Forslag om nye pantesatser

Så mye vil de sette opp pantesatsene

Miljødirektoratet har sendt departementet et endelig forslag om å øke pantesatsene.

HØYERE PANT: Miljødirektoratet anbefaler at pantesatsene settes opp til 2 og 3 kroner. Foto: Berit B. Njarga
HØYERE PANT: Miljødirektoratet anbefaler at pantesatsene settes opp til 2 og 3 kroner. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

I slutten av juni i år sendte Miljødirektoratet ut et forslag på høring der de foreslo økte pantesatser på både bokser og små og store plastflasker:

Satsene de foreslo var 2 og 3 kroner på emballasjen som i dag har henholdsvis 1 og 2,50 kroner i pant.

Høringsrunden fikk frem at mange mener dette er en for lav justering og satsene, og blant annet naturvernforbundet har ønsket at de nye satsene skal være 3 og 5 kroner.

Denne uken sendte Miljøforslaget sin endelige anbefaling til Klima- og miljødepartementet, hvor de slår fast sin endelige anbefaling om hvor høye pantesatser det bør være.

Ønsker 2 og 3 kroner i pant

I sitt brev om «forslag til endring av pantesatser for drikkevareemballasje», skriver Miljødirektoratet at de i høringsrunden har mottatt 26 høringsuttalelser.

De skriver videre at de etter endt høringsrunde opprettholder sitt forslag om å heve pantesatsene til henholdsvis 2 og 3 kroner.

«Vi ser at enda høyere pantesatser kunne gi forbrukerne sterkere insentiv til panting, men vurderer at en ytterligere økning av pantesatsene vil redusere produsentenes insentiv til nye tiltak for å øke innsamlingen og samlet sett trolig ikke øke innsamling. Det vil også kunne gi økt risiko for svindel og økt handelslekkasje, som følge av en opplevd, dog ikke reell, prisøkning», skriver de til departementet.

Vil ha nye regler fra 1. januar

Allerede fra nyttår kan de nye pantesatsene gjelde, dersom departementet lytter til Miljødirektoratet. Samtidig påpeker de at de anbefaler en overgangsperiode, hvor produsentene står fritt til å bruke eksisterende pantesatser frem til 1. september 2018.

– Det er mange produkter som skal merkes om, og vi lytter til bransjen når de sier at det er behov for mer tid. En lengre overgangsperiode betyr at vi unngår at flasker og bokser må kastes på grunn av feil merking, og vil redusere kostnadene for produsentene av drikkevarer, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

- Til vurdering

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet, sier til Dinside at de fikk forslaget om å endre pantesatsene for drikkevareemballasje tilsendt 8. november.

- Forslaget er nå til vurdering i departementet og vi kan derfor ikke nå si noe nærmere om saken, sier Lunde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer