Så mye koster sykefraværet

Publisert

NHOs Arbeidsmiljøfond konkluderer med at sykefraværet koster næringslivet gjennomsnittlig 1.700 kroner per dag, i tillegg kommer lønnsutgiftene til den sykmeldte.

Kostnadene er høyere ved korttidsfravær, og i følge undersøkelsen stiger kostnadene dersom bedriften ikke klarer å kompensere fraværet.

Tallene NHO oppgir er basert på en undersøkelse fra SINTEF Unimed, der 95 bedrifter deltok. Undersøkelsen viser også at sykefraværskostnadene er høyest i industri, bygg og anlegg, og lavest i handel, hotell og bensinstasjoner.

Lønnskostnader ikke med

For privat og offentlig sektor samlet går det tapt ca. 50 millioner sykefraværsdager hvert år. Det rene produksjonstapet er over 1.000 kroner per fraværsdag, samt økte utgifter på 700 kroner.

Utbetalt lønn til den sykmeldte er ikke regnet som en "ekstra kostnad" ved sykefraværet. Dette er jo noe arbeidsgiver betaler uansett. Med ekstra kostnader menes blant annet tapt produksjon, ekstra administrasjon, vikar, ekstra overtid og eksterne tjenester i fraværsperioden.

Det opplyses også om at cirka 55 prosent av gjennomsnittskostnaden på 1.700 kroner skyldes produksjonstap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer