Strømpris

Så mye sparer du på å senke inne­temperaturen

Kun én grad er nok til å spare tusenvis av kroner i året.

STRØMSJOKK: Med enkle grep kan du senke strømutgiftene dine. I saken under kan du se hvor mye å sette ned innetemperaturen to grader utgjør i kroner og øre på strømregninga. Video/voice/klipp: Berit Njarga/Embla Hjort-Larsen/Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Den billigste strømmen er den du ikke bruker, ifølge jurist Thomas Ivensen i Forbrukerrådet.

Så, med de skyhøye strømprisene nå om dagen, kan du spare en god del kroner på å redusere strømforbruket der det vanligvis brukes mest - selvfølgelig i kombinasjon med en konkurransedyktig strømavtale.

- I en gjennomsnittsbolig går 50 til 60 prosent av strømforbruket til oppvarming, og er boligen bygget for lenge siden, kan oppvarmingskostnadene fort utgjøre opp mot 70 prosent, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne til Dinside.

Én grad ned - fem prosent spart

Når oppvarming står for over halvparten av strømforbruket, er det å redusere innetemperaturen noe av det beste du kan gjøre for å spare strøm og penger.

- For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming, sier Öberg.

- Skru derfor ned eller slå av varmen i rom du ikke bruker så mye, og hold innetemperaturen ellers mellom 19 og 22 grader, anbefaler hun.

Tusenvis av kroner spart

Strømselskapet Tibber har regnet ut at ved å senke innetemperaturen med én grad, sparer du hele 1332 kilowattimer årlig.

Tar vi utgangspunkt i snittprisen på strøm i år, som ligger på 95 øre kilowattimen, vil én grad lavere temperatur innendørs si 1265 kroner spart i året.

I fjor, da strømprisene var betydelig lavere, ville besparelsen vært på 719 kroner.

Oppvarmingskilde har også noe å si

Varmekilde Strømforbruk per måned
Elektrisk oppvarming2030,3 kwh
Luft-til-vann-varmepumpe1629,2 kwh
Strøm spart i måneden/året401 kwh / 4812 kwh
Penger spart i måneden/året380 kroner / 4571 kroner

Dersom du bytter fra elektrisk oppvarming til varmepumpe, kan du redusere strømregninga med over 4571 kroner i året, ifølge Tibbers beregninger for en bolig på 170 kvadratmeter.

Grafikk: Tibber
Grafikk: Tibber Vis mer

Prislappen på én dusj

Iversen i Forbrukerrådet trekker fram at det er anbefalt å lufte kort og effektivt når det kaldt i været, og ikke la vinduer stå å gløtt hele dagen hvis du har varme på samtidig.

- Varmtvann er en annen stor utgift på strømregninga, sammen med oppvarmingen av boligen, så både sparedusj og nattsenking av innetemperaturen vil bidra til å redusere strømforbruket ditt betydelig, sier juristen til Dinside.

Tidligere har Dinside beregnet at du bruker rundt 5,58 kilowattimer på å dusje i ti minutter. Dersom prisen per kilowattime er to kroner, slik den har vært enkelte timer flere dager i det siste, vil det koste 11,16 kroner per dusj.

Dusjer du én gang hver dag, utgjør det over 4000 kroner i året - per person i boligen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer