Pris på strøm

Så stor forskjell er det på strømprisen der du bor

Dette er de billigste og dyreste strømselskapene der du bor, men vær på vakt for dårlige avtaler.

SPOTPRIS: Dinside og Forbrukerrådet har hentet ut tall som viser hvilke spotprisavtaler som er billigst og dyrest i ditt område. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix.
SPOTPRIS: Dinside og Forbrukerrådet har hentet ut tall som viser hvilke spotprisavtaler som er billigst og dyrest i ditt område. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømpris er et hett tema om dagen, spesielt siden prisene er høyere enn på mange år. Senest mandag meldte E24 at strømprisen i Sør-Norge var dobbelt så høy som samme tid i fjor.

Nylig kunne du lese om hvor mye prisen per kilowattime skiller i løpet av én dag, og hvor mye du kan spare på å betale timepris og bruke strøm når den er billigst. Dette er mulig hos flere strømselskap nå som de fleste har fått smarte strømmålere.

Dinside har undersøkt hvilke spotprisavtaler som har lavest og høyest pris etter hvor du bor i landet. Resultatet finner du lenger ned i saken.

Men, spotprisene endrer seg raskt, så fasiten kan fort være annerledes. Derfor er det smart å gjøre et søk på din egen adresse ved jevne mellomrom, for eksempel gjennom Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no. Du bør også passe på at billige kampanjetilbud ikke «tvinger» deg inn i en dyr avtale etter ei stund hvis du inngår strømavtale med et nytt selskap.

Slik avgjøres strømprisen

Før vi ser på de billigste og dyreste strømavtalene, får du litt generell informasjon om hvordan strømprisene avgjøres.

Det finnes tre typer strømavtaler: Spotpris (også kalt innkjøpspris), fastpris og variabel pris. Førstnevnte er avtalen Forbrukerrådet, blant annet, anbefaler, da denne gir lavest pris i løpet av et helt år med høyere pris om vinteren og lavere om sommeren, ifølge dem.

I Norge bestemmes innkjøpsprisen på strøm av tilbud og etterspørsel på den nordiske kraftbørsen Nordpool. Der oppdateres prisene hver dag klokken 13:00, som betyr at du kan sjekke neste dags strømpris allerede dagen i forveien. I tillegg til kilowattimeprisene til Nordpool, kommer strømleverandørens påslag, nettleie og avgifter til staten. Det betyr at prisen strømselskapene oppgir kan være noe høyere enn den du ser på strømbørsen.

- Når det gjelder påslag, er det generelt lite påslag strømselskapene trenger per kunde for å tjene penger, sier analysesjef Tor Reier Lilleholdt i Wattsight til Dinside.no.

Fem prisområder

Videre er det ikke én strømpris fra samme selskap i hele landet. Norge er nemlig delt inn i fem prisområder: Øst-Norge, Sørvest-Norge, Midt-Norge, Nord-Norge og Vest-Norge.

Det er tre grunner til prisforskjellene mellom områdene i landet, ifølge Lilleholdt i Wattsight:

  1. Begrensninger gjennom forskjellige forhold mellom produksjon og forbruk i ett område. For eksempel om det er overskudd av strømproduksjon, gir det lavere pris.
  2. Det er også ulik overføringskapasitet mellom områdene, som gir prisforskjeller. Innestengt produksjon i ett område, gir lavere pris enn i andre områder.
  3. I tillegg blir prisforskjellene spesielt synlige i en periode hvor det trengs stor forflytning av kraft fra der den produseres til der den forbrukes. Eksempeler på dette er at produksjonen på Vestlandet må transporteres til høyt forbruk i «Oslo-gryta» når det er kaldt.
PRISOMRÅDENE: Her ser du inndelingen av Norge i prisområder for strøm. Område 4 strekker seg helt opp til Troms og Finnmark. Foto: Energifakta Norge.
PRISOMRÅDENE: Her ser du inndelingen av Norge i prisområder for strøm. Område 4 strekker seg helt opp til Troms og Finnmark. Foto: Energifakta Norge. Vis mer

Prisforskjeller på strøm der du bor

Så, hvilke strømselskap har billigst og dyrest spotprisavtale i hvert av de fem prisområdene? Dinside har fått hjelp fra Forbrukerrådet å hente ut tallene.

Slik har vi avgrenset prissøket:

  • Vi har tatt utgangspunkt i en enebolig på 120 kvadratmeter med et strømforbruk på rundt 16.800 kilowattimer i året.
  • Prisene gjelder for spotprisavtaler i hvert av de fem prisområdene i landet beregnet ut fra noen av de største byene i området.
  • Det er kun avtaler som kan bestilles av nye og eksisterende kunder som er tatt med.
  • Strømavtaler som kun gjelder en begrenset periode ved tegning av ny avtale, er utelukket. Det samme er avtaler med negativt påslag.
  • Vi har også inkludert nettleie i prisen, da strømregningen er tredelt og består av strømpris, nettleie og avgifter.
  • Prisene er hentet inn 22. januar 2019, men husk det vi skrev tidligere i saken: Spotprisene endrer seg raskt, så fasiten kan fort være annerledes enn den vi legger fram her.
TREDELT: Et regneeksempel fra Energi Norge viser hvordan strømregningen din er satt sammen.
TREDELT: Et regneeksempel fra Energi Norge viser hvordan strømregningen din er satt sammen. Vis mer

Resultatene fra prissjekken vår viser at i alle fem prisområder er det de samme spotavtalene som er billigst og dyrest:

Kraftrikets avtale «#SpotUtenPåslag» og Agva Krafts «Agva Strøm» kommer best ut med akkurat samme pris, mens Telinet Energis «Telinet Spotpris» havner nederst på lista.

Prisene, derimot, er ulike, og de kan du se i tabellen under. Laveste pris i området er grønn, høyeste er rød.

Område (by) Forventet månedspris i kroner ekskludert nettleie Forventet månedspris i kroner inkludert nettleie*
Øst-Norge (Oslo)1752,462802,22
2072,583122,34
Sørvest-Norge (Kristiansand)1746,922929,86
2067,033249,97
Midt-Norge (Trondheim)1469,522521,09
1789,642841,2
Nord-Norge (Tromsø)1073,921950,34
1330,012206,43
Vest-Norge (Bergen)1746,922810,44
2067,033130,56

*Nettleieprisene er ikke oppdaterte på grunn av systemendringer hos Forbrukerrådets dataleverandør. Dette påvirker, derimot, ikke rangeringen i prissammenligningen, og nettleieprisene som er brukt er ikke langt unna fasiten.

De største prisforskjellene mellom billigste og dyreste spotavtale finner vi i områdene utenom Nord-Norge, hvor forskjellen i de fire områdene ligger på rundt 320 kroner, mens i nord er prisforskjellen cirka 256 kroner.

- Prisforskjellene mellom nord og sør skyldes at alle husholdninger i Nord-Norge er fritatt for merverdiavgift på strømregningen. I Nord-Troms og Finnmark slipper de i tillegg å betale elavgift, forklarer Aslak Øverås i Energi Norge til Dinside.no.

«Vinneravtalen» har begrenset strømbruk

Kraftriket AS er et relativt nytt selskap, startet i april 2017 gjennom en sammenslåing av Valdres Energi og Ringerikskraft, og de fusjonerer også med Midtkraft. Kraftriket er en relativt liten aktør med mellom 38.000 og 39.000 kunder.

Salgssjef Jørn Kristian Braathen er fornøyd med resultatet i prissammenligningen.

- Vi vil gjøre oss synlige og treffe strøm-shopperne som er opptatt av resultatene fra priskalkulatorer. Målet vårt er å bygge en nasjonal profil, sier Braathen til Dinside.no.

«#SpotUtenPåslag» er et prøveprosjekt Kraftriket kjører, som kun gjelder for de første 30.000 kilowattimene kunden bruker, og avtalen har også krav om både elektronisk faktura og avtalegiro.

- Et spotprodukt uten påslag, og også uten fastbeløp per måned, vil bidra til at strømselskapet taper penger på dette produktet. Strømselskapet kan endre påslaget på et produkt så lenge de varsler forbruker direkte minst 14 dager i forveien, forklarer Nadja Turunen i strømpris.no til Dinside.no.

Når et produkt har negativt påslag, og heller ikke inkluderer fastbeløp per måned, vil også det si at strømselskapet taper penger på at forbrukere velger denne avtalen. Det er derfor rimelig å anta at en avtale med negativt påslag ikke vil ha denne prisen over lang tid, legger hun til.

Klager på vinneren og taperen

Forbrukerrådet råder alltid forbrukerne å lese nøye gjennom strømavtaler før de inngår dem, slik at de ikke blir lurt av lave priser og kampanjetilbud. «Agva Strøm»-avtalen har eksempelvis et vilkår om at hvis avtalegiro ikke er opprettet innen én måned, påløper et gebyr på 79 kroner per måned, påpeker Turunen i strømpris.no.

Telinet Energi er en merkevare hos strømselskapet Agva Kraft AS, noe som betyr at samme selskap som topper prissjekken, også er i bunn. Forbrukerrådet mottar jevnlig henvendelser knyttet til fakturering og avtaleinngåelse fra begge disse selskapene.

- Kunder forteller om innsalg på telefon eller på gaten, og at avtalene ikke er som de forventet. Mange hevder også at de har blitt flyttet til dårligere avtaler etter kort tid, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dinside.no.

Av denne grunn merker strømpris.no tydelig avtalene som medfører flytting etter kort tid, og disse avtalene er heller ikke tatt med i prissammenligningen over.

I fjor mottok Forbrukerrådet 27 henvendelser på Agva og Telinet. I samme periode mottok vi 58 henvendelser på Fjordkraft, som er et vesentlig større selskap, med mange flere kunder. Agva og Telinets driftsinntekter i 2017 utgjør kun fire prosent av driftsinntektene til Fjordkraft samme år, men likevel har de halvparten så mange henvendelser som Fjordkraft.

- Kraftriket har ingen henvendelser hos oss i 2018, og de har noe høyere driftsinntekter enn Agva og Telinet sammenlagt, sier Iversen.

- Viktig at kundene velger gode avtaler

Bjørn Arctander, markedssjef i Agva og Telinet, påpeker at de per i dag ikke har gateselgere eller andre som selger på stand. Agva har aldri hatt det, mens Telinet hadde det for åtte år siden. Han rapporterer om gode tilbakemeldinger på telefonsalg, og ikke en eneste sak til behandling i Elklagenemnda de siste to årene.

- Når vi skiller oss ut som en lavprisaktør og har stort prisfokus, vil det alltid kunne oppstå noen misforståelser. De avtalene som er i topp av prisoversikter, selges oftest i en kampanjeperiode med tap. Vi er svært tydelige i all kommunikasjon på hva som skjer etter kampanjen, og det er ingen bindingstid verken før eller etter kampanjeperioden er over, sier Arctander til Dinside.no.

Markedssjefen synes det er gledelig at Agva kommer godt ut i prissjekken.

- Det er generelt dyrt med strøm nå. Da er det spesielt viktig for kundene å velge gode avtaler. Akkurat nå hevder ikke Telinet-avtalen seg i prisoversikten, men denne er dynamisk og kan fort endre seg, sier Arctander.

Han understreker at kunder ikke blir flyttet fra avtaler i Agva til avtaler i Telinet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer