Termingebyr på boliglån

Så mye tar bankene i betalingsgebyr

Vi har sjekket termingebyrene hos ni storbanker, og mens noen har null i termingebyr, tar andre seg solid betalt: 65 kroner i gebyr per innbetaling blir 19.500 kroner på 25 år.

GEBYR FOR LÅNEBETALING: Mens noen banker har 0 kroner i termingebyr for låneinnbetaling, tar andre opptil 65 kroner per termin. Det blir 19.500 kroner med en nedbetalingsplan på 25 år. Foto: Kristin Sørdal
GEBYR FOR LÅNEBETALING: Mens noen banker har 0 kroner i termingebyr for låneinnbetaling, tar andre opptil 65 kroner per termin. Det blir 19.500 kroner med en nedbetalingsplan på 25 år. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om bankene de siste månedene har satt renta noe opp, er det fremdeles slik at norske boligeiere kan nyte godt av lave lånerenter - som gjør at du lett kan kutte hundretusener på lånet ved å betale inn litt ekstra. Men selv om det koster mindre å låne penger i renter, betyr ikke dette at bankene tar seg mindre betalt for å administrere lånet ditt - for noen er det heller tvert om:

Det er nemlig slik at veldig mange banker tar et gebyr hver måned for at du skal få betale lånet ditt.

Dette er kun et av mange gebyrer som bankene tar for ulike tjenester. Tidligere i år ble det ramaskrik da DNB innførte gebyr på 10 kroner for alle minibankuttak for kundene sine - og samtidig kom et gebyr på 100 kroner for kunder som ønsker å betale regninger i eksempelvis bank i butikk.

Dette betaler du for å få betale

Vi har sjekket hva du må betale i termingebyr i ni landsdekkende banker i Norge.

Termingebyret er innbakt i den effektive renten!

For lån oppgis både nominell og effektiv rente. Termingebyret er bakt inn i den effektive renten, sammen med et evt. etableringsgebyr.

Termingebyr er et gebyr noen banker tar hver måned du gjør en innbetaling på lånet ditt - som vil si 12 ganger i året.

Her er prisene vi har fått oppgitt fra bankene. Dette er priser for termingebyr på nedbetalingslån.

Noen banker tar høyere gebyr på andre typer lån, som eksempelvis Gjensidige som tar 70 kroner i terminbeløp for betaling på boligkreditt/fleksilån.

Et termingebyr på 65 kroner per termin blir 780 kroner per år - og 19.500 kroner med et lån som går over 25 år.

Et lån med 50 kroner i termingebyr blir 15.000 kroner på 25 år.

Her er termingebyrene:

Bank Termingebyr
Skandiabanken0
Boligkreditt0
Landkreditt Bank0
BN Bank30
NORDirektebank40
Storebrand50
DNB50
Gjensidige50
Nordea65

- Skal dekke bankenes kostnader

Vi har spurt bankene hva det egentlig er man betaler for, med dette termingebyret.

Storebrand, DNB og Gjensidige tar alle 50 kroner i termingebyr fra sine kunder - og det gjelder alle, uansett kundeforhold.

- Renter og gebyrer, inklusive termingebyr, går til dekning av bankens kostnader ved lånet. Kundens faktiske totale kostnad uttrykkes i effektiv rente, sier Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonsdirektør i Storebrand.

- Dette skal dekke kostnader knyttet til beregning og varsling av betalingsterminer, forteller Marit Elisabeth Giske i DNB.

Nordea er den av bankene vi har sjekket, som har det høyeste termingebyret, med 65 kroner per termin.

EN DEL AV TOTALKOSTNADENE: Christian Steffensen i Nordea forklarer prisøkningen på termingebyrer i Nordea, med kostnadsutvikling og konkurransesituasjonen. Foto: Nordea
EN DEL AV TOTALKOSTNADENE: Christian Steffensen i Nordea forklarer prisøkningen på termingebyrer i Nordea, med kostnadsutvikling og konkurransesituasjonen. Foto: Nordea Vis mer

- Nordeas veiledende pris på termingebyr er 65 kroner, i utgangspunktet gjelder dette for alle kunder. Termingebyret skal dekke administrasjonskostnader i forbindelse lånet og med hver månedlige betaling, det vil si renter og avdrag, skriver pressesjef Christian Steffensen i Nordea til Dinside.

Da Dinside sjekket prisene på termingebyrer i 2013, var Nordeas gebyr likt med DNB, Storebrand og Gjensidige: De tok alle 50 kroner. Nordeas gebyr har altså økt, i motsetning til de andre.

- Hvorfor har dere økt prisen på termingebyret så mye?

- Vi vurderer både priser og gebyrer kontinuerlig i lys av kostnadsutvikling og konkurransesituasjonen i markedet. Termingebyret er en del av totalkostnaden i forbindelse med lån, hvor vi mener vi har gode konkurransedyktige priser, uttaler Steffensen.

«Null-gebyrs-bankene»

Skandiabanken, Boligkreditt og Landkreditt Bank sier alle at de tar 0 (null) kroner i termingebyr.

- Nei, vi har ingen andre omkostninger, det har vi ikke på noen av lånene våre: Vi har gebyrfrie lån, og det har vi hatt siden vi startet i 2000, uttaler Ole Bernhard Larsen, kommunikasjonsansvarlig i Skandiabanken, til Dinside.

Men betyr null i termingebyr egentlig at disse bankene ikke tar betalt for disse tjenestene – eller har de bare bakt gebyrene inn i «andre omkostninger»?

SJEKK DEN EFFEKTIVE RENTA: Jorge Jensen i Forbrukerrådet oppfordrer til å alltid sjekke den effektive renten - og å bruke Finansportalen.no for å sjekke lånevilkår og priser. Foto: Kjell Håkon Larsen
SJEKK DEN EFFEKTIVE RENTA: Jorge Jensen i Forbrukerrådet oppfordrer til å alltid sjekke den effektive renten - og å bruke Finansportalen.no for å sjekke lånevilkår og priser. Foto: Kjell Håkon Larsen Vis mer

- Det skal uansett fremkomme i effektiv rente. Det er derfor både bransjeaktørene og forbrukeraktørene tviholder på effektivrente-beregningen, uttaler fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til Dinside.

Den effektive renten hos for eksempel Skandiabanken er tilnærmet lik den nominelle - som du kan se i Boliglånskalkulatoren hos Finansportalen. Der står Skandiabanken med en nominell rente på 2,13 prosent og en effektiv rente på 2,15 prosent.

- Må stå i forhold til kostnadene

Jensen i Forbrukerrådet understreker overfor Dinside at termingebyrene skal bakes inn i beregningen av effektiv rente.

- Det er egne bestemmelser på det og ikke noe som bankene står fritt til å bestemme selv, sier han - og henviser til lovteksten hvor dette står beskrevet.

- Vi har ingen spesielle innvendinger på disse gebyrene, så lenge de står i rimelig forhold til de reelle kostnadene som bankene har for å sikre tilbakebetaling - og så lenge de kommuniseres klart og tydelig til kundene, fortsetter Jensen.

Han har følgende tips til hva du som lånetaker bør vite og sjekke, i jakten på det billigste lånet med lavest gebyrer:

#1: Bruk finansportalen.no, det er gratis. Der er alle lånene som selges i Norge beskrevet i detalj på sammenliknbart vis.

#2: Vektlegg effektiv rente.

#3: Det er fullt ut mulig å forhandle med banken om termingebyrene på samme måte som man kan forhandle om rentenivået.

Les også:

Slik fikser du lavere rente på boliglånet
Kjøpe bolig? - Se etter den «hemmelige» informasjonen ...
Dette bør du vite om du sparer i BSU

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer