å betale i norske kroner, får du kursen som settes av butikken du handler i – eller minibanken du vil ta ut penger fra. Velger du lokal valuta, får du kursen som settes av Visa/MasterCard når du bruker kortet. Kursen varierer altså ikke ut fra hvilken bank som har utstedt kortet ditt, ifølge Dinero.no.

Dyrere å betale i norske

Ekspertene har i alle år rådet til å betale i lokal valuta når du er på tur i utlandet, men hvor mye dyrere blir det å betale i norske kroner?

Da vi forleden dag besøkte Maxi Mat på Nordby Shoppingcenter lød sluttsummen på kassalappen 1929,90 svenske kroner.

Dersom vi hadde betalt i norske kroner, ville det ha kostet 1875 kroner (97,16 i kurs), men vi ba som vanlig om å betale i svenske, og vi kunne dagen etter konstatere at det lønte seg – her viste kontoutskriften at vi hadde betalt 1852,60 kroner (95,99 i kurs).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer