Så mye koster latskapen

AV-knappen på TVen kan synes langt borte, og fjærnkontrollen er så nær. Det gjør det lettvint både å skru boksen av og på. Men TVen er bare ett av mange små strømsluk en godt kan være foruten med strømpriser opp mot 50 øre per kWh.

Publisert
Sist oppdatert

Mange bekker små

En tenker kanskje ikke over det, men vi har huset fullt av passive apparater som likevel aktivt bruker strøm. Standby-funksjonen, som gjør at ulike elektriske apparater er parat til bruk på kort tid, trekker kanskje ikke mye strøm - men de fleste har etterhvert ganske mange apparater som står på standby. Klokkeradio, TV, DVD-spiller, Hi-fi, TV-dekoder, antenneforsterker, videospiller - for ikke å snakke om en eller flere PCer og spillkonsoller.

Norges totale standbyforbruk estimeres til ca. 392 GWh (millioner kilowattimer), som tilsvarer energiforbruket i ca. 15.700 boliger, ifølge Enova.

Med en pris på rundt 50 øre per kWh tilsvarer det 196 millioner kroner i året.

Her er noen av synderne:

Den observante leser vil kjapt se at det ikke er beregnet like mye standbytid per år for de ulike strømslukerne. For eksempel trekker en PC 20 watt men bruker 40 kWh i året, mens screensaveren på PCen trekker 85 watt, men bruker bare 60 kWh i året. Dette fordi screensaveren slås av og PCen går i hvilemodus etter en gitt periode. Enovas tall er snitt-tall basert på en rekke ulike modeller og et standard brukermønster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer