Vinnersjanse i Lotto:

Så sannsynlig er det å vinne førstepremien på pengespillene

Kjøper du Flax-lodd eller tipper Lotto og drømmer om å stikke av med førstepremien? Da bør du lese videre.

VINNE I LOTTO: Sjansen er ikke spesielt stor for å stikke av med førstegevinsten - selv om noen faktisk gjør nettopp dette jevnlig. Foto: NTB Scanpix
VINNE I LOTTO: Sjansen er ikke spesielt stor for å stikke av med førstegevinsten - selv om noen faktisk gjør nettopp dette jevnlig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var nok flere av oss som ble fristet til å tippe etter at en Oslo-kvinne nylig stakk av med førstepremien i Vikinglotto på 341 millioner kroner. Jo, det går an å vinne og noen gjør det jo faktisk hver uke, men det skal sies at sjansene er ganske små.

Når det er sagt, er det enkelte spill hvor det er langt større sannsynlig at du sikrer deg førstepremien, enn i Vikinglotto.

Vi har spurt Norsk Tipping og Pantelotteriet om hvor stor sannsynligheten er for å stikke av med førstepremien. Og det er store forskjeller på de forskjellige spillene.

Antall spillere avgjør

Er målet ditt å øke sannsynligheten for å vinne - ikke nødvendigvis 300 millioner men i det minste et femsifret beløp, bør du velge et av spillene hvor vinnersannsynligheten avhenger av antall deltakere. Disse spillene fungerer som med tradisjonelt loddsalg, der det trekkes en vinner av totalen av solgte lodd.

Her er det Nabolaget som gir den desidert største vinnersjansen. Ifølge Norsk tipping er vinnersannsynligheten for førstepremien 1:90.000.

To andre spill fra Norsk Tipping gir også en relativt sett stor vinnersannsynlighet, fordi de også er basert på antall deltakere, nærmere bestemt Extra og Joker.

I Extra er det rundt 360.000 spillere som deltar, dermed blir sannsynligheten for å vinne cirka 1:360.000.

Joker derimot, har rundt 500.000 spillere hver lørdag, og vinnersjansen for å stikke av med førstepremien er 1:500.000. Men - tipper du på onsdager, er sannsynligheten for å vinne større, rett og slett fordi færre tipper Joker på en onsdag enn på en lørdag. Antallet varierer veldig, forteller kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping, stort sett mellom 290.000 og 370.000 Joker-spillere.

- I snitt er det sirka 330.000 deltakelser og en vinnersannsynlighet for førstepremie på rundt 1:330.000, forteller han.

Millioner av mulige rekker

Lar du deg friste av milliongevinster, er det kanskje en større tilhenger av spill som Keno, Lotto, Vikinglotto og Eurojackpot. Da er det greit å samtidig være klar over at for de store premiene er det svært små vinnersjanser:

For Keno er vinnersannsynligheten 1:2,1 millioner, mens Lotto har en sannsynlighet for å stikke av med hovedpremien på 1:5,4 millioner per rekke.

Dette betyr i praksis at det i Lotto finnes 5,4 millioner mulige kombinasjoner av sju tall når du trekker ut sju fra de 34 tallene, ifølge professor Knut Ole Lysø ved NTNU. Du kan lese mer om forklaringen på sannsynligheten for å vinne i faktaboksen under.

Sannsynligheten for å vinne førstepremien i Lotto

Vi har bedt professor Knut Ole Lysø ved NTNU, som blant annet har skrevet fagbøker om sannsynlighetsregning, om å hjelpe oss med å forklare dette med vinnersannsynlighet.

Eksempelvis i Lotto er vinnersannsynligheten for hovedgevinsten 1:5,4 millioner. Det betyr at det er 5,4 millioner mulige kombinasjoner av de sju tallene som utgjør vinnerrekka.

  • 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7
  • 1- 2- 3- 4- 5- 6- 8
  • 1- 2- 3- 4- 5- 6- 9
  • 1- 2- 3- 4- 5- 6- 34 osv.

Leverer du inn en tilfeldig utfylt rekke, vil den være en av de 5,4 millioner rekkene. Da sier vi sjansen er 1:5,4 millioner.

- Leverer du inn 5,4 millioner ulike rekker, er du garantert førstepremien, men det er mest trolig ikke lønnsomt for det vil koste deg cirka 27 millioner kroner, sier Lysø.

Når det gjelder Eurojackpot og Vikinglotto er vi over i en verden hvor sannsynligheten er forsvinnende liten for å sikre seg førstepremien, selv om det jo skjer som vi nylig har sett: Her er sannsynligheten for førstegevinst henholdsvis 1:95 millioner per rekke og 1:98 millioner per rekke. Men man kan kanskje klare seg med å være en god nummer to, og:

- I Eurojackpot kan man vinne store millionpremier også for 2. premie og 3. premie, hvor sannsynligheten er henholdsvis 1: 6 millioner og 1:3,4 millioner. I tillegg trekkes en premie på 1 million kroner hver fredag som garantert går til deltaker i Norge, forteller kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl.

Også i Vikinglotto er andrepremien en milliongevinst, med vinnersannsynlighet på 1:14 millioner.

Hva med Flax-lodd?

Flax kommer i mange varianter, og vinnersjansene varierer også. Ifølge Norsk Tipping er det Flax Million de selger mest av, og her er sjansen for å vinne førstepremien 1:600.000.

Har du derimot gått til anskaffelse av den største julekalenderen, er sannsynligheten for å vinne førstepremien på 750.000 kroner 1:333.333.

Så «lett» kan du vinne på panteflaskene dine

Panter du flasker, kan du velge å delta med flaskene dine ved å trykke på pantelotteriknappen på panteautomaten. Dersom du har fundert på hvor lett det er å vinne førstepremien her, er svaret følgende:

I Pantelotteriet koster et lodd kun 50 øre, og det er 12 toppgevinster på 1 million kroner. Det gir en sannsynlighet for toppgevinst på 1:20 millioner. Men det er ikke helt sånn det fungerer i praksis:

- Det er ikke mulig å kjøpe kun ett lodd i Pantelotteriet. Man kjøper alltid minst to lodd, fordi hvert lodd koster 50 øre, og siden minste valør på panten er 1 krone vil man automatisk kjøpe to lodd (og få to vinnersjanser) for hver liten flaske man panter.

Derfor blir det mer korrekt å si at vinnersannsynlighet totalt sett er for toppgevinsten er 1:10 millioner per deltagende flaske, forteller daglig leder Gaute Langdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer