Hva er ASK?

Så mye tjener du på å ha ASK

Storebrand mener flere bør opprette sparekontoen.

IKKE BRA NOK ELLER IMPONERENDE?: Litt over halvparten av de med aksjer og aksjefond har flyttet dem over på ASK hittil. Storebrand synes det ikke er bra nok, og Finansportalen berømmer dem som har gjort det. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
IKKE BRA NOK ELLER IMPONERENDE?: Litt over halvparten av de med aksjer og aksjefond har flyttet dem over på ASK hittil. Storebrand synes det ikke er bra nok, og Finansportalen berømmer dem som har gjort det. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fristen for å flytte aksjer og aksjefond over på aksjesparekonto (ASK) gratis og skattefritt, er utsatt gang på gang: Først skulle fristen gå ut ved årsskiftet 2017/2018, så ble den forlenget til utgangen av 2018 og nå sist er fristen atter en gang forlenget ut året, altså 2019.

Har du ikke fått med deg hva ASK er for noe, er dette en konto hvor du kan kjøpe og selge enkeltaksjer og aksjefond med utsatt skatt, men når du en gang i fremtiden tar ut avkastningen fra kontoen, må du betale gevinstskatt.

Til forskjell: Sparer du i aksjer og aksjefond utenfor en ASK, må du skatte av alle salg og all flytting av andeler mellom ulike fond.

Litt over halvparten har ASK

Dette burde motivere de som eier aksjer og aksjefond til å flytte dem over på ASK, men ferske tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) viser at det ved siste årsskifte var 55 prosent av aksjefondskapitalen som var flyttet over til en ASK.

Dette synes Wenche Martinussen, konserndirektør for personmarkedet i Storbrand, ikke er bra nok. Hun er usikker på årsaken til tregheten, men tror det kan ha med hvordan ASK markedsføres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer