Så sikre er pengene dine

Loven sikrer norske bankkunder.

Publisert
Sist oppdatert

Finansportalen har nå laget en oversikt over hvor mye og hvordan sparepengene dine er sikret.

I Norge gjelder banksikringsloven. Den bestemmer at alle banker skal være medlem av Bankenes sikringsfond. Ordningen sikrer alle norske bankkunders innskudd med inntil to millioner kroner. Og fondet selv har i dag en verdi på 17 millarder kroner.

Slik starter du bank

Gjelder i flere banker

Ingen grunn for å være redd for sparepengene sine i Norge.
Ingen grunn for å være redd for sparepengene sine i Norge. Vis mer

Garantien gjelder for alle kontoer i én og samme bank, men har kunden innskudd i flere banker, vil hvert forhold være dekket med to millioner kroner hver.
Innskudd fra verdipapirfond og andre foretak for kollektiv investering, er ikke dekket av garantien. Ei heller omfattes innskudd fra andre selskaper i samme konsern som den havarerte banken eller utbytte fra straffbare handlinger eller regulære aksjer.

Utenlandske banker med filial i Norge kan bli medlem (filialmedlem) av sikringsfondet dersom de ønsker det. Det er filialen som da er medlem, ikke morbanken. Som innskyter i filial i Norge regnes innskyter som selv har foretatt innskudd i, og som har naturlig tilknytning til, filialen. Innskyterne vil da ha samme dekning som de har i norske banker for den delen som overstiger hjemlandets sikrede beløp.

Den norske ordningen er betydelig bedre enn hva man finner i det øvrige EØS-området. I 2002 sikret de ulike lands garantiordninger kundene med 20.000 euro. Frankrike, Island, Danmark og Italia ligger også over snittet. Britiske kunders innskudd er kun sikret med 28.000 euro, men ikke mer enn 90 prosent av beløpet.

Se Finansportalens oversikt her.

Dette dekkes ikke:

 • Innskudd fra verdipapirfond og andre foretak for kollektiv investering.
 • Innskudd der en innskyter på individuelt grunnlag har fremforhandlet uvanlig høy rente eller andre økonomiske fordeler, når slike fordeler har bidratt til å forverre institusjonens situasjon.
 • Innskudd fra andre selskaper i samme konsern som banken som er under administrasjon.
 • Innskudd som består av utbytte fra en straffbar handling.
 • Investeringer i andre bankprodukter som aksjer eller andre verdipapirer som ikke regnes som bankinnskudd.
 • Lov om sikringsordninger for banker, forsikringsselskapenenes garantiordninger og offentlig administrasjon av finansinstitusjoner.

  AKTUELT:


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer