Svenskehandel:

Så mye sparer du nå

Kronekursen er dårlig, og svenske matpriser er rekordhøye, men det er likevel mye å spare om du handler smart.

GRENSEHANDELFAVORITT: Capri-Sun er en av de varene du kan spare på å handle i Sverige, dersom du velger riktig nettbutikk. Men det er billigere å handle det på Oda enn på Nordby Supermarked. Foto: Nina Hansen
GRENSEHANDELFAVORITT: Capri-Sun er en av de varene du kan spare på å handle i Sverige, dersom du velger riktig nettbutikk. Men det er billigere å handle det på Oda enn på Nordby Supermarked. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for kampanjer og priskriger har matprisene økt med 10,5 prosent det siste året. Det burde være duket for tidenes svenskehandling, men en svak norsk krone og historisk høy prisøkning på mat i Sverige, gjør det mindre lønnsomt enn før.

Det er likevel mye å spare, om du handler smart, viser vår pristest.

Vi står foran årets siste langhelg, men værmeldingen er god: Så hvem har lyst til å tilbringe en fin forsommerdag inne for å handle mat? Ikke vi, så denne gangen har vi sett på netthandlingsløsningene til to av butikkene rett over grensen.

Vi har tidligere skrevet om Mathent.se, netthandlingsløsningen til Nordby Supermarket. Nå har det åpnet enda en ny nettbutikk tilknyttet dagligvarekjeden Willy's, som har åpnet en ny butikk litt lenger inn mot Strømstad, og her er det også mulig å plukke opp varene.

Vi har sammenliknet prisene med den største norske hjemleveringstjenesten Oda.no, som har priset seg i lavprissjiktet på de vanligste varene.

Dette til tross, det er fortsatt mye å spare på å ta turen over grensen. Vår pristest viser at du kan spare drøye 20 prosent, eller med vår handleliste: 630 kroner.

- For Oda er det aller viktigste at vi har de laveste prisene i det norske markedet. Det lykkes vi godt med, sier Anders Hansen, kommersiell direktør i Oda.

- Vi skulle gjerne ha knust de svenske matbutikkene på nett i pristester også. Men saken er at vi har helt forskjellige spilleregler. For det første har Oda mye høyere innkjøpsbetingelser enn hva de svenske butikkene har. Det skyldes at vi har en mye sterkere maktkonsentrasjon i norsk dagligvarehandel, i tillegg til at de dominerende leverandørenes prisdiskriminering kveler konkurransen. Samtidig er som kjent norsk landbruk beskyttet av tollmurer, som svensk landbruk ikke er. Det får selvsagt konsekvenser for prisene.

Dårligere utvalg på nett

Der Oda er en nettbutikk med stort utvalg, inkludert supermarkedsvarer, er disse to nettbutikkene netthandelsløsningen til to eksisterende supermarkeder, men utvalget er langt dårligere enn det vi finner i de fysiske butikkene.

Av de to var det Willy's som manglet flest varer på denne handlelista. Når det er sagt: De svenske butikkene har et litt annet utvalg, og vil sannsynligvis kunne tilby varer du ikke får i Norge. For eksempel fant vi noe vi aldri har sett før - en refill til marmelade, eller marmelade på «pølse».

NY BUTIKK: Willys ligger i Oslovägen, rett ved Systembolaget, på veien inn mot Strømstad. Foto: Elisabeth Dalseg
NY BUTIKK: Willys ligger i Oslovägen, rett ved Systembolaget, på veien inn mot Strømstad. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Sammenliknbare, ikke like, produkter

Det er heller ikke alle varene som er helt sammenliknbare, for eksempel er den svenske versjonen av Grandiosa er litt annerledes, det er brukt mozzarella og ikke Jarlsberg, og den har heller ikke paprika.

Produktenes opprinnelse er også i flere tilfeller forskjellige. Dette gjelder særlig råvarer, som frukt, kjøtt og meieriprodukter, og heller ikke Jarlsberg er helt lik, den som selges i Sverige produseres med irsk melk.

For juice har vi valgt billigste juice på flaske, som noen steder er ferskpresset, hos Oda er den rå.

Butikkene har også hatt flaks med at enkelte av varene på listen var på tilbud, noe som kan slå uheldig ut, men vi brukte tilbudsprisen her, siden det er den prisen som kundene får.

Ikke rød dag

Dersom planen er å tilbringe helgen i Sverige, er det greit å ta med seg at andre pinsedag ikke er en rød dag i Sverige. Så matbutikker, vanlige butikker og Systembolaget holder åpent som vanlig.

Vil du også ta turen inn i butikken, for litt større utvalg, er Willys åpen fra 8 til 21 både pinseaften og første pinsedag, mens Nordby Supermarked har vanlige åpningstider i pinsen, fra 8 til 22.

Slik gjennomførte vi testen

  • Vi har sjekket prisen på matvarer i tre nettbutikker, mathent.se, willys.se og oda.no.
  • Prisene er sjekket onsdag formiddag.
  • Vi har så langt som mulig tilstrebet å finne sammenliknbare produkter, også i vekt eller volum.
  • Ikke alle opererer med like størrelser, så der det er forskjell har vi regnet om til samme enhet.
  • Noen produkter er litt ulike, med ulik fettprosent, som for eksempel kjøttdeig og matfløte. I disse tilfellene har vi tatt sammenliknbare produkter med like bruksområder.
  • Som alltid vil det være et øyeblikksbilde, prisene justeres fortløpende, og prisbildet kan se noe annerledes ut nå.
  • Varer som ikke alle butikkene hadde inne, er tatt ut av pristesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer