Pensjonssparing

Så mye må du spare daglig for å bli pensjonsmillionær

Starter du sparingen tidlig, holder det å droppe én kjøpekaffe om dagen.

SMÅSPARING: Hvis du kun sparer et lite pengebeløp hver dag, kan du få en ekstra million i pensjon, ifølge beregninger fra Storebrand. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SMÅSPARING: Hvis du kun sparer et lite pengebeløp hver dag, kan du få en ekstra million i pensjon, ifølge beregninger fra Storebrand. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse fra i fjor høst viser at flesteparten forventer langt mer i pensjon enn de faktisk vil få den dagen de forlater arbeidslivet for godt.

I snitt vil vi nemlig få litt under 60 prosent av lønna vår i pensjon. Andre får omtrent halvert lønnen sin den dagen de blir pensjonist.

- Pensjonen du kan forvente fra folketrygden og fra arbeidsgiver er dermed på et nivå mange vil oppleve som for lite den dagen de slutter å jobbe, sier konserndirektør Wenche Martinussen i Storebrand til Dinside.no.

Derfor er det lurt å spare til pensjon på egenhånd også, slik at du har litt ekstra å rutte med dine siste glansdager. Disse pengene kan du jo bruke på den lettstelte drømmeleiligheten, reiser til steder du ikke har sett før, eller til å klare deg økonomisk hvis partneren din dør.

Vil du bli millionær?

Men, hvor mye må du spare månedlig og årlig for å få en ekstra pensjonsmillion? Og hvor mye vil dette si i daglig sparing?

Det har regneekspertene i Storebrand satt seg ned og funnet ut. Resultatet viser at det slett ikke er snakk om de store sparebeløpene, spesielt hvis du ennå er ung:

Alder Årlig sparing Daglig sparing <= Tilsvarer cirka
259312 kroner26 kronerén kroneis
3012.126 kroner33 kronerén kaffe på kafé
3516.009 kroner44 kronerén pølse i brød på bensinstasjon
4021.530 kroner59 kronerett lite brett sushi
4529.811 kroner82 kronerén øl på bar
5043.183 kroner118 kronerén salat på kafé
5567.837 kroner186 kronerén pizza på restaurant

Alle tallene vises i nominell kroneverdi inkludert kostnader. Forventet avkastning er basert på anbefalt pensjon i Storebrand hvor aksjeandel justeres etter alder.

Sjekk pensjonen du får fra Nav og jobb

  • Det lurt å starte med Navs pensjonskalkulator, som gi deg oversikt over opptjeningen din i folketrygden. For de aller fleste vil dette utgjøre størstedelen av alderspensjonen.
  • For å få nærmere oversikt over private pensjonsrettigheter, bør du i tillegg logge deg på Norsk Pensjon, hvor du kan se hvilke pensjonsprodukter du har og hvilke selskaper som forvalter disse. Har du hatt tjenestepensjon hos private arbeidsgivere tidligere, så vil det fremgå hos Norsk Pensjon om du har fripoliser eller pensjonskapitalbevis.

Kilde: Kasper Gisholt i Finansportalen

Sparing etter alder

- De fleste er i jobb når de er 30 år, og da holder det å spare 33 kroner dagen for å få en ekstra pensjonsmillion. Dropp kjøpekaffen på vei til jobb hver dag, og du er faktisk i mål, sier Martinussen.

Ellers tror hun mange 40-åringer med fordel kan minne seg selv på at det gjelder å sette seg noen nye økonomiske mål, siden denne aldersgruppen gjerne ser at boliglånet og den månedlige nedbetalingen allerede krymper.

En del kan da la seg friste til å øke det personlige forbruket, men husk at du fremdeles ikke trenger å spare mer enn 59 kroner dagen for å nå pensjonsmillionen, det får du til, mener Martinussen.

Mange tenker ikke på pensjonssparing før de har bikket 50 år, ifølge konserndirektøren. Da er det fremdeles ikke for sent å sikre seg en fri pensjonsmillion, men oppgaven kan bli unødvendig seig, for da må du faktisk spare 118 kroner dagen og forsake flere hverdagsgleder for å bli millionær som pensjonist.

Slik bør du spare

Så, om du vil begynne å spare til pensjonsmillionen du har innenfor rekkevidde, hva er den beste sparemåten?

- Sparing i aksjefond er den spareformen som historisk har vist seg å ha høyest forventet langsiktig avkastning, men historikken er ikke noen garanti for fremtiden, svarer Martinussen.

Langsiktig sparing på bankkonto er likevel ikke å anbefale. Vi lever også i en tid med lave renter, der inflasjonen faktisk spiser opp verdiene på bankkontoen, legger hun til. Med langsiktig sparing i aksjefond kan du dermed forvente bedre avkastning enn renten du får på sparekontoen din. Meravkastning du kan oppnå er avhengig av tidshorisont, risikovilje og fondssammensetning.

- Sparing omfatter mer enn å putte sparepengene i fond og bank. Nedbetaling av lån er selvsagt med i en god pensjonsplanlegging, men dette eksempelet er vanskelig å leve av når pensjonistilværelsen skal nytes, understreker Martinussen.

Hun råder alle til å ta en prat med en rådgiver der de sparer allerede, eller å begynne med individuell pensjonssparing (IPS) eller aksjesparekonto (ASK), som er gode spareordninger med en del skattefordeler.

Kasper Gisholt i Finansportalen anbefaler deg først og fremst å øremerke penger til pensjon, slik at du reduserer risikoen for at dine totale pensjoner ikke strekker til når du skal pensjonere deg.

- Hvis du ikke vil binde deg til en konkret pensjonsspareløsning, kan du spare langsiktig til pensjon i et globalt indeksfond. Dette vil gi deg den beste avkastningen i forhold til risiko, og du kan realisere fondsandelene når du vil, forklarer Gisholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer