Så mye mat kaster du

Ikke akkurat småtteri.

- En handletur med trøtte barn og på tom mage kan føre til mange unødvendige kjøp, som igjen gir mye rester og matavfall, sier ekspert.  Foto: Colourbox.com
- En handletur med trøtte barn og på tom mage kan føre til mange unødvendige kjøp, som igjen gir mye rester og matavfall, sier ekspert. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når var sist du kastet noe mat i søpla? Sikkert ikke lenge siden, skal vi tro en fersk rapport som viser at norske private husholdninger produserer 420 000 tonn matavfall i året.

Det vil si at hver nordmann i gjennomsnitt kaster mer enn 85 kilo mat per år. Av dette matavfallet er hele 50 kilo spiselig mat, ifølge rapporten som kommer fra Retursamarbeidet LOOP og Næringslivets Emballasjeoptimeringkomite (NOK).

Ekspertene tror mye av skylden ligger i dårlig planlegging.

Les også: Hvor flink er du til å oppbevare mat? Test deg selv her

Kaster du?

Går mye av maten din i søpla? (Avsluttet)
Jeg kaster nesten ikke mat. Jeg er veldig opptatt av dette.(37%) 345
Jeg kaster en del. Jeg burde nok bli litt flinkere. (27%) 256
Ja, jeg kaster altfor mye. Må skjerpe meg!(16%) 152
Jeg kaster ikke mat. (12%) 112
Jeg kaster mat, og bryr meg ikke om det. (8%) 76
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bedre planlegging

– Tallene fra LOOP og NOK viser at over halvparten av all mat vi kaster, kunne vært spist. Bedre planlegging kunne spart hver husholdning for både penger og avfall, sier daglig leder Åsa Henriksen i Middagshjelpen.no, i en pressemelding.

Hun forklarer:

- I en hektisk hverdag gjør mange av oss impulskjøp på vei hjem fra jobb. En handletur med trøtte barn og på tom mage kan føre til mange unødvendige kjøp, som igjen gir mye rester og matavfall, mener Henriksen.

Videre forteller hun til DinSide Helse at vi ofte lager større porsjoner enn vi klarer å spise, og stoler mer må «best før»-datoen, enn vår egen lukte- og smakssans.

Les også: Har du «best før»-skrekk?

Slik kaster du mindre mat

Åsa Henriksen sier til DinSide Helse at det er fryktelig at vi kaster så mye mat.

- For det første kaster faktisk forbrukerne sine egne penger rett i søppelet – man har jo betalt for maten! Videre påvirker maten miljøet når den produseres. Det går for eksempel like mye energi for å produsere et glass melk som en sparelampe som lyser i 19 timer vil bruke. En osteskive i søppelbøtten kan erstattes med at en sparelampe lyser i 17 timer. Det er noe å tenke på, sier hun.

Slik kan du unngå å kaste så mye mat

  • Planlegg. Tenk gjennom alle måltidene som skal spises den neste uken. Vet du at et måltid trenger ½ kartong matfløte, bør du planlegge hva den andre halvparten skal brukes til.
  • Bruk smaks- og luktesansen. Kast ikke maten bare fordi den er gått ut på dato. Maten holder som oftest lengre. Lukt og smak før du kaster.
  • Unngå impulsshopping. Ikke kjøp mat uten å ha planlagt innkjøpet, og ikke kjøp mat når du er sulten. Det vil ofte resultere i mye unødvendig kjøp som gir rester og matavfall.
  • Bruk fantasien. Bruk fantasien og lag et måltid av rester. Kanskje du kan lage en god omelett eller en gryterett?
Rapporten fra LOOP og NOK, som om kort tid legges frem for Miljøverndepartementet, forteller kun om såkalt fast matavfall. I tillegg kommer mat som skylles ned i avløp, kompost og matrester som gis til dyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer