Så mye mat kaster du

Ikke akkurat småtteri.

- En handletur med trøtte barn og på tom mage kan føre til mange unødvendige kjøp, som igjen gir mye rester og matavfall, sier ekspert.  Foto: Colourbox.com
- En handletur med trøtte barn og på tom mage kan føre til mange unødvendige kjøp, som igjen gir mye rester og matavfall, sier ekspert. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når var sist du kastet noe mat i søpla? Sikkert ikke lenge siden, skal vi tro en fersk rapport som viser at norske private husholdninger produserer 420 000 tonn matavfall i året.

Det vil si at hver nordmann i gjennomsnitt kaster mer enn 85 kilo mat per år. Av dette matavfallet er hele 50 kilo spiselig mat, ifølge rapporten som kommer fra Retursamarbeidet LOOP og Næringslivets Emballasjeoptimeringkomite (NOK).

Ekspertene tror mye av skylden ligger i dårlig planlegging.

Les også: Hvor flink er du til å oppbevare mat? Test deg selv her

Bedre planlegging

– Tallene fra LOOP og NOK viser at over halvparten av all mat vi kaster, kunne vært spist. Bedre planlegging kunne spart hver husholdning for både penger og avfall, sier daglig leder Åsa Henriksen i Middagshjelpen.no, i en pressemelding.

Hun forklarer:

- I en hektisk hverdag gjør mange av oss impulskjøp på vei hjem fra jobb. En handletur med trøtte barn og på tom mage kan føre til mange unødvendige kjøp, som igjen gir mye rester og matavfall, mener Henriksen.

Videre forteller hun til DinSide Helse at vi ofte lager større porsjoner enn vi klarer å spise, og stoler mer må «best før»-datoen, enn vår egen lukte- og smakssans.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.