Så mye kostet rådene deg

Flere tusen bankkunder betaler en sur tusenlapp i måneden for å ha hørt på ekspertenes råd om å binde renta i fjor. Å kjøpe deg ut av avtalen koster deg noen sure tusenlapper til.

Publisert
Sist oppdatert


Bind renta nå! Det var det massive rådet i presseoppslag og annonser i fjor. De ble godt understøttet av det vanlige ekspertkorpset i massemediene, som igjen støttet seg til sentralbanksjefens ordvalg etter rentemøtene. Svært mange bet på rådene, og like mange er nokså bitre i dag.

- Hos oss var andelen fastrentelån 12% ved inngangen av 2003. I løpet av våren steg andelen sterkt, og nådde 23% i juni, forteller kommunikasjonsdirektør Jan-Frode Janson i Fokus Bank.

GjensidigeNOR inngikk 1250 avtaler om fastrentelån i juni i fjor. Dette utgjorde cirka 16 prosent av lånene banken ga. Hvert lån var i gjennomsnitt på 960.000 kroner.

Bandt du en million kroner til bankenes fastrentetilbud i fjor, viser tabellen et forsiktig anslag over hva du taper på det nå.

Dette kostet rådene deg
BankFastrente juni 03*Årlig tap (kroner)**Tap per måned etter skatt
DnB5,8 %22 0001 320
Sparebank1-SR-bank5,76 %21 6001 296
Nordea5,36 %17 6001 056
Fokus Bank5,35 %17 5001 050
GjensidigeNOR4,92 %13 200792
*Bankenes tilbud innenfor 60% sikkerhet juni 03. Bindingstid 3 år. Effektiv rente 1 mill 20 år. **Sammenliknet med lån 1 million 20 år 3,6 prosent effektiv rente.


I juni 2003 lå fastrentetilbudene fra de største bankene mellom 4,6 og 6,5 prosent, avhengig av sikkerhet og bindingstid. Med dagens styringsrente på 2,0 prosent vil et middels godt tilbud om boliglån ligge rundt 3,6 prosent.

I vår prisliste over boliglån ser du at flere banker allerede tilbyr boliglån til enda lavere rente enn dette. Og det gjelder før de har rukket å justere for den siste rentenedsettelsen fra Norges Bank. Tabellen viser fastrentetilbudene innenfor 60 prosent sikkerhet.

Hva nå?

Spørsmålet er jo nå hva du skal gjøre fremover.

Tok du opp et lån på en million hos GjensidigeNOR i juni i fjor, vil det koste deg ca 13.000 kroner å kjøpe deg ut av fastrenteavtalen. Hvis styringsrenta holder seg på dagens lave nivå, vil dette være inntjent i løpet av ett års tid.

Men det er jo slett ikke sikkert at renta holder seg like lav i to år, selv om sentralbanksjefen signaliserte videre nedgang etter siste rentemøte. Vi nekter å spå her - valget må du ta selv.

Bitre anklager

Hvem har skylda for at du bandt renta?

(Avsluttet)
Deg selv(40%) 418
Bankenes kundebehandlere(15%) 159
Pressen(14%) 148
Bankenes analytikere(14%) 143
DinSide Økonomi(8%) 78
Sentralbanksjefen(5%) 50
Bankenes annonsekampanjer(4%) 39
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvordan kunne bankene finne på å råde folk til å binde renta i fjor?

- Vi har ikke rådet folk til å binde renten, svarer informasjonsdirektør Eivind Grønstad i GjensidigeNOR.

- Men mange banker har hatt eksperter med klare rentesyn, og som mediene har vært flinke til å trekke fram, mener han.

Vi påpeker at Gjensidige NOR annonserte for sine fastrentetilbud med "Bind renta nå".

- Vi har jo annonsert for fastrentetilbud, sier Grønstad, og mener at det er hva kundebehandlerne råder kundene til som er å tolke som bankens offisielle råd til publikum.

Ansvarspulverisering

Hvem har ansvaret for at du bandt renta? Sentralbanksjefen, analytikerne, pressen, annonsørene eller kundebehandlerne? Vanskelig å si, men du kan jo få sagt hva du mener i vår avstemning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer