Høyere strømstøtte:

Så mye mer kan du få

Flere tar til orde for å øke strømstøtten. Så mye vil forslaget bety i kroner og øre på din strømregning.

ØKER: Etter alle solemerker vil man få mer i strømstøtte fremover. Hvor mye mer kan du sjekke i kalkulatoren under. Foto: Erik Johansen / NTB
ØKER: Etter alle solemerker vil man få mer i strømstøtte fremover. Hvor mye mer kan du sjekke i kalkulatoren under. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Strømprisene var svært høye i Sør-Norge i vinter og har på ingen måte avtatt i de varmeste månedene. I juli var snittprisen på rekordhøye 328 øre per kilowattime i Sørvest-Norge, og de fem første dagene i august har den krøpet helt opp til 415 øre i gjennomsnitt.

Og det kan bli enda verre. Flere analytikere spår at strømprisene den kommende vinteren vil gå høyt over dem vi så sist.

Mange vil ha makspris

Mange har tatt til orde for å innføre en makspris på strøm her i landet, men som flere eksperter påpeker, er ikke det noe man gjør uten risiko.

Til NRK sier økonomiprofessor Niels-Henrik von der Fehr ved UiO at det vil øke faren for rasjonering, og at man trenger høye priser for å begrense forbruket.

For situasjonen i Sør-Norge er at fyllingsgraden i vannmagasinene er på rekordlave nivåer. I Sørvest-Norge (NO2), som er regionen med størst vannkraftkapasitet, er fyllingsgraden på 49,3% – den laveste på over 20 år. Også i øst (NO1) er fyllingsgraden på 67,5% den laveste på 20 år, viser ferske tall fra NVE.

Så mye mer kan du få

Til sammenligning var fyllingsgraden på henholdsvis 65,2 og 80 prosent i NO2 og NO1 samme uke i 2021.

Det er selvsagt flere faktorer enn fyllingsgraden i vannmagasinene som spiller inn på de høye strømprisene vi har sett det siste året, med kraftutveksling via utenlandskabler, redusert import av russisk gass i Europa og mer til.

Avbryter ferien?

Med strømpriser som ser ut til å løpe løpsk begynner det å haste på Stortinget, og flertallet av partiene ser nå ut til å stemme for at representantene avbryter ferien for å få på spikret en styrket strømstøtteordning så raskt som mulig.

I tillegg til en mulig økning av strømstøtten for private, vil det åpenbart også diskuteres hvorvidt man bør opprette en lignende støtteordning for bedrifter. Og eventuelt for fritidsboliger, som per i dag ikke får noe strømstøtte.

Dersom det blir et flertall for å avbryte ferien, vil stortingsrepresentantene hasteinnkalles førstkommende mandag.

Til Dagbladet forteller finansminister Trygve Slagsvold Vedum at folk kan forvente enda høyere strømstøtte fremover.

- Vi jobber med grep for å øke og styrke strømstøtten. Ordningen skal bedres ytterligere sammenliknet med i dag og gi større lettelser til den enkelte strømkunde, sier Sp-lederen til Dagbladet.

Høyre vil gå fra 80 til 90

Høyre har tatt til orde for å øke støttesatsen fra 80 prosent til 90 prosent, men fortsatt bevare terskelen på 70 øre pluss moms. Samtidig vil partiet at dette skal gjelde allerede fra september. Høyre er imidlertid mot innføring av en makspris på strøm.

– Hadde dette bare vært spørsmål om folks økonomi, så hadde ikke makspris vært noe problem. Men hvis det er snakk om at det kan bli strømrasjonering til høsten, så hjelper jo ikke makspris, sier Erna Solberg til NTB, som mener strømstøtte gir et bedre insentiv til å spare på strømmen

Slik ordningen er lagt opp per nå, dekker staten 80 prosent av gjennomsnittlig spotpris som overstiger 70 øre eks moms, opptil 5000 kWt forbruk per måned. I månedene oktober-desember vil støtten økes til 90 prosent.

Men den gjeldende ordningen kan altså fort bli endret på i nær fremtid.

Så mye mer får du

Under har vi laget en kalkulator som viser hvor mye mer i strømstøtte du vil få om den økes fra 80 til 90 prosent.

Du kan eksperimentere både med forbruk og strømpris for å se hvordan strømregninga påvirkes, og eventuelt endre det alternative forslaget om du vil se hvilken betydning det ville hatt om terskelen på 70 øre ble senket eller lignende. Vil du teste med makspris, endrer du dekningen til 100 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer