Så mye koster skilsmissen

Det er høysesong for ekteskapsinngåelse, men halvparten av de som svinger seg i brudevals i sommer kommer til å skille seg. Og skilsmissekostnadene kan fort overgå bryllupsfeiringen.

Idyllen brister. Nesten halvparten av alle inngåtte ekteskap ender i skillsmisse.
Idyllen brister. Nesten halvparten av alle inngåtte ekteskap ender i skillsmisse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det i 2001 inngått 22.967 ekteskap, mens 10.300 ekteskap ble oppløst ved skilsmisse og 12.750 ekteskap ble oppløst ved separasjon. Skilsmissestatistikkene er ingen hyggelig lesning midt i den verste bryllupsfeiringen.

Koster flesk

- Når folk skiller seg krangler de ofte om verdien av ting og om hvem som har brakt med seg eiendeler inn i ekteskapet. Det kan fort beløpe seg til 20- 30- 40.000 kroner i advokatutgifter. Uten moms, sier advokat Arne Chistian Landsvik i advokatfirmaet Codex i Oslo til DinSide. – I tillegg kan den tapende part bli ilagt å betale saksomkostninger.

- Sårede følelser gjør ofte delingen av materielle ting vanskeligere. Skyldes bruddet utroskap, er det ikke lett å bli enig om fordeling av favorittmøblene, sier psykolog Louise Johansen i Stavanger. Hun har lang erfaring med hvordan folk opplever skilsmisser.

- Noen krangler i årevis, men mange kommer til enighet uten mye om og men, sier advokaten.

Arne og Anna

Anna og Arne har vært gift i åtte år. Sammen har barna Betty og Bo. Forholdet mellom ektefolkene har lenge skrantet, og til sist sier Anna at hun ønsker skilsmisse.

Ekteskapsloven sier at hver av partene kan kreve separasjon. Etter ett års separasjon kan hver av partene kreve å få ekteskapet oppløst ved skilsmisse. Dersom den ene parten er uenig er separasjonstiden satt til to år. Også dersom samlivet har vært avbrutt i to år uten lovformelig skilsmisse kan hver av partene kreve skilsmisse. Har ekteskapet vært preget av vold og overgrep, kan skilsmisse innvilges uten separasjonstid. Separasjons- eller skilsmissebevilling og domstolsbehandling av ekteskapssak er gebyrfri. Utgifter til advokat kan i visse tilfeller helt eller delvis dekkes av det offentlige.

Anne går derfor til fylkesmannen i fylket hvor hun bor. Her får hun vite at ettersom Anne og Arne har felles barn er de etter loven tvunget til å mekle om forhold som angår de to barna før saken bringes inn for fylkesmann eller retten. Familievernkontoret på hjemstedet setter opp en timeavtale for henne.

Etter første meklingsrunde kommer de frem til at det er best at barna bor hos Anna, men at de skal tilbringe 40 prosent av tiden med Arne. Ifølge Aleneforeldreforeningen utgjør mødre 86,5 prosent av aleneforsørgerne. 30 prosent av barna bor etter samlivsbrudd på hel- eller deltid hos far.

Dersom Anna og Arne ikke hadde blitt enige om hvordan barna skulle bo kunne det raskt blitt en kostbar affære. Kommer en barnefordelingssak opp i retten kan man risikere å måtte punge ut med både egne og motpartens saksomkostninger. Advokatene sier at en sak fort koster 50.000 tusen kroner.

Som samværspappa må Arne betale barnebidrag. Det ble nylig fastsatt nye bidragsregler hvor også mors inntekt blir tatt med i bidragsutregningen. Se DinSides guide til bidragsreglene.

Hvem skal ha hva?

Ved ekteskapsoppløsning er reglene nokså greie: Verdiene de har ervervet skal deles likt. Verdier som den enkelte ektefellen hadde med seg inn i ekteskapet, eller gaver og arv holdes utenfor delingen. Arne og Anna er stort sett enige, unntatt på noen punkter. De bestemmer seg derfor for å begjære offentlig skifte. Prislappen her er satt til 17.500 kroner, og i tillegg kommer utgifter til bobestyrer. Dersom de likevel ikke hadde blitt enige kan en av dem ta ut søksmål.

Huset eide de sammen. De bestemmer seg for at Anna beholder huset. Hun må da kjøpe Arne ut. De ordner med takstmann. I tillegg til å fakturere paret for 1.500-2.000 kroner må Anne ut med summen takstmannen setter. Senere må skjøtet tinglyses, det koster vel 1.750 kroner.

Advokat Landsvik forteller at mange krangler om boligverdien.

- Ofte har den ene parten fått en høyere verdi enn den andre, sier Landsvik.

Mange velger også å selge felles bolig. Les mer om husfordelingsbrøk i denne artikkelen.

 • Overtakelse av bolig: Den ene parten kjøper den andre ut av boligen.
 • >
 • Skiftegebyr: 17.500 kroner

 • Advokatutgifter: Advokat fra 700-1.350 kroner per time + moms.

 • Tinglysing av skjøte:1.750 kroner

 • Takstmann: Fra cirka 1.500-2.000 kroner

 • Barnebidrag: Regnes ut fra foreldrenes inntekt. Mulighet for private avtaler.

 • Nyetablering: Ny bolig både for den som flytter og for barna som følger med.
 • Nyetablering

  Om du synes skilsmissekostnadene var sure, bør du også ta med i betraktning hva den påfølgende nyetableringen koster. Ny bolig, nytt hjem, barn som skal reise frem og tilbake mellom mor og far og singelliv. Men skilsmissen får ikke bare økonomiske konsekvenser:

  - De emosjonelle kostnadene kan være vel så store som de økonomiske, sier en kvinne som har en skilsmisse bak seg.

  Les!

  Bidragsguiden
  Når gode råd koster flesk
  Kjærlighetens krakk
  Forelsket? Skriv kontrakt.
  Ikke la kronekrøll true lykken
  Når ryker ekteskapet ditt?

  Eksterne lenker:
  Aleneforeldreforeningen
  Foreningen 2 Foreldre
  Trygdeetatens bidragsveileder

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer