Så mye koster sløsingen deg

Slik unngår du å blakke deg hver måned.

SLØSING? Ikke alle kjøp er like nødvendige. Lag budsjett og hold oversikt over pengebruken, så unngår du å gå tom før neste lønning eller studielån. Foto: PER ERVLAND
SLØSING? Ikke alle kjøp er like nødvendige. Lag budsjett og hold oversikt over pengebruken, så unngår du å gå tom før neste lønning eller studielån. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle kan oppleve at brukskontoen går tom i ny og ne, men enkelte opplever dette oftere enn andre, nærmere bestemt unge og studenter, viserr en undersøkelse.

Likevel sløser de mer enn noen andre. Her kan du finne ut hva sløsingen din faktisk koster deg, og hvordan du unngår å blakke deg i tide og utide.

Går tom for penger

En forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1 viser at mens syv prosent av befolkningen oppgir at de sløser ofte eller hele tiden, svarer hele 15 prosent av unge mellom 18 og 25 år at de gjør det.

Samtidig opplever unge voksne under 25 år og 46 prosent av studentene at det er tomt på kontoen før lønning. Denne andelen er mer enn dobbelt så høy som for de eldste aldersgruppene.

Det er i første rekke på mat og drikke at norsk ungdom har et overforbruk. Men også uteliv og klær og sko kommer høyt opp på lista over hva de bruker unødvendig mye penger på, ifølge Sparebank 1.

Visste du at en daglig kopp take away-kaffe koster deg flere tusen kroner i året?

Sløsing for flere tusen kroner

Å sjekke hvor mye penger man faktisk sløser bort i løpet av et år, kan gi en ordentlig oppvekker. Tidligere har vi satt 22-åringen Håvard på prøve, som ble ganske overrasket da det viste seg at han brukte 90.000 kroner i året på blant annet snus, røyk, alkohol, hurtigmat og taxi.

Her kan du få en indikasjon på hvor mye penger du sløser bort ved hjelp av Dinsides sløsekalkulator.

Ved å begrense småutgifter, kan du i stedet legge av penger, for eksempel til egenandelen på boliglånet senere.

Forbrukerøkonom magne Gundersen. Foto: SPAREBANK 1
Forbrukerøkonom magne Gundersen. Foto: SPAREBANK 1 Vis mer


Er du ung eller student og vil unngå å bli blakk med jevne mellomrom, gir forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 følgende råd:

  • Lag budsjett. Da har du en plan for pengene dine og oversikt over økonomien, viktig når hver krone teller. Du finner mange ferdige budsjettmaler på nettet.
  • Jobb deltid. En liten ekstrajobb må ikke gå ut over studiene, men betyr mye for en stram studentøkonomi.
  • Del på utgiftene. Bo sammen med noen og del på utgiftene til bredbånd, strøm og NRK-lisens – og spleis på store ting som vaskemaskin og møbler.
  • Bruk pengene smart: Handle mat i butikken – ikke i kiosken, kjøp brukt eller få gratis på finn.no, få med deg studentrabattene.
  • Du sparer penger når du: smører niste, dropper kjøpevann, stumper røyken, lager middag for flere dager, tar med termos på lesesalen, venter med mobilbytte, handler på salg, låner bøker og sykler istedenfor å ta taxi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer