Så mye er 1G:

Så mye øker grunnbeløpet fra 1. mai

Mange av dem som mottar stønad fra Nav vil få en etterbetaling i juni.

GRUNNBELØPET: Når grunnbeløpet justeres, øker også en del av Nav-stønadene tilsvarende. Foto: Norges Bank
GRUNNBELØPET: Når grunnbeløpet justeres, øker også en del av Nav-stønadene tilsvarende. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folketrygdens grunnbeløp, og det man kaller for 1G, justeres opp fra og med 1. mai hvert år. Nå er det bestemt hvor mye grunnbeløpet skal være fra og med 1. mai i 2019:

Det nye grunnbeløpet fra 1. mai 2019 er fastsatt til 99 858 kroner.

Dermed øker det med 2.975 kroner, som er en økning på 3,07 prosent, ifølge Nav. Den nye satsen ble vedtatt 24. mai.

Dette er folketrygdens grunnbeløp

Grunnbeløpets hovedfunksjon er idag knyttet til regulering eller indeksering av løpende trygdeytelser, skriver snl.no, og viser blant annet til alderspensjon, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger.

Også dersom du mottar dagpenger, brukes grunnbeløpet til å sette en øvre grense for hvor mye dagpenger du kan få utbetalt dersom du hadde høy lønn før du ble arbeidsledig.

Da grunnbeløpet ble innført i 1967, var det på 5.400 kroner. De siste årene har målet vært at grunnbeløpet skal følge den alminnelige lønnsveksten ellers i samfunnet.

Dette er noe blant annet Pensjonistforbundet mener ikke er tilfellet. De har uttalt at dette blir femte år på rad uten reallønnsvekst for pensjonistene, ettersom de mener oppjusteringen blir spist opp av prisveksten, skriver dn.no.

Økning og etterbetaling av flere ytelser

Endringen i grunnbeløpet gir økning i flere av ytelsene fra NAV fra 1. mai. Dette betyr at mange vil få en etterbetaling i mai, som vil betales ut i hovedsak i løpet av juni.

Og mens noen får etterbetalingen sammen med den ytelsen på den faste utbetalingsdatoen, får noen en egen utbetaling kun med etterbetalingen.

I oversikten under kan de se hvem som vil få en slik etterbetaling, og når:

Ytelse Økningen gjelder Økning fra 1. mai blir utbetalt
Alderspensjonallesammen med månedsutbetalingen 20. juni
Arbeidsavklaringspengerallei egen utbetaling begynnelsen av juni
Avtalefestet pensjonallesammen med månedsutbetaling 20. juni
Dagpenger- dagpenger som er innvilget 1. mai eller senere - dagpenger med vernepliktgrunnlagi egen utbetaling i begynnelsen av juni
Gjenlevendepensjon, Barnepensjon og Tidligere familiepleierallesammen med månedsutbetaling i 20. juni
Foreldrepenger ved fødsel og adopsjondersom retten til foreldrepengene oppstod 1. mai eller senere, og gjelder kun de som har beregningsgrunnlaget lik seks ganger folketrygdens grunnbeløp samt selvstendig næringsdrivende.dersom retten til foreldrepengene oppstod 1. mai eller senere, og gjelder kun de som har beregningsgrunnlaget lik seks ganger folketrygdens grunnbeløp samt selvstendig næringsdrivende.
Krigspensjon og Gammel yrkesskadeallefra juni
Kvalifiseringsstønadallenormalt juni eller juli
Overgangsstønad til enslig mor og farallesammen med månedsutbetalingen 20. juni
Stønad ved barns og andre pårørendes sykdom (omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger)dersom stønaden er igangsatt 1. mai eller senere, gjelder kun de som har beregningsgrunnlag lik seks ganger folketrygdens grunnbeløp.fra juni
Supplerende stønadallesammen med månedsutbetalingen 20. juni
Sykepengerdersom arbeidsuførheten oppstod 1. mai eller senere, gjelder kun de som har beregningsgrunnlag lik seks ganger folketrygdens grunnbeløp.fra juni
Uføretrygdallesammen med månedsutbetalingen 20. juni
Yrkesskadeallesammen med månedsutbetalingen 20. juni

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer