Så sjelden bytter nordmenn tannbørste

Sjekk hvem som er tregest.

Slik skal tannbørsten din ikke se ut. I alle fall ikke hvis den skal inn i munnen.
Slik skal tannbørsten din ikke se ut. I alle fall ikke hvis den skal inn i munnen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn bruker samme tannbørste i et halvt år. Det viser tall fra markedsanalysebyrået AC Nielsen, ifølge et presseskriv fra tannbørsteprodusenten Jordan.

Tar du godt vare på tennene dine? Test her!

Verst er folk i Østfold, Akershus, Hedmark og Oppland, hvor samme tannbørste brukes i gjennomsnitt 179 dager i strekk før den byttes ut.

Bytt børster med «punkesveis»

Produsentene sier du skal skifte tannbørste hver tredje måned, men det er pusseteknikken din som avgjør hvor fort den slites. Er den pjuskete og mister bust er den helt klart moden for utskiftning.

Tannkosten er en bakteriebombe

Selv om vi daglig begår flere tannsynder, er nordmenns tannhelse er generelt ikke verst. Andelen 18-åringer som aldri har hatt hull i tennene har økt betydelig siden midten av 1980-tallet. I 1985 var kun 1 av 100 kariesfrie, mens andelen var økt til 16 prosent i 2008.

DinSide tester tannkrem. Hvilken gir hvitest tenner?

Helt rosenrød er situasjonen imidlertid ikke. Blant annet rapporteres det fra Forsvaret at omkring 10 prosent av rekruttene har relativt mye hull, og at det årlig må dimitteres 10-12 rekrutter på grunn av dårlig tannhelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.