Hva er ASK?

Så mye tjener du på å ha ASK

Storebrand mener flere bør opprette sparekontoen.

IKKE BRA NOK ELLER IMPONERENDE?: Litt over halvparten av de med aksjer og aksjefond har flyttet dem over på ASK hittil. Storebrand synes det ikke er bra nok, og Finansportalen berømmer dem som har gjort det. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
IKKE BRA NOK ELLER IMPONERENDE?: Litt over halvparten av de med aksjer og aksjefond har flyttet dem over på ASK hittil. Storebrand synes det ikke er bra nok, og Finansportalen berømmer dem som har gjort det. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fristen for å flytte aksjer og aksjefond over på aksjesparekonto (ASK) gratis og skattefritt, er utsatt gang på gang: Først skulle fristen gå ut ved årsskiftet 2017/2018, så ble den forlenget til utgangen av 2018 og nå sist er fristen atter en gang forlenget ut året, altså 2019.

Har du ikke fått med deg hva ASK er for noe, er dette en konto hvor du kan kjøpe og selge enkeltaksjer og aksjefond med utsatt skatt, men når du en gang i fremtiden tar ut avkastningen fra kontoen, må du betale gevinstskatt.

Til forskjell: Sparer du i aksjer og aksjefond utenfor en ASK, må du skatte av alle salg og all flytting av andeler mellom ulike fond.

Litt over halvparten har ASK

Dette burde motivere de som eier aksjer og aksjefond til å flytte dem over på ASK, men ferske tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) viser at det ved siste årsskifte var 55 prosent av aksjefondskapitalen som var flyttet over til en ASK.

Dette synes Wenche Martinussen, konserndirektør for personmarkedet i Storbrand, ikke er bra nok. Hun er usikker på årsaken til tregheten, men tror det kan ha med hvordan ASK markedsføres.

Budskapet blir ofte for komplisert. Det er ikke nødvendig å flytte fondet ditt eller gjøre noen andre endringer i det hele tatt, og har du aksjefond flere steder, kan du samle alle i én ASK, eller du kan ha flere ASK-er, ifølge henne.

- Det er synd om småsparerne ikke får de samme fordelene som storsparerne, sier Martinussen til Dinside.no.

Storebrands egne tall gjenspeiler funnene til VFF: Deres fondskunder er ikke bedre enn andre, og spesielt kvinnene henger etter, da det er dobbelt så mange menn som har opprettet ASK. Blant kvinner mellom 25 og 39 år, har 30 prosent av de med aksjefond puttet spareavtalen inn på ASK, mens blant menn i samme alder, har 57 prosent gjort tilsvarende.

- Imponerende

Elisabeth Realfsen i Finansportalen, derimot, synes det er imponerende at 55 prosent av forbrukermarkedet har «flyttet på seg» i løpet av litt over ett år.

- Dette harmonerer med våre egne undersøkelser, som viser at fire av ti fondssparere har opprettet ASK i 2018, sier Realfsen til Dinside.no.

Grunnen til dette er åpenbart at bransjen har markedsført kontoen svært aktivt, i noen tilfeller med salgsargumenter som har vært litt upresise, ifølge Realfsen. Argumentet om at ASK «sparer deg skatt», burde heller presiseres til at ASK utsetter gevinstskatten, ikke at den blir redusert.

Så mye sparer du med ASK

De fleste aktørene som tilbyr ASK, har gjort det lett å opprette en slik konto via nettsidene sine. Du kan logge deg inn hos banken eller der du sparer i fond, melde inn at du vil etablere ASK, og så gjør banken resten for deg.

Realfsen råder deg likevel til å ha din ASK hos en leverandør som tilbyr globale indeksfond, da disse har lave gebyr.

- Når du har opprettet ASK, flytter du alle fondsandelene du allerede eier, inn på den. Hvis du fra før av eier andeler i fond som du er misfornøyd med av en eller annen grunn, kan du selge og kjøpe fondsandeler innenfor ASK-en, men få utsatt gevinstskatten, forklarer Realfsen.

God grunnkunnskap om ASK

  • ASK er en samlekonto forbeholt sparing i aksjer og aksjefond.
  • Den har ingen bindingstid eller merkostnader.
  • Du kan beholde og samle alle de fondene og aksjene du har fra før på én eller flere ASK-er.
  • Du kan kjøpe, selge eller bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis.
  • Du kan ta ut det du har satt inn på kontoen helt skattefritt. Skatt betaler du først når avkastningen tas ut av kontoen.
  • Men, skattereglene kan endre seg over tid.

Se også: Finansportalens ASK-guide

Og, hvor mye kan du spare på å ha ASK sammenlignet med å ha aksjene og aksjefondene utenfor en slik konto? Martinussen i Storebrand illustrerer med følgende eksempel:

  • Du har lyst til å bytte ut et aksjefond fordi det ikke er grønt nok eller har for høye kostnader.
  • Fondets verdi er 10.000 kroner og gevinsten er 1.000 kroner, og er fondet på en ASK, kan du kjøpe et nytt fond for 11.000 kroner.
  • Men, er det utenfor ASK, må du betale 317 kroner i skatt før du kan kjøpe et nytt fond for resten.

Den viktigste fordelen er altså at du kan selge aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis.

Også hvis du har fått verdiøkning i ett fond, kan du hente ut denne og «sette pengene i arbeid igjen» i et annet fond, uten å måtte gi 31,7 prosent av den til Skatteetaten, legger Martinussen til.

- Når du setter bruttobeløpet i nye investeringer på denne måten, får du en såkalt renters-renteeffekt. Betales det utbytte fra en aksje, kan også denne effekten benyttes til å spare videre, uten skatt. Selvsagt skal skatten betales til slutt, men i mellomtiden har altså pengene gitt avkastning til deg, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer