Så skitten er du

Hvordan er det med nesepill og ørevask? De fleste har noen ekle vaner på hjemmebane.

21 prosent dusjer annenhver dag, viser den amerikanske undersøkelsen.  Foto: Colourbox
21 prosent dusjer annenhver dag, viser den amerikanske undersøkelsen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vær ærlig nå, hvor ofte piller du i nesa di? Og hvor ofte har du luktet på T-skjorten du har gått med en hel dag, og tenkt: La gå da! Den holder en gang til!

Dette er blant de 20 spørsmålene internettbedriften AOL har stilt leserne sine. Totalt svarte rundt 20.000 på spørsmålene som dreide seg om hygiene i hjemmet og personlig hygiene.

Philip Tierno Jr. ved New York University Langone Medical Center og forfatter av boken The Secret Life of Your Germs, er ekspert på hygiene. Han har gått gjennom alle resultatene av undersøkelsen, og er klar i sin dom: Det er mange som bør skjerpe seg!

Her er noen skitne detaljer om vår personlige hygiene.

Pille nese

Du er alene, det er ingen som ser deg. Piller du da nese? Helt sikkert, for det gjør i alle fall 71 prosent av de som svarte på undersøkelsen til AOL. 29 prosent sier de ikke gjør det. Selv om det er helt ufarlig å pille nese, anbefaler Tierno at man vasker hendene etter at fingeren har vært en tur oppi nesa, for å unngå spredning av bakterier.

- Hvis du piller nese, vask hendene dine, sier han.

Så mange tilstår at de spiser busemenn
Derfor piller du nese

Vaske ørene

Vær forsiktig når du renser ørene, og vask bare selve ørekanalen – ikke gå lengre inn. Hvis du har fått en opphopning av mye ørevoks, bør dette fjernes av en lege, oppfordrer Tierno.

I undersøkelsen sier 73 prosent at de vasker ørene enten flere ganger i uken, eller i alle fall en gang i uken. 20 prosent gjør det noen ganger i måneden. Åtte prosent sier de aldri renser ørene, men ifølge Tierno trenger ikke disse personene å bekymre seg. For selv om mye ørevoks kan gi hørselsproblemer, er det hygienisk ikke et stort problem.

Forklaring på ørevoks

Gjenbruk av skitne klær

64 prosent av de spurte i undersøkelsen innrømmer at de har gått med samme plagg både to og tre ganger før de vaskes. Det synes Tierno er OK, og legger til at de som er paniske og alltid vasker klær etter at de har vært brukt (23 prosent), godt kan gi vaskemaskinen en liten pause.

11 prosent sier de bruker plagg tre til fem ganger, og to prosent går i samme plagg mer enn fem ganger før de kommer i vasken. Ifølge Tierno mister vi hele 40.000 hudceller i minuttet, og de fleste svetter litte gran.

En liten tankevekker til de som lar det gå for lenge mellom hver klesvask?

Samme undertøy

17 prosent sier de kan gå med samme underbukse to dager etter hverandre. Fem prosent innrømmer at de går med samme underbukse tre ganger.

- Underbukser bør skiftes daglig. De kan brukes to ganger kun ved nødsituasjoner, sier Tierno.

Denne trusen kan koste deg helsa

Vask av BH

Så lenge BH-en får lufttørke, er det OK å la det gå et par ganger mellom hver BH-vask, ifølge Tierno.

Nesten 90 prosent av alle kvinner følger denne anbefalingen til en viss grad. 65 prosent bytter BH daglig eller annenhver dag, mens 23 prosent skifter en gang i uken. Seks prosent lar det gå et par uker mellom hver gang de vasker en BH. Tre prosent venter over en måned, og i den andre enden av skalaen, er det tre prosent som aldri bruker en BH mer enn en gang.

BH kan gi hengepupper

Kroppsvask

Tierno mener alle bør bade eller dusje daglig, og helst om morgenen. Vi svetter mye om natten, og de fleste tilbringer rundt åtte timer i svært nær kontakt med skittent sengetøy.

Eller hva med navlelo?

Tierno sier det er greit å la det gå to dager mellom hver kroppsvask, for de som ikke svetter i det hele tatt. Samtidig oppfordrer han de som dusjer om kvelden til å ta en dusj om morgenen også. 65 prosent av de som svarte på undersøkelsen sier de dusjer daglig. 21 prosent sier de dusjer annenhver dag. Ti prosent drøyer den enda lengre og vasker seg noen ganger i uken, mens fire prosent dusjer flere ganger om dagen.

Dusj med dressen på!

Vaske hender

Husk at 80 prosent av alle infeksjoner spres gjennom direkte eller indirekte kontakt med huden. Håndvask er den beste og enkleste måten du kan beskytte deg selv, ifølge Tierno.

Han anbefaler å vaske hendene før man skal spise, etter å ha vært på toalettet og før hånden skal berøre munn, nese eller øyne. I undersøkelsen sier 19 prosent at de vasker hendene sine etter et toalettbesøk, to prosent vasker hendene sine før de skal spise og 77 prosent gjør begge deler. Tierno retter anbefalingen sin spesielt mot de som aldri vasker hendene sine (to prosent).

- Håndvask redder liv

Rent hår

Ifølge the American Academy of Dermatologists (AAD) trenger vi ikke å vaske håret daglig. Faktisk så kan overdreven hårvask gjør håret mer fett, trist og livløst. I undersøkelsen sier 39 prosent av de vasker håret minst en gang om dagen, og 31 prosent skummer på annenhver dag. 25 prosent sier de vasker håret en eller to ganger i uken.

Fem prosent lar det gå over en uke mellom hver sjamponering.

Du er en bakteriebombe

Puss, puss

Vi anbefales å pusse tennene to ganger om dagen, og det gjør 41 prosent av de spurte i undersøkelsen. 42 prosent pusser tennene sine litt sjeldnere enn dette, men likevel hver dag. Fem prosent kan la det gå en dag mellom hver tannpuss, mens 12 prosent tar kontroll over karius og baktus mer enn to ganger om dagen.

Ifølge Tierno er det viktig å pusse tennene jevnlig, da det beskytter mot plakk og andre skader.

Tanntråd

Ja, vanen alle har problemer med å gjennomføre. I undersøkelsen svarer 68 prosent at de lar det gå en dag eller to mellom hver gang de bruker tanntråd. 26 prosent gjør det daglig, som er det ekspertene anbefaler.

Andre overdriver litt med tanntråden: Tre prosent tar tanntråd to ganger om dagen, mens to prosent gjør det oftere enn dette. Det holder fint å gjøre det en gang om dagen, ifølge ekspertene.

Slik får du hvitere tenner

Bytte tannbørste

Når byttet du virkelig tannbørste sist? Ifølge den amerikanske tannlegeforeningen bør man bytte tannbørste hver tredje eller fjerde måned. Det er de samme anbefalingene som norske tannleger gir. Når tannbørsten begynner å vise tegn på slitasje, som tannbørstehår som stritter i alle retninger, blir den mindre effektiv.

Bare halvparten av de som svarte på undersøkelsen sier de bytter tannbørste hver tredje måned. Ni prosent bytter hver måned. 37 prosent er litt mindre sjenerøse med tennene sine, og får seg ny tannbørste en eller to ganger i året. Noen venter til og med enda lenger – tre prosent bytter tannbørste hvert andre år og en prosent sier de aldri har byttet tannbørste.

Synder du?

Har du noen gang gjort noe av dette: Pillet nese, gjenbrukt plagg som du allerede har brukt flere ganger eller droppet å dusje/vaske deg i løpet av et døgn? (Avsluttet)
Ja, uff. Jeg har nok syndet noen ganger, men jeg skal skjerpe meg.(50%) 811
Jeg peller nese hele tiden! (31%) 498
Kanskje en gang eller to, men det skjer svært sjelden.(14%) 229
Nei, æsj! Så uhygienisk går det ikke an å være!(5%) 75
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer